«Deadline» σήμερα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τριφυλία

«Deadline» σήμερα για τη  διαχείριση των απορριμμάτων στην Τριφυλία

Η σημερινή τελευταία εργάσιμη μέρα του έτους αποτελεί «deadline» για το Δήμο Τριφυλίας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται για την καθημερινότητα πολιτών και επισκεπτών, την ποιότητα ζωής τους και την προστασία του περιβάλλοντος!
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, ο Δήμος Τριφυλίας πρέπει να υποβάλει την πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», άξονας προτεραιότητας 14: «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (Ταμείο Συνοχής)», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο «Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων», σε συνέχεια πρόσκλησης του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Κατά συνέπεια, η σημερινή μέρα είναι όχι απλώς σημαντική, αλλά πλέον καθοριστική για το Δήμο Τριφυλίας. Επειδή αυτό μπορεί να θεωρείται, από κάποιους, ακόμα και εντός της Δημοτικής Αρχής, τυπική διαδικασία και να υποβαθμίζουν το γεγονός – είτε από άγνοια είτε για άλλους λόγους, πολιτικής ή προσωπικής σκοπιμότητας –, δεν παύει να είναι ουσιαστικό και καθοριστικό.
Κρίσιμο, ουσιαστικό και καθοριστικό, αλλά με «την ψυχή στο στόμα», όπως λέει ο λαός μας, μιας και ενώ η πρόσκληση ήταν ανοιχτή εδώ και μήνες και όλοι γνώριζαν την καταληκτική ημερομηνία, χρειάστηκε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας την προηγούμενη Πέμπτη για να εγκριθεί η υποβολή της σχετικής πρότασης, η εξουσιοδότηση του δημάρχου για την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου για την υποβολή της και η έγκριση αναθεωρημένου εγχειριδίου διαδικασιών διοικητικής ικανότητας Δήμου Τριφυλίας για συγχρηματοδοτούμενα έργα!
Αυτό, από μόνο του, δείχνει πως σε πολιτικό επίπεδο Δημοτικής Αρχής, αλλά ενδεχομένως και σε υπηρεσιακό – στο βαθμό βεβαίως που οι υπηρεσίες είχαν εμπλοκή, εάν δε χειρίζονταν το θέμα μόνο οι πολιτικοί παράγοντες με εξωτερικούς και εξωθεσμικούς συμβούλους και συνεργάτες από το μελετητικό γραφείο στο οποίο ανατέθηκε απευθείας, με αμοιβή, η σύνταξη μελέτης τοπικού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Τριφυλίας –, δεν υπήρξαν τα αντανακλαστικά εκείνα για την αντιμετώπιση και διαχείριση του σοβαρού θέματος των απορριμμάτων!
Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, λοιπόν, ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις από το Δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, χωρίς να γίνει καμία κουβέντα στο Σώμα για το ποια θα είναι η διαχείριση, πού και πώς θα γίνει.
Θυμίζεται πως στις δράσεις της μελέτης, η οποία, όπως παρουσιάστηκε από το μελετητή το καλοκαίρι, εκτιμήθηκε ως πλήρης από το Σώμα, αναφέρονται είτε ανακύκλωση, είτε διαλογή στην πηγή, είτε κομποστοποίηση, είτε ΚΔΑΥ, είτε μια συνολική μονάδα επεξεργασίας και διαχείρισης, είτε πράσινα σημεία, πράσινες νησίδες, καφέ κάδοι στα χωριά, ενώ για το υπόλειμμα η λύση του ΧΥΤΥ δεν προτείνεται, καθώς θεωρείται οικονομικά ασύμφορη, όπως και η μονάδα επεξεργασίας.
Τα τέσσερα βασικά σενάρια, όπως ανέφερε ο κ. Σιγαλός, είναι:
1ο) Μηδενικό σενάριο. Να μην κάνει τίποτα απολύτως ο Δήμος. Αυτό το σενάριο αποκλείστηκε. 2ο) Μονάδα Διαχείρισης και Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αποβλήτων. Αποκλείστηκε, όπως είπε ο κ. Σιγαλός, για έναν και μόνο λόγο: δε συμβαδίζει με την ελληνική νομοθεσία και το νέο ΕΣΔΑ.
3ο) Να τα πάνε όλα στο ΣΔΙΤ, στο εργοστάσιο που θα γίνει, λύση ΤΕΡΝΑ, κάτι για το οποίο σημείωσε πως τελευταία έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο, μετά και τις συσκέψεις στο Μαξίμου. Ως προς αυτό υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να εστιάσουν και να προσέξουν. Το πρώτο ότι απαιτείται η δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης και το δεύτερο ότι το να πάνε τα απορρίμματα σύμμεικτα, όπως είναι, δε συμβαδίζει με τον ΕΣΔΑ. Η νομοθεσία λέει ότι ο Δήμος πρέπει να κάνει δράσεις και αν όχι, είναι εκτός νομοθεσίας. Για να πάνε τα απορρίμματα στο ΣΔΙΤ πρέπει να έχει γίνει διαλογή και διαχωρισμός από το Δήμο.
4ο) Το οποίο και προτείνεται: Να διαχειριστεί ο Δήμος τα απόβλητά του, να κάνει ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, πράσινα σημεία, πράσινες νησίδες, κομποστοποίηση, να πετύχει τους στόχους για ανακυκλώσιμα, βιοαπόβλητα, για όλες τις κατηγορίες όπως τις ορίζει ο ΕΣΔΑ, και επειδή σίγουρα θα υπάρχει υπόλειμμα, που μπορεί να φτάσει από 25% έως 40%, αυτό και κάποιο ποσοστό από τα απόβλητα που μπορεί να μη συμφέρει το Δήμο να διαχειριστεί, να τα προωθήσουν στην Κεντρική Μονάδα Διαχείρισης, εφόσον και όταν λειτουργήσει. Το υποσενάριο για ΧΥΤΥ στο Δήμο έχει πολύ υψηλό κόστος, οπότε δεν προτείνεται. ΧΥΤΥ θα μπορούσε να γίνει μόνο με διαδημοτική συνεργασία, αν δεν υπάρξει κάποια λύση για το τελικό υπόλειμμα.
Όπως είπε ο κ. Σιγαλός, τα πέντε πράσινα σημεία έχουν κόστος 235.000 ευρώ το κάθε ένα. Οι τρεις μονάδες κομποστοποίησης, που προτείνεται να εγκατασταθούν στους Βιολογικούς Καθαρισμούς Κυπαρισσίας και Φιλιατρών και σε χώρο δίπλα στο ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων, έχουν κόστος 700.000 ευρώ η κάθε μία και μπορεί να γίνει μία κινητή μονάδα, ενώ οι δύο Σταθμοί Μεταφόρτωσης προτείνεται να εγκατασταθούν στο ΧΑΔΑ Φιλιατρών και στο Βιολογικό Καθαρισμό Κυπαρισσίας. Για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης δεν αναφέρθηκε στο κόστος εγκατάστασης. Η Μονάδα Διαχείρισης και Επεξεργασίας έχει κόστος εγκατάστασης περί τα 2,3 εκ. ευρώ, ενώ για ΧΥΤΥ το κόστος εγκατάστασης είναι περί τα 3,5 εκ. ευρώ και της ετήσιας λειτουργίας 200.000 ευρώ.
Στις 13 Ιουνίου, με ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά και ερωτηματικά και παρατηρήσεις έγινε η παραλαβή του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου. Αυτό παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης 2 Ιουλίου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και, όπως έχει αναφερθεί, είναι Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Τριφυλίας «με απ’ όλα»! Η πρόταση της μελέτης είναι ο Δήμος να κάνει μόνος του τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, πέντε πράσινα σημεία, πράσινες νησίδες, τρεις μονάδες κομποστοποίησης και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης και να πετύχει τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ!
Η συνεδρίαση του Σώματος με ένα και μοναδικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη νέα χρονιά, που πρότεινε στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, και αποδέχτηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, εκτιμάται ότι θα ρίξει φως στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα μάθουν όλοι τι, πού και πώς θα γίνει, έστω και μετά την υποβολή της πρότασης στο Ταμείο Συνοχής!
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου