Απεβίωσε ο Μεσσήνιος π. Δημήτριος Κωνσταντέλος, ένας ακούραστος δάσκαλος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας

Απεβίωσε ο Μεσσήνιος π. Δημήτριος Κωνσταντέλος, ένας ακούραστος δάσκαλος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας

Απεβίωσε το απομεσήμερο της Τετάρτης 11ης Ιανουαρίου ο πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής Δημήτριος Κωνσταντέλος, ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας της Θεολογίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο Πανεπιστήμιο Richard Stockton της Νέας Iερσέης.
Ο αείμνηστος ήταν εκ των πλέον λογίων κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο και συγγραφέας. 
Ο αείμνηστος έχει υπηρετήσει σε διάφορες Εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής και είναι συνιδρυτής τριών Εκκλησιών στην Νέα Ιερσέη.
Έχει συγγράψει δεκαπέντε βιβλία και πολλές μελέτες και άρθρα πού έχουν δημοσιευθεί σε περισσότερα από 40 περιοδικά, επετηρίδες και εγκυκλοπαίδειες και τιμηθεί με υποτροφίες, αναγνωρίσεις και οργανισμούς Αμερικής και Ελλάδος.
Ηταν υπόδειγμα ελληνοπρεπούς κληρικού, καθηγητή, ερευνητή, στοχαστή και συγγραφέα και συνάμα ιδρυτής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Στόκτον.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 το Πανεπιστήμιο Ρίτσαρντ Στόκτον της Νέας Ιερσέης τίμησε τον π. Δημήτριο Κωνσταντέλλο με την δημιουργία Ελληνικής Βιβλιοθήκης που φέρει το όνομά του
Ο πατήρ Δημήτριος Ι. Κωνσταντέλος ήταν ομότιμος καθηγητής της Βυζαντινής και Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Richard Stockton State College, New Jersey, USA. Γεννήθηκε στη Σπηλιά Τριφυλίας και τελείωσε Γυμνάσιο στην Κυπαρισσία. Πτυχία από τη θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστόνης, από την Θεολογική Σχολή Princeton( 1957-1959, Theologiciae Magistrum, Th. M για Καινή Διαθήκη και Ελληνιστικούς Χρόνους), από τη Φιλοσοφική Σχολή University of Rutgers, New Jersey (M.A. 1963, Ph. D. 1965, Ελληνορωμαϊκό Κόσμο και Βυζαντινό πολιτισμό). Από το 1955 έγγαμος εφημέριος στην πόλη Perth Ambon, New Jersey. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Boston college και στο Hellenic College. Ήταν συγγραφέας, εκδότης και συνεκδότης δώδεκα βιβλίων ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου και πολλών μελετών, δοκιμίων και άρθρων.
ekirikas.com