Μανώλης Μάκαρης: Δημοτική Αρχή για να…βγάζει και να βάζει μόνο πλάκες

Μανώλης Μάκαρης: Δημοτική Αρχή για να…βγάζει και να βάζει μόνο πλάκες

Σε πλήρη αποδόμηση, τόσο του προϋπολογισμού όσο και του τεχνικού προγράμματος του δήμου Καλαμάτας για το 2017, προχώρησε, χθες, σε συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, παρουσία και των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του Σταμάτη Μπεχράκη και Δημήτρη Φαββατά.
Ξεκινώντας την κριτική του από τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής σημείωσε ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα αριθμών που ασχολούνται με το “φαίνεσθαι” και όχι με το “είναι” της πόλης. Και αυτό το «είναι» πάσχει σοβαρά, όπως κατέδειξαν με τον πλέον δραματικό τρόπο οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μάκαρης στάθηκε και στη σοβαρή μείωση των επιχορηγήσεων του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά, όπως είπε αυτό το γεγονός, που δεν είναι στιγμιαίο, θα έπρεπε να αποτελούσε εφαλτήριο για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.
Σ’ αυτό το σημείο αναφέρθηκε η μηδενική, σχεδόν, αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αφού, στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για μελέτες. “Χωρίς ώριμες μελέτες δεν υλοποιούνται προγράμματα”, σημείωσε, χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, εν είδη παραδείγματος ότι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έχει κατατεθεί ούτε μία μελέτη για την εκτέλεση κάποιου έργου.
Κι ενώ, η Δημοτική Αρχή είναι φειδωλή στα έργα υποδομών, προβλέπει 500.000 και πλέον ευρώ διάφορες εκδηλώσεις και δεξιώσεις επιφανειακού χαρακτήρα, υποστήριξε.
Ο κ. Μπεχράκης, στο σημείο αυτό, τόνισε ότι σύμφωνα με τη ρήση του Αυστριακού φιλόσοφου Λούντβιχ Βιντεγκεστάιν “οι περιορισμοί απελευθερώνουν”, θέλοντας να τονίσει ότι η Δημοτική Αρχή δεν θέλησε να ψάξει άλλους δρόμους για να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά έργα για την πόλη. Συμπληρώνοντας την κριτική του κ. Μάκαρη πρόσθεσε ότι εμπορικοί δρόμοι της πόλης, όπως είναι η Μπουλούκου, η Αναγνωσταρά και η Αριστοδήμου, παρά το γεγονός ότι στεγάζουν δεκάδες επιχειρήσεις που πληρώνουν στο Δήμο ένα σεβαστό ποσό, το μόνο που εισπράττουν είναι ανύπαρκτα και χορταριασμένα πεζοδρόμια.
Επιπρόσθετα, ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε και στην έλλειψη σχεδίου από πλευράς Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση του κτηριακού της αποθέματος, μετά και τη μεταφορά στο νέο Δημαρχείο, ενώ, στάθηκε, ιδιαίτερα, στο γεγονός ότι υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές προηγούμενων ετών ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ!
Μια και το θέμα έχει τεθεί και πάλι από τον δήμαρχο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν αναφέρθηκε σε αναγκαστικές κατασχέσεις, αλλά αναφέρθηκε σε πλήρη καταγραφή όσων χρωστούν στο δήμο Καλαμάτας, πώς δημιουργήθηκαν τόσο υψηλές οφειλές και για ορισμένους μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι έχουν και την οικονομική επιφάνεια, θα πρέπει οι διαδικασίες να γίνουν πιο αυστηρές.  Μάλιστα,  ο κ. Μπεχράκης έκανε λόγο και για ψηφοθηρική πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα.
Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου έγινε, επίσης, αναφορά στην εισπρακτική πολιτική της Δημοτικής Αρχής με τα τέλη στάθμευσης, τη διαιώνιση του περιβαλλοντικού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και τα υψηλά δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, τα οποία είναι υψηλότερα από αυτά του 2010. Κι αυτό, ενώ οι πολίτες ζουν κάτω από την πολιτική των μνημονίων, γεγονός που θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει τον κ. Νίκα και να προχωρούσε σε μείωσή τους. Τέλος, ο κ. Μάκαρης έκανε λόγο και για το γεγονός ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα τα νέα έργα είναι μόλις της τάξης του 30%, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις συνοικίες της Καλαμάτας, αλλά και τα δημοτικά και τοπικά της διαμερίσματα.
 
 
Σχολιασμός για την πολιτιστική πρωτεύουσα 
Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι η παράταξή του το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για την πολιτιστική ανάπτυξη στην Καλαμάτα, μετά την αρνητική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.
Αποτιμώντας κατ’ αρχήν το αποτέλεσμα, σχολίασε ότι η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής επιλογής επαλήθευσε τις παρατηρήσεις που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα η παράταξή του για τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή ετοίμασε την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την πολιτιστική πρωτεύουσα.
Όπως επισήμανε, χαρακτηριστικά, η επιτροπή επιλογής επιβεβαίωσε αυτό που έλεγε η παράταξή του, ότι με λάθος τρόπο εντάχθηκε η επέτειος της επανάστασης του 1821 στο πρόγραμμα, ότι δεν αξιοποιήθηκε σωστά η “Φάρις” και το καλλιτεχνικό δυναμικό που έχει συνδεθεί με αυτή, ενώ, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας εξακολουθεί να μένει ανεκμετάλλευτο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τη βασικότερη πολιτιστική υποδομή της πόλης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη