Η Δημοτική Αρχή επιμένει για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Νέδοντα

Η Δημοτική Αρχή επιμένει για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Νέδοντα

 
Απορίες και ερωτήματα για τη στάση των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας
 
 
 
 
Στην αντεπίθεση θέλησε να περάσει, χθες, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για την επιλογή της να κατασκευάσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον ευρύτερο χώρο που καλύπτεται από το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή NATURA και σύμφωνα και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) απαγορεύεται κάθε επέμβαση.
Στην επιχειρηματολογία της η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, ισχυρίζεται ότι ο ΣΜΑ δεν ανήκει σε περιοχή NATURA, είναι εκτός ΓΠΣ ως στρατιωτικός χώρος, ενώ, υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η οποία τη “δικαιώνει”.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιον γιατί δεν χρησιμοποιείται ο χώρος της ΜΟΛΑΚ, όπως προβλέπεται. Εκτός και ως δικαιολογία προβάλλεται ότι στο εργοστάσιο θα γίνεται η διαχείριση της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού, ένα θέμα που έχει “παγώσει” στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής έχει ως εξής: “Αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ. σήμερα), Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016.
Το θέμα του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων θα συζητηθεί μαζί με το σύνολο των αναγκαίων υποδομών για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλαμάτα (σταθμοί μεταφόρτωσης, «πράσινα» σημεία κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι για τους σταθμούς μεταφόρτωσης έχει αγορασθεί εξοπλισμός μέσω ΕΣΠΑ, αξίας 800.000 ευρώ περίπου. Ο χώρος στο Νέδοντα, για την εγκατάσταση του σταθμού, έχει μισθωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), είναι κατηγορηματικά εκτός περιοχής Natura και εκτός ΓΠΣ ως στρατιωτικός χώρος.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος χώρος στο Νέδοντα και για τη συγκεκριμένη δράση έχει ενοικιασθεί σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 2/2016 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας (που ελήφθη την 14η Ιανουαρίου 2016). Στην απόφαση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο µε την ολοκλήρωση της διαλογικής συζήτησης, αφού λαµβάνει υπόψη του τα προαναφερόµενα, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ:
Κρίνει αναγκαία τη µίσθωση έκτασης τεσσάρων (4) στρεµµάτων περίπου, στην περιοχή του Πεδίου Βολής, ιδιοκτησίας Τ.Ε.Θ.Α., για την εγκατάσταση του κινητού σταθµού µεταφόρτωσης των σύµµεικτων απορριµµάτων του ∆ήµου Καλαµάτας, χώρο τον οποίο θεωρεί ως καταλληλότερο δεδοµένου ότι βρίσκεται κοντά στην πόλη της Καλαµάτας, είναι σε άµεση γειτνίαση µε το χώρο των συνεργείων του ∆ήµου και επίσης έχει τη δυνατότητα αδειοδοτήσεων, αναγκαίες προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν σε καµία άλλη έκταση, σύµφωνα µε όσα αναφέρονται στο από 14/1/2016 έγγραφο του Αντιδηµάρχου κ. Βασιλόπουλου Αθανασίου, το οποίο καταχωρείται αναλυτικά στο ιστορικό της απόφασης αυτής».
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και την επιπολαιότητα με την οποία κινήθηκαν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στην παραπάνω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την οποία επικαλείται η Δημοτική Αρχή. Βέβαια, υπήρξε μια αντίδραση από το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτη Μπεχράκη, αλλά μέχρι εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν ομόφωνο.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη