Για τις φωτιές στο ΧΑΔΑ Μελιγαλά το 2011 και το 2014
Άλλη μια καταδίκη αντιδημάρχων για υποβάθμιση του περιβάλλοντος εξαιτίας μη λήψης μέτρων σε παράνομες ΧΑΔΑ, ήρθε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας.
Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Οιχαλίας το 2011 Ηλία Ντονά και τον αντιδήμαρχο του ίδιου Δήμου το 2014 Λεωνίδα Φίλο. Μήνυση είχαν υποβάλει κάτοικοι της περιοχής, μετά από προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας πυρκαγιών στη χωματερή.
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους και τους δύο, χωρίς να δεχτεί τον ισχυρισμό πως υπήρχε έκτακτη ανάγκη, ενώ δεν δέχτηκε ούτε την αναγνώριση ελαφρυντικού που πρότεινε η Εισαγγελέας. Έτσι, καταδίκασε τον κ. Ντονά σε 6 μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ και τον κ. Φίλο (επειδή το 2012 άλλαξε ο νόμος για την ποινή στο συγκεκριμένο αδίκημα) σε φυλάκιση1 έτους. Και για τους δυο όρισε τριετή αναστολή, με δικαίωμα έφεσης.
«Δεν είχαμε επιλογή»
Κατά την απολογία του ο κ. Ντονάς, που ανέλαβε αντιδήμαρχος το 2011, εξήγησε ότι με την μετατροπή των Δήμων από Καποδιστριακούς σε Καλλικρατικούς, αυξήθηκε πάρα πολύ η περιοχή αρμοδιότητάς τους, καθώς συνενώθηκαν 52 κοινότητες και πολλοί οικισμοί. Έτσι, αυξήθηκε και ο όγκος τω σκουπιδιών και οι μόνες τους επιλογές ως δημοτική αρχή ήταν ή να τα αφήσουν στους δρόμους, δίπλα σε σπίτια και σχολεία ή να τα μεταφέρουν στον σκουπιδότοπο του Μελιγαλά.
Με τη συνένωση του Καλλικράτη, ο νέος Δήμος απέκτησε 3 ΧΑΔΑ, όμως, όπως εξήγησε ο κ. Ντονάς, συνενώθηκαν και περιοχές που δεν είχαν ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα ο όγκος των σκουπιδιών να είναι μεγάλος. Παράλληλα, το γραφείο περιβάλλοντος έκλεισε τους άλλους δύο ΧΑΔΑ και τελικά έμεινε μόνο αυτός του Μελιγαλά.
Εξήγησε ότι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ενώ όταν επιχείρησαν να ανοίξουν μεγάλους λάκκους για να θάβουν τα σκουπίδια, έβρισκαν απορρίμματα των προηγούμενων δεκαετιών, αφού ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ λειτουργεί από το 1979. Γι’ αυτό επέλεξαν να μεταφέρουν χώμα και να τα θάβουν. Ιδιαίτερα τόνισε ότι από το 2011 έως το 2014 το γραφείο περιβάλλοντος, δεν επέβαλε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ στο Μελιγαλά.
«Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα καλά, αλλά στην κατάσταση που βρήκαμε το ΧΑΔΑ, αυτό μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση. Ή θα τα αφήναμε έξω από τα σχολεία και τα σπίτια ή θα τα μαζεύαμε και θα τα πηγαίναμε στο ΧΑΔΑ», κατέληξε ο κ. Ντονάς.
Έκτακτη ανάγκη
Από την πλευρά του ο κ. Φίλος, είπε πως ανέλαβε αντιδήμαρχος τον Ιανουάριο του 2013 και μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2014. Σημείωσε ότι λόγω της έκτακτης ανάγκης που επικρατούσε εκείνη την περίοδο με τα σκουπίδια, εκτάκτως λειτουργούσε κάποιες φορές και ο ΧΑΔΑ στο Διαβολίτσι, ενώ προσπαθούσε να μοιράσει τον όγκο των σκουπιδιών για να μην επιφορτίζεται ο ένας ΧΑΔΑ.
Και αυτός τόνισε πως έκανε ότι μπορούσε για να διαχειρισθεί καλύτερα την κατάσταση, για τις δε φωτιές είπε πως προέρχονταν από αυτανάφλεξη.
Από την πλευρά της η Εισαγγελέας έδρας κα Γκιντώνη, είπε στην αγόρευσή της ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός των κατηγορούμενων, πρώην αντιδημάρχων, για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ούτε μπορεί να αποδεχτεί ότι μόνη εναλλακτική λύση ήταν να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους. Οι βλάβες όπως είπε συνδέονται με τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δύο έννομα αγαθά ίσης περίπου αξίας.
Επίσης, είπε ότι η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει μια σειρά μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται και στις παράνομες ΧΑΔΑ για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον και να περιορίζονται οι συνέπειες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν ληφθεί.
Έτσι, ζήτησε την ενοχή τους, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρόκειται για μια κατάσταση που είναι γνωστή σε όλη την Πελοπόννησο και η ανεξέλεγκτη εναπόθεση των σκουπιδιών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και με υπαιτιότητα των Δήμων, χωρίς όμως να είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι.
Της Βίκυς Βετουλάκη