Σύμφωνα με τον αριθμό επισκεπτών και τα νούμερα σχετικής μελέτης
Με απλά λόγια, η Μεσσηνία διαθέτει φυσική ομορφιά, γεωγραφική ποικιλομορφία, καλό κλίμα και πολιτιστική κληρονομιά. Συνεπώς, προσφέρει ποικιλία επιλογών για όλα τα βαλάντια.
Από την άλλη, όμως, υστερεί ακόμα σε ποιοτικές υποδομές που θα ανεβάσουν το κύρος της, αλλά και θα μπορούν να δεχτούν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Βέβαια, μαζί με τις υποδομές έρχονται και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, η επιμονή και ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, το επαρκώς συντηρημένο οδικό δίκτυο. Όμως, αν δεν υπάρχουν κλίνες για να κοιμηθεί κάποιος τις ημέρες που θα βρίσκεται στην περιοχή μας, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο τουριστικός κλάδος έχει μια αδυναμία παρακολούθησης της ραγδαίας αύξησης στις αφίξεις επισκεπτών στη Μεσσηνία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση, μόλις 411 νέα δωμάτια έχουν προστεθεί στο δυναμικό του νομού την 7ετία 2010 – 2016, την ίδια στιγμή που οι αφίξεις μόνο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας από 33.000 το 2010 προσέγγισαν τις 110.000 το 2016. Ορατός είναι, πλέον, ο κίνδυνος να μπει «φρένο» στην τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, δεδομένου ότι οι υπάρχουσες τουριστικές υποδομές έχουν φτάσει στα όριά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από το ΙΝΣΕΤΕ, η δημιουργία νέων ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης που φαίνεται να υπάρχει. Συγκεκριμένα, το 2010 στη Μεσσηνία καταγράφονταν 133 μονάδες (ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα) με δυναμικότητα 4.609 δωματίων και 9.262 κλίνες. Επτά χρόνια μετά (2016) η Μεσσηνία διαθέτει 148 μονάδες με δυναμικότητα 5.020 δωματίων και 10.176 κλίνες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι την 7ετία 2010 – 2016 προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό του νομού 15 μονάδες, 411 δωμάτια και 814 κλίνες. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, οι εισροές τουριστών στη Μεσσηνία πολλαπλασιάστηκαν δυσανάλογα με την αύξηση των ξενοδοχειακών υποδομών. Οι αφίξεις μόνο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, πλέον, προσεγγίζουν τις 110.000 (στοιχεία 2016), τη στιγμή που το 2010 έφταναν, μόλις, τις 33.144.
Από την άλλη πλευρά, αθόρυβα, η Μεσσηνία μετατρέπεται σε ένα πρότυπο εργαστήρι δοκιμών του νέου αναπτυξιακού μοντέλου του ελληνικού τουρισμού. Ενός μοντέλου που βασίζεται σε εντελώς νέο θεσμικό πλαίσιο για τις τουριστικές επενδύσεις και θα επιχειρήσει να αποδείξει πως μπορούν να συνδυαστούν οι επενδύσεις, ιδιαίτερα σε νέες μορφές τουρισμού, με την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Υπάρχουν ανακοινώσεις και σχέδια για δημιουργία μονάδα υψηλών προδιαγραφών λίγο έξω από την Καλαμάτα. Η επένδυση θα υλοποιηθεί μέσω της αλυσίδας Grace Hotels, που αποτελεί τον ξενοδοχειακό βραχίονα του ομίλου Libra, ο οποίος δραστηριοποιείται, παράλληλα, στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του real estate και της ενέργειας.
Επίσης, υπάρχει η επόμενη φάση ανάπτυξης των έργων της Costa Navarino. Το ύψος της νέας επένδυσης θα ανέλθει σε 100 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία γκολφ κλαμπ, την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της τρίτης ξενοδοχειακής μονάδας του συγκροτήματος, καθώς και τη δημιουργία 120-150 επαύλεων σε βάθος πενταετίας.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη