«Aristoil»: Στόχος η καλύτερη ποιότητα, η αύξηση της τιμής και η ανταγωνιστικότητα του ελαιολάδου


Παρουσιάστηκε χθες το διακρατικό έργο «Aristoil» σε παραγωγούς της Μεσσηνίας
 
Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα η παρουσίαση του διακρατικού έργου ARISTOIL, Interred Mediterranean, «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του», στο πλαίσιο της Α’ Διακρατικής Συνάντησης των εταίρων του, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) Εύξεινη Πόλη.
 
Βασική περιοχή εφαρμογής του έργου είναι η Μεσσηνία, με έμφαση στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας.

Ο άνθρωπος που κατάφερε την παγκόσμια παντεταρισμένη ανακάλυψη το «Aristoleo», αναπληρωτής καθηγητής της Φαρμακευτικής κ. Προκόπης Μαγιάτης, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της εκδήλωσης, σημείωσε για το Πρόγραμμα «Aristoil»: «Το πρόγραμμα θα τρέξει σε 5 μεσογειακές χώρες με «καρδιά» του την Ελλάδα… Θα χαρτογραφήσουμε πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής της περιφέρειας Πελοποννήσου , με έμφαση στη Μεσσηνία αλλά και τους υπόλοιπους νομούς… Η ίδια μελέτη χαρτογράφησης του λαδιού, όσον αφορά στην ποιότητα των συστατικών που σχετίζονται με την υγεία θα γίνει  και στην Ισπανία και στην Ιταλία σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά και σε μικρότερο στην Κύπρο και την Κροατία . Έτσι θα αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα για το τι ελαιόλαδο παράγεται στη Μεσόγειο και ιδίως στην περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας. Με αυτά τα στοιχεία που θα συλλέξουμε θα μπορούμε να μιλήσουμε πολύ καλύτερα για την αξία του ελαιολάδου και κυρίως του ελληνικού. Εκτός αυτού, στο πλαίσιο  του εν λόγω  έργου θα εκπαιδευτούν 1.000 παραγωγοί στην Ελλάδα, για το πώς θα μπορούν να παράγουν ποιοτικό ελαιόλαδο, με έμφαση στα συστατικά της υγείας. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν δυο κέντρα πιστοποίησης, ένα στην Ελλάδα και ένα στην Ισπανία τα οποία θα μπορούν να πιστοποιούν πότε ένα λάδι έχει αυτά τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας. Καταλαβαίνεται ότι από τη στιγμή που θα έχουμε πιστοποιημένο ελαιόλαδο και θα γνωρίζουμε και τη ποιότητα  του , όλο αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην αύξηση της αξίας του  . Αυτό είναι ο στόχος μας, αν όχι σε όλη την ποσότητα  του ελληνικού ελαιολάδου, αλλά στην  περισσότερη να δώσουμε μεγαλύτερη αξία. Πιστεύω ότι σε τρία χρόνια από σήμερα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το έργο, θα δούμε μια μεγάλη διαφορά στην αγορά του ελαιολάδου και στο πως το αντιμετωπίζει ο καταναλωτής.»
 
 
Από την πλευρά του ο συντονιστής του έργου Δρ. Νικόλαος Κρημνιώτης , πρόεδρο του ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» τόνισε: « Σήμερα είναι η πρώτη προβολή του έργου “Aristoil” που πραγματοποιείται από κοινού με 17 φορείς και τη συμμετοχή πέντε χωρών της Μεσογείου, Ελλάδας , Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας και Κύπρου. Στόχος όλων μας είναι η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τροφίμων έχει παραδεχτεί ότι αν το ελαιόλαδο έχει μια συγκεκριμένη σύνθεση περιεκτικότητας σε φαινόλες τότε είναι καρδιοπροστατευτικό… Δικό μας στόχος λοιπόν είναι να ανακαλύψουμε όλα αυτά τα χωράφια και αυτές τις ποικιλίες που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και αν είναι δυνατόν να τα βελτιώσουμε, ώστε οι παραγωγοί να ωφεληθούν. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς στη συμμετοχή σ’αυτό το πρόγραμμα, μόνο όφελος μπορούν να έχουν, καθώς τα 3 επόμενα χρόνια θα έρθουν επιστήμονες για να τους συμβουλέψουν πως θα αξιοποιήσουν καλύτερα την καλλιέργεια τους. Το στοίχημα μας είναι ότι αφού τελειώσει αυτό το πρόγραμμα, σε 3 χρόνια, οι παραγωγοί που συμμετείχαν σ’ αυτό να έχουν μια σημαντική αύξηση στο εισόδημα τους από την τιμή του ελαιολάδου τους.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς σημείωσε: «Είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με την οποία γίνεται μια ευρύτερη συνεργασία για να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα του ελαιολάδου. Από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Ο ισχυρισμός υγείας που προσπαθούμε να αναδείξουμε με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, θα φέρει μια υπεραξία στο ελαιόλαδο με μόνο στόχο της βελτίωση της ποιότητας και το όφελος των παραγωγών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν οι καλύτεροι στο είδος τους και ως περιφέρεια θα το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις , θέλουμε τη βοήθεια όλων και ιδιαίτερα των παραγωγών, ώστε ολοκληρωθεί σωστά το πρόγραμμα και να πιστοποιήσουμε το ελαιόλαδο της Πελοποννήσου ως ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας»
 
Tο διακρατικό πρόγραμμα ξεκίνησε την 1 Νοεμβρίου του 2016 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου του 2019.
 
Αναμενόμενα  αποτελέσματα είναι:
1. Ενίσχυση της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων ελαιολάδου: Κατά τη διάρκεια του έργου θα λάβει χώρα μία σύγκριση των υπαρχουσών μεθόδων ανάλυσης των συστατικών του ελαιολάδου και της βελτιστοποίησης των πιο σχετικών μεθόδων. Η βελτιστοποίηση των μεθόδων θα συνοδευτεί και από την ανάπτυξη ενός εύχρηστου εργαλείου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους παραγωγούς για την ταχεία ανάλυση ελαιολάδου στο πεδίο, ώστε να εντοπίζεται η σωστή στιγμή συλλογής για την επίτευξη του συνδυασμού βέλτιστης γεύσης και φαινολικών χαρακτηριστικών. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα απλοποιηθούν και θα παρέχονται στους παραγωγούς μέσα από ένα χρηστικό οδηγό παραγωγής ελαιολάδου.
2. Εκπαίδευση 3.000 ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβείων: Συνολικά 3.000 ελαιοπαραγωγοί και κάτοχοι ελαιοτριβείων θα εκπαιδευτούν μέσα από την οργάνωση 72 εκπαιδευτικών σεμιναρίων κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Τα σεμινάρια και οι συναντήσεις κατάρτισης θα έχουν ως στόχο την ενημέρωση και κατάρτιση των ελαιοπαραγωγών για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και μεθόδων οι οποίες θα είναι στη διάθεσή τους.
3. Αύξηση της γνώσης των καταναλωτών: Οι καταναλωτές θα ενημερωθούν για τις ευεργετικές προς την υγεία ιδιότητες των υψηλών σε φαινόλες ελαιολάδων σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ε.Ε. Συνολικά 44 ενημερωτικές ημερίδες θα οργανωθούν στις συμμετέχουσες χώρες για την ενίσχυση της γνώσης και ενημέρωσης των φορέων και κυρίως των καταναλωτών.
4. Ανάπτυξη μίας πρότυπης διαδικασίας για την πιστοποίηση ελαιολάδου με “Ευεργετικές Ιδιότητες για την Υγεία”: Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο βρίσκεται στη διαμόρφωση μίας υψηλής ποιότητας γκάμας ελαιολάδου, η οποία να τηρεί κάποια ελάχιστα πρότυπα. Η ανάπτυξη πρότυπων διαδικασιών για την πιστοποίηση και λειτουργία δύο κέντρων πιστοποίησης στην Ισπανία και την Ελλάδα που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλης της Μεσογείου αναμένεται να προσφέρει μία ασφάλεια στον τελικό χρήστη σε σχέση με την ποιότητα του προϊόντος.
5. Ανάπτυξη ενός Μεσογειακού “Cluster” ελαιοπαραγωγών: Η ανάπτυξη ενός Μεσογειακού “Cluster” ελαιοπαραγωγών με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στοχεύει να διευκολύνει τη δικτύωση και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Επίσης, η δημιουργία ενός e-hub θα υποστηρίξει την επικοινωνία και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετασχόντων. Μέσα από αυτό το κανάλι θα ανταλλάσσονται πληροφορίες σε σχέση με ευκαιρίες, εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες ιδέες.
 
Την χθεσινή εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας κ. Βελισσαρίου. Παρόντες ήταν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Αλειφέρη, οι Δήμαρχοι Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργακόπουλος ως εκπρόσωπος του Δήμου Μεσσήνης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μπούζα καθώς και εκπρόσωποι όλων των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και αρκετοί παραγωγοί ελαιολάδου. Η συζήτηση και η παρουσίαση του προγράμματος ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Του Κώστα Γαζούλη