Φιλοζωικός όμιλος Καλαμάτας: Δυσνόητες έννοιες για το Δήμο η συνεργασία και η σωστή διαχείριση του εθελοντισμού…


Την «πολιτική» του Δήμου Καλαμάτας για τα αδέσποτα ζώα και τη διαχείρισή τους στηλιτεύει ο Φιλοζωικός Όμιλος, με τη μακροσκελή παρακάτω ανακοίνωση, παραθέτοντας και μια σειρά προτάσεων που καλό θα είναι να μην αφήσουν αδιάφορους τους τοπικούς άρχοντες: 
Πονοκέφαλο και ανησυχία προκαλεί στους φιλόζωους της πόλης μας η χωρίς ευαισθησία και πολιτισμό ανάθεση του έργου της περισυλλογής των αδέσποτων σε ιδιώτη, για δεύτερη φορά. Όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της πρώτης ανάθεσης.
Τελικά ποια είναι η λύση που ευελπιστεί ότι έχει βρει και αποφασίσει η Δημοτική αρχή;
Την περυσινή χρονιά με αντίτιμο 15.000 ευρώ, μέσω των εθελοντών του Φιλοζωικού ομίλου Καλαμάτας, στειρώθηκαν 95 αδέσποτα ζώα. Φέτος ο ίδιος και μικρότερος αριθμός ζώων θα στειρωθεί με αντίτιμο 30.000 ευρώ, λόγω της ανωτέρω ανάθεσης. Αυτό διότι ο ΦΟΚ δεν πληρωνόταν για την περισυλλογή τους.
Γιατί ο Δήμος δεν διαθέτει τα χρήματα αυτά ώστε να στειρωθούν περισσότερα ζώα;
Γιατί δεν φροντίζει να ενημερώσει τους συμπολίτες μας για την ομαλή συμβίωση τους με τα ζώα και την ουσία της στείρωσης των κατοικιδίων τους; Βάσει ερευνών με την θέληση ή μη των ιδιοκτητών τους γεννιούνται κάθε χρόνο χιλιάδες κουτάβια από τα οποία μόνο το 1% επιζεί και τα υπόλοιπα καταλήγουν πεταμένα στα σκουπίδια, σε δεμένες σακούλες κλπ. Από τα λίγα που επιζούν ελάχιστα είναι αυτά που βρίσκουν κατάλληλους ιδιοκτήτες. Τα υπόλοιπα είναι τα μελλοντικά αδέσποτα.
Γιατί δεν συνεργάστηκε ουσιαστικά με τον ΦΟΚ;
Στην πόλη μας υπάρχει ενεργό φιλοζωικό σωματείο το οποίο, χάρη στην ευαισθησία των συμπολιτών μας και όχι μόνο, επανδρώνεται συνεχώς από νέους εθελοντές. Σε μια από τις επίσημες αιτήσεις του προς τον Δήμο, ο οποίος είναι αρμόδια υπεύθυνος για τα αδέσποτα, βάσει του Ν4039/12, η οποία κατατέθηκε με αρ. Πρωτ. 34874/22-7-15 ζητούσε τα αυτονόητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Συγκεκριμένα:
-Χώρο προσωρινής φιλοξενίας ζώων που χρήζουν άμεσης φροντίδας
-Δημοτικό κτηνιατρείο και δημοτικό κτηνίατρο
-Προσπάθεια εξεύρεσης χώρου για φιλοξενία κουταβιών (βάσει νομοθεσίας κουτάβια έως 5 μηνών πρέπει να προστατεύονται) και χαρακτηρισμένων ως επικίνδυνων ζώων. Βάσει του Ν4039/12 από τον Φεβρουάριο του 2014 όλοι οι Δήμοι όφειλαν να δημιουργήσουν καταφύγια. Ο χώρος που αγοράστηκε γι’ αυτό το σκοπό επί δημαρχοντίας Π. Κουμάντου, ήταν ο πλέον ακατάλληλος. Δεν ήταν λίγα τα ζώα που πνίγηκαν, επανειλημμένως, εκεί μετά από βροχή. Επίσης λόγω αυξημένης υγρασίας στην περιοχή του βάλτου άρα και μεγάλου αριθμού κουνουπιών, η προσβολή των ζώων από λεϊσμάνια και διροφιλάρια ήταν προδιαγεγραμμένη.
-Δύο δημοτικούς υπαλλήλους (από τους ήδη υπάρχοντες) ως βοηθητικό προσωπικό στους χώρους φιλοξενίας.
-Μέσο μεταφοράς για την περισυλλογή των ζώων (κάποιο αυτοκίνητο θα περισσεύει!)
-Ορισμό υπευθύνου για την περισυλλογή και ταφή των νεκρών ζώων σε ειδικό χώρο
-Αύξηση του κονδυλίου για τις στειρώσεις και την φροντίδα των ζώων και άμεση ενεργοποίηση οργάνου προκειμένου να ισχύσει η νομοθεσία και να επιβληθούν ποινές σ όσους παρανομούν.
 
Καμία ανταπόκριση…
 
Η αίτηση αυτή δεν είχε καμία ανταπόκριση. Ίσως η έννοια της συνεργασίας και η σωστή διαχείριση του εθελοντισμού να είναι έννοιες …δυσνόητες. Αντ’ αυτού έγινε προκήρυξη για την περισυλλογή των αδέσποτων βάσει αμοιβής. Δυστυχώς ο ΦΟΚ δεν ήταν εφικτό να καταθέσει προσφορά λόγω μη συμβατότητας  του καταστατικού λειτουργίας του.
Φρόνιμο εδώ θα ήταν να επισημάνουμε ότι ο ΦΟΚ αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές και πέρα από το κονδύλι των 15.000 ευρώ, προς αμοιβή των ιατρών που πραγματοποιούσαν τις στειρώσεις και τροφές, δεν εισέπραξε καμία άλλη βοήθεια από τον Δήμο. Η περισυλλογή, η φροντίδα, ο εμβολιασμός, τα ορθοπεδικά χειρουργεία κλπ. καλύπτονται από δωρεές, συνδρομές, εκδηλώσεις και από τις τσέπες των εθελοντών. Τα ζώα δε, φιλοξενούνταν και φιλοξενούνται σε χώρους εθελοντών. Μόνο τη χρονιά που πέρασε ο ΦΟΚ φρόντισε πάνω από 600 ζώα, μεσολάβησε για την υιοθεσία τουλάχιστον 150 ζώων συντροφιάς (γάτες και σκύλοι) και φροντίζει καθημερινά περίπου 450 ζώα.
Μήπως ήρθε η στιγμή για μια ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στους πολίτες της Καλαμάτας, στους φιλόζωους και στην Δημοτική αρχή με γνώμονα την ομαλή συμβίωσή μας με τα υπόλοιπα όντα που συνοικούν σ’ αυτό τον πλανήτη και την πολιτισμένη διαχείριση τους;
Μην ξεχνάμε ότι είναι βιολογικοί μας εταίροι και από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξαν πιστοί σύντροφοί μας…  
Υ.Γ. Τα σκυλάκια της φωτογραφίας είναι από τα δεκάδες αδέσποτα που αναζητούν σπίτι…