2016, μια χρονιά γεμάτη ελπίδα, δράσεις και πρόληψη για το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

2016, μια χρονιά γεμάτη ελπίδα, δράσεις και πρόληψη για το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Στον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει προχώρησαν χθες μέλη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Ως γνωστόν, το ΚΕΠΕΠΨΥ έχει ως στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση, την ευαισθητοποίηση, καθώς και την εκπαίδευση του πληθυσμού της Μεσσηνίας, μεταξύ άλλων, για το φαινόμενο της εξάρτησης, την πρόληψη ως μέσο αντιμετώπισης όλων εκείνων των παραγόντων που οδηγούν στην εξάρτηση και την ενίσχυση των παραγόντων προστασίας που μπορούν να συμβάλλουν στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Από το στόχο, λοιπόν, του Κέντρου είναι εύκολο κανείς να καταλάβει την αξία που έχει για την περιοχή μας.
Μιλώντας για τη χρονιά που φεύγει ο Ευάγγελος Σιδερέας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας καθώς και πρόεδρος του Κέντρου, δήλωσε υπερήφανος, αυτός και το Διοικητικό Συμβούλιο, για τη συνεργασία με το ΚΕΠΕΠΨΥ.
Μίλησε, δε, για την κατάσταση που επικρατούσε κατά το παρελθόν στο Κέντρο και ειδικότερα, ενώ τον Ιούνιο του 2014 ήταν μόνο ένα άτομο, αυτή τη στιγμή υπάρχει νέα επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από τρία άτομα, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικά υπεύθυνης Φωτεινής Βλαχοπουλιώτη, έχοντας κυριολεκτικά απογειώσει, όπως είπε, το πολύ σημαντικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται, ανταποκρινόμενη σε εκατοντάδες αιτήματα βοήθειας, με αποδέκτες χιλιάδες γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά, φοιτητές, στρατιώτες, αλλά και συνανθρώπους της διπλανής πόρτας.
Για τον κ. Σιδερέα, αποκορύφωμα της αναγνώρισης της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στο Κέντρο αποτελεί η επιλογή του από τον ΟΚΑΝΑ (του μοναδικού ανάμεσα σε 74 κέντρα σε όλη την Ελλάδα) να εκπροσωπήσει τη χώρα και να παρουσιάσει τη δική του εισήγηση σε επιστημονικό εργαστήρι στη Γερμανία πριν από μερικές ημέρες.
Όσο για το μέλλον, ενημέρωσε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφάσισε την ενίσχυσή του (καταθέτοντας σχετικό αίτημα στον ΟΚΑΝΑ), προχωρώντας στην πρόσληψη δύο ατόμων: ενός που θα πλαισιώσει την επιστημονική ομάδα, καθώς και ενός για τη γραμματειακή υποστήριξη.
Κλείνοντας τον απολογισμό προσκάλεσε τον κόσμο να παραβρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στις 7.00 το απόγευμα.
Από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας μίλησε ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, που δήλωσε περήφανος για τη συμμετοχή του στο Κέντρο, ενώ για το νέο έτος ευχήθηκε, όχι απλά να είναι έτος ευημερίας, αλλά και έτος πρόληψης.
Το λόγο πήρε στο τέλος η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ, Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, που μίλησε για τη δράση του Κέντρου κατά τη χρονιά που πέρασε. Έτσι, όπως ενημέρωσε, από τον Ιανουάριο έως σήμερα η επιστημονική του ομάδα οργάνωσε και υλοποίησε 593 δράσεις πρόληψης, όπου συμμετείχαν 6.505 άτομα.
Ενδεικτικά, για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έγιναν 189 παρεμβάσεις σε 4.010 μαθητές, ενώ 1.373 γονείς και εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε 76 δράσεις.
Παράλληλα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκαν 54 δραστηριότητες, όπου συμμετείχαν 182 φοιτητές.
Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα παρέχει δωρεάν ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους φοιτητές σε χώρο που έχει παραχωρήσει το ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Η παρέμβαση αυτή υλοποιείται σε συνεργασία με τον πρόεδρο, τη διοίκηση και το προσωπικό του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Στόχος είναι η στήριξη των νέων, καθώς βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο και πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους, στις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους, καθώς και προβληματισμούς για την επαγγελματική τους πορεία.
Με αφορμή αυτή τη δράση και έπειτα από πρόσκληση του ΟΚΑΝΑ, όπως προαναφέρθηκε, το Κέντρο συμμετείχε σε ένα Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για την Πρόληψη (European Workshop for Addiction Prevention), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το Δεκέμβριο. Σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων πρόληψης 18 ευρωπαϊκών χωρών και υπήρχε η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών σε θέματα πρόληψης της εξάρτησης.
Όσο για το θέμα της εισήγησης που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα, ήταν «Μια παρέμβαση πρόληψης των εξαρτήσεων σε νέους ηλικίας 18 έως 25 χρόνων στο ΤΕΙ Πελοποννήσου».
Επίσης, το ΚΕΠΕΠΨΥ ανταποκρίθηκε σε 219 αιτήματα βοήθειας (συνολικά έγιναν 258 συναντήσεις), κυρίως γονέων που ήθελαν να διαχειριστούν δυσκολίες στη συμπεριφορά των παιδιών τους και να υιοθετήσουν μεθόδους για να δημιουργήσουν μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση