Στα …κάγκελα οι κάτοικοι για τα σκουπίδια στο Νέδοντα

Στα …κάγκελα οι κάτοικοι για τα σκουπίδια στο Νέδοντα

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας προβλέπει, αλλά και δίνει λύσεις…
 
 Παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας ήταν επαρκώς ενημερωμένη για τις αντιδράσεις κατοίκων στο σχέδιο υλοποίησης και λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, επιμένει στην απόφασή της. Έτσι, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αύριο φέρνει προς έγκριση το θέμα, προϋπολογισμού 51.000 ευρώ περίπου.
Κι όμως, έχει στα συρτάρια της τις αιτήσεις κατά του έργου 71 κατοίκων, οι οποίες περιλαμβάνουν κατάσταση χιλίων περίπου μελών του Σκοπευτικού Ομίλου Καλαμάτας «Άρτεμις», αλλά και την αλληλογραφία των κατοίκων με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προ ημερών, δε, έστειλαν σχετική ενημερωτική επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (υπόψη του υπουργού Γιώργου Σταθάκη), την οποία κοινοποίησαν και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Σε αυτή αναφέρουν ότι στο εγκριθέν Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας, εκτός των άλλων, προβλέπεται και το τι επιτρέπεται και τι όχι στην περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα (βόρεια της Καλαμάτας).
Σύμφωνα με την αίτηση των κατοίκων, η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο χώρο που προβλέπει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας,  θα υποβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή, που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Νέδοντα προς την πόλη της Καλαμάτας και που είναι μεγάλου φυσικού κάλλους.
Επίσης, θα έχει ως συνέπεια η άσκηση των νεοσύλλεκτων του Συντάγματος αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται σε απόσταση αναπνοής από το χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει θεσμοθετημένος από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο άλλος χώρος για το σκοπό αυτό (στις εγκαταστάσεις της ΜΟΛΑΚ), για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην επιστολή οι κάτοικοι ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου, ώστε να μην προχωρήσει η υλοποίηση του έργου από τη Δημοτική Αρχή, να ασκηθούν τα δέοντα ώστε να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ που λειτουργούν σήμερα εντός του Πάρκου, κάτι που προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας, αλλά και να μη γίνει δεκτή αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων του πάρκου του Νέδοντα, ο οποίος σχεδιάζεται να μετατραπεί και σε χώρο διαχείρισης απορριμμάτων.
 
Τι προβλέπεται
Θα πρέπει να σημειώσουμε το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα φιλοξενεί ήδη ένα σύνολο επιθυμητών ή αναγκαίων χρήσεων (πεδίο βολής, σχέδιο για νέο νεκροταφείο Καλαμάτας), που η μεταφορά τους μεσοπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αλλά και άλλες, όπως τα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας, που θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε προβλεπόμενη από το ΓΠΣ περιοχή.  Απαιτείται η εξυγίανση και αξιοποίηση του χώρου ως χώρου που διατίθεται για την πόλη και δραστηριότητες ήπιας αναψυχής.
Στο χώρο αυτό απαγορεύεται η εναπόθεση γαιών, μπαζών, η αμμοληψία, καθώς και κάθε ενέργεια που τροποποιεί τους φυσικούς μετασχηματισμούς εντός της κοίτης του ποταμού. Απαγορεύεται η δόμηση και η κατασκευή οποιουδήποτε έργου πλην δημόσιων έργων που αφορούν στην ασφάλεια και την αποτροπή κινδύνων ή αναγκαία έργα (γέφυρες, πεζογέφυρες κ.λ.π.).
Δεν επιτρέπεται, επίσης, η ανέγερση κτηρίων ή η τεχνητή κατασκευή αναβαθμού τοίχου αντιστήριξης ή οποιαδήποτε αναδιαμόρφωση του φυσικού εδάφους, πλην μονοπατιών και χωματόδρομων που εξυπηρετούν την περιοχή.
Επιπλέον, νομίμως υφιστάμενες εγκαταστάσεις εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τη μετεγκατάστασή τους, χωρίς να είναι δυνατή επέκτασή τους, εκσυγχρονισμός ή αλλαγή χρήσης.
 
Ε3. Περιοχή Κεντρικών Τεχνικών Υποδομών πόλεως
Έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε τι προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, καθώς και η Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ). Ο υπόλοιπος χώρος προορίζεται για την επέκταση των εγκαταστάσεων αυτών ή νέων μονάδων (π.χ. Μεταφόρτωση Απορριμμάτων).
Από τα παραπάνω προκύπτουν ερωτήματα και ερωτηματικά για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα. 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη