Μονάδες βιοαερίου βλέπει ως μόνη λύση για τα λιόζουμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Μονάδες βιοαερίου βλέπει ως μόνη λύση για  τα λιόζουμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Το αδιέξοδο, ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο, για την αποτελεσματική διαχείριση των υγρών αποβλήτων από ελαιοτριβεία παραδέχτηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι καμία μέθοδος δεν είναι οικονομικά εφικτή εξαιτίας του μεγάλου αριθμού και του μικρού σχετικά μεγέθους των υπαρχόντων ελαιοτριβείων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί και λειτουργεί ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα και βιοαέριο.
 
Καμία εφικτή μέθοδος
Στην απάντησή του ο υπουργός σημειώνει ότι οι χιλιάδες τόνοι υγρών αποβλήτων από την επεξεργασία της ελιάς για την παραγωγή ελαιολάδου προκαλούν πολλά και ποικίλα προβλήματα και επισημαίνει: «Λύσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των υγρών αποβλήτων έχουν προταθεί, κατά καιρούς, πολλές. Ωστόσο, καμία μέθοδος δεν είναι οικονομικά εφικτή εξαιτίας του μεγάλου αριθμού και του μικρού σχετικά μεγέθους των υπαρχόντων ελαιοτριβείων της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων πρέπει να εξετασθεί χωριστά ανάλογα με τη δυναμικότητα και τη χωροθέτηση του κάθε ελαιοτριβείου.
Πάντως, προκειμένου να ξεπεραστούν τα διαρθρωτικά, οικονομικά και χωροτακτικά προβλήματα, η όποια κατάλληλη μέθοδος επιλεγεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί, επί το πλείστον, συλλογικά, με κεντρική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, όπου αυτό είναι δυνατό, ανάλογα με την περίπτωση. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται η επιλογή της καταλληλότερης περιβαλλοντικά μεθόδου με σημαντικά οικονομικότερο τρόπο. Στην περίπτωση αυτή, πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία υπάγονται τα ελαιοτριβεία, για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων, αλλά και επιπλέον μονάδων που θα δίνουν πρόσθετη αξία στα υποπροϊόντα. Πάντως, η μετατροπή, όπου αυτό είναι δυνατό, των τριφασικών ελαιοτριβείων σε διφασικά, θα μπορούσε να θεωρηθεί μία λύση στο πρόβλημα, με την προϋπόθεση ότι θα λυθεί και το πρόβλημα της επεξεργασίας των αποβλήτων των διφασικών ελαιοτριβείων, αφού τα απόβλητα των διφασικών είναι στερεά με υψηλή υγρασία, ενώ δεν υπάρχει χωριστή υγρή φάση (λύματα) που υπάρχει στα τριφασικά».
 
Μονάδες βιοαερίου
Παρατήρησε, επίσης, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτός από το να επιδιώκει τη διφασική λειτουργία των ελαιοτριβείων, μεριμνά για την εξεύρεση και άλλων λύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως υπογράφηκε από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΥΑ που οδεύει προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, με την οποία τροποποιείται ανάλογη ΚΥΑ, ούτως ώστε να επιτρέπεται στους ελαιοτριβείς να διαθέτουν τον κατσίγαρο του ελαιοτριβείου τους:
-για υδρολίπανση δενδρωδών καλλιεργειών, έπειτα από προεπεξεργασία ή
-σε οποιαδήποτε αδειοδοτημένη για τη διαχείριση και αξιοποίηση του επιχείρηση.
«Η μέθοδος διαχείρισης του κατσίγαρου για την υδρολίπανση δενδρωδών καλλιεργειών, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από πολλούς ελαιοτριβείς από την τρέχουσα, ήδη, ελαιοκομική περίοδο, θα ανακουφίσει τους ελαιοτριβείς που δεν έχουν τη δυνατότητα διαφορετικής διαχείρισης του κατσίγαρου. Ωστόσο, πολύ πιο σημαντικό για τους ελαιοτριβείς είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να διαθέτουν τον κατσίγαρο σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα τον χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για παραγωγή βιοαερίου, καθώς κάτι τέτοιο συνεπάγεται μηδενικό κόστος διαχείρισης αποβλήτου για τον ελαιοτριβέα. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει την ύπαρξη τέτοιων επιχειρήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί και λειτουργεί ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα και βιοαέριο. Στόχος είναι με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση και λειτουργία τέτοιων μονάδων, για τις οποίες ο κατσίγαρος αποτελεί πολύτιμη πρώτη ύλη. Με την ίδρυση μιας μονάδας παραγωγής βιοαερίου σε μία ελαιοκομική περιοχή, ο κατσίγαρος μετατρέπεται αυτομάτως από πρόβλημα σε πολύτιμη πηγή πράσινης ενέργειας», τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Της Βίκυς Βετουλάκη