Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι διαμαρτυρίες κατοίκων στη Μεσσηνία για τα πάρα πολλά λάθη στους δασικούς χάρτες, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές περιοχές κατοικημένες ή αγροτικές. Επιπλέον, βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όσοι εγείρουν ενστάσεις επειδή το κτήμα ή το οικόπεδό τους εμφανίζεται στους χάρτες ως δασική έκταση.
Στο… πόδι βρίσκεται και ο Δήμος Δυτικής Μάνης, όπου, όπως δήλωσε στο «Θάρρος» ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Γιαννημάρας, κατατέθηκε πρόταση από την παράταξή του για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Καταστρέφονται ιδιοκτησίες και πρέπει να αντιδράσουμε», επισήμανε.
Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο αύριο Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου στις 5 στο Πνευματικό Κέντρο της Στούπας προκειμένου να αποφασίσουν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θα πρέπει να σημειωθεί όπως μας επισήμαναν, ότι η αυριανή συγκέντρωση δεν έχει καμία σχέση με παραταξιακές ή κομματικές σκοπιμότητες, αφού είναι μια αυτόνομη κίνηση των κατοίκων της Δυτικής Μάνης.
Από εκεί και πέρα, γίνεται λόγος από τους πολίτες για οργανωμένο σχέδιο ξεκληρίσματός τους, με αφορμή και την ανάρτηση των δασικών χαρτών και το παράβολο που καλούνται να πληρώσουν, αφού εμφανίζονται τα αγροτεμάχιά τους δασικά και θα πρέπει να προβούν σε ενστάσεις. Αγρότες τονίζουν ότι στο τέλος θα βρεθούν χωρίς γη να καλλιεργήσουν.
Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις, στη Μεσσηνία οι δασικοί χάρτες «εξαφανίζουν» (σχεδόν) οικισμούς, σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σχεδόν σε όλη την Τριφυλία και στο Δήμο Μεσσήνης.
Σημειώνουμε ότι το ύψος των ειδικών τελών αντιρρήσεων υπολογίζεται ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και ξεκινά από 45 ευρώ για εμβαδόν έως 1.000 τ.μ. και φθάνει τα 3.600 ευρώ για έκταση μεγαλύτερη των 300.000 τ.μ.
Αν δε γίνει ένσταση και κάποιο ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως «δασικό», τότε η κατάσταση παγιώνεται και οι εμπλεκόμενοι, κατά πάσα πιθανότητα, χάνουν το ακίνητό τους.
Από την πλευρά του υπουργείου αναφέρεται ότι «τα οφέλη από τους δασικούς χάρτες είναι καταλυτικά και για το περιβάλλον και για τους πολίτες και για τις περιοχές που αφορούν και για τη χώρα μας.
Για το περιβάλλον, γιατί θωρακίζεται το δάσος και οι δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Για τους πολίτες, γιατί διευκολύνεται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία. Από μια κατάσταση άναρχη προσδιορίζεται με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο τι είναι δάσος και τι όχι. Δε θα χρειάζονται πλέον πράξεις χαρακτηρισμού για να γνωρίζει κάποιος τι είναι η έκταση στην οποία θέλει να δομήσει, να επενδύσει, να κατέχει απλά. Τέρμα οι ασάφειες, οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία, η συναλλαγή.
Βέβαια, οι μεγάλες τομές φαίνεται να αδικούν κάποιους ανθρώπους. Και συνήθως προκαλούν αντιδράσεις. Μπορεί πράγματι κάποιοι να αδικούνται. Ακριβώς γι’ αυτό δόθηκε προτεραιότητα και στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμού στον οποίο μπορούν να καταφύγουν όσοι αισθάνονται ότι αδικούνται.
Σεβόμαστε τις αντιδράσεις και για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν μηχανισμοί υποβολής ενστάσεων απ’ όσους νομίζουν ότι αδικούνται. Οι ενστάσεις αυτές θα κριθούν από ανεξάρτητο μηχανισμό και το αποτέλεσμα της κρίσης θα είναι απολύτως σεβαστό. Δεν αντιδικεί το κράτος με κανέναν. Δε θέλουμε τους πολίτες απέναντι. Τους θέλουμε δίπλα μας.
Στην υπόθεση των δασικών χαρτών σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων, αλλά, πάνω απ’ όλα, σεβόμαστε το δικαίωμα αυτών που θα έρθουν έπειτα από εμάς να ζήσουν σε μια χώρα που θα εξακολουθεί να έχει δάση.
Στο δίλημμα αν θα αφήσουμε τα πράγματα στην ίδια κατεύθυνση ή θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, η απάντησή μας οφείλει να είναι: Θα κάνουμε το βήμα μπροστά. Θα κάνουμε πράξη το αυτονόητο. Έστω και αργά, θα ορίσουμε τι και πού είναι δάσος, προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης, των πολιτών, του περιβάλλοντος, τελικά προς όφελος της Ελλάδας».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη