Ξεκινά σήμερα το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ξεκινά σήμερα το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα, με επίκεντρο την Καλαμάτα. Τη διεξαγωγή του στηρίζουν εμπράκτως ο Δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας την αξία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και τη δυνατότητα να γνωρίσει το ευρύ κοινό, και ιδιαίτερα η νεολαία, αυτό το ιδιαίτερο κινηματογραφικό είδος.
Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί είναι του Μεσσήνιου Ιωάννη Γρηγορόπουλου και έχει τίτλο «Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης». Μ’ αυτήν θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ σήμερα στις 20.00, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία πιάνου με τη διαπρεπή Ισπανίδα πιανίστα Maria Garzon σε 5 σονάτες του Ullmann, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
Το Φεστιβάλ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ και εθνικούς πόρους.
 
Λίγα λόγια για το φιλμ
Ο Ιωάννης Γρηγορόπουλος από τη Μεσσήνη και ο συνεργάτης του Μιχάλης Αριστείδου κέρδισαν το «Βραβείο Κοινού Fisher» στο πρόσφατο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το φιλμ που θα παρουσιάσουν σήμερα.
Οι δύο σκηνοθέτες παραδίδουν μια ιστορία άξια αναφοράς, αυτή του μουσικού Victor Ullman, Πολωνού Εβραίου, ο οποίος οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζιένσταντ, λίγο έξω από την Πράγα.
Το συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν ήταν σαν τα υπόλοιπα, καθώς εκεί οι ναζιστές συγκέντρωναν καλλιτέχνες της εποχής και τους άφηναν να δημιουργούν καθαρά για προπαγανδιστικούς λόγους.
Εκεί, εκτός από τη συνθετική του εργασία, ο Ullmann δραστηριοποιήθηκε έντονα ως μαέστρος, πιανίστας, διοργανωτής μουσικών εκδηλώσεων. Τον Οκτώβρη του 1944 ο Viktor Ullmann πήρε το δρόμο για το Άουσβιτς, όπου δύο ημέρες μετά βρήκε φρικτό θάνατο στους θαλάμους αερίων. Ωστόσο λίγο προτού αναχωρήσει από το Τερεζίν εμπιστεύθηκε τα χειρόγραφά του σε κάποιον συγκρατούμενο, αφήνοντας πίσω του τεράστια παρακαταθήκη τέχνης.
Το σκηνοθετικό δίδυμο προσπάθησε να κάνει γνωστή την ξεχωριστή ιστορία του χαρισματικού πιανίστα, μεταφέροντάς τη στην μεγάλη οθόνη με αφορμή την ηχογράφηση διασωθέντων κομματιών, του πολυτάλαντου μουσικού, από τα δάχτυλα και το πιάνο της Ισπανίδας, Maria Garzon. Η καλλιτέχνις μαζί με τους δύο σκηνοθέτες βρήκαν και συνομίλησαν με δυο πιανίστριες, που έζησαν και μοιράστηκαν μουσική με τον Ullmann .
Οι 7 σονάτες για το πιάνο που έγραψε ο μουσικοσυνθέτης Βίκτορ Ούλμαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μέσα στο «Theresienstadt» από τις πιανίστριες Εντιθ Κράους και Άλις Χερτς Σόμερ.
Η έρευνα για το ντοκιμαντέρ και η συλλογή στοιχείων ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2015. Σήμερα οι δύο γυναίκες που μιλούν στο ντοκιμαντέρ δε βρίσκονται στη ζωή.
Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 33 λεπτών, έγινε με πρωτοβουλία των δύο σκηνοθετών, των οποίων ήταν το σενάριο, η διεύθυνση φωτογραφίας, το μοντάζ, αλλά ο Ιωάννης Γρηγορόπουλος επισημαίνει την εθελοντική συμβολή πολλών φίλων στην ολοκλήρωσή του. Μεταξύ αυτών ο ηχολήπτης Γιώργος Σαγανάς από τη Μεσσήνη, ο οποίος ανέλαβε τον ήχο, η Τζούλια Ταουρέλλι τούς βοήθησε στο Λονδίνο, ο Πάουλο Λόπεζ έκανε εικονοληψία, η Τζοάννα Παπαβέργου στη Θεσσαλονίκη μετάφραση, ο Θοδωρής Μοϊσόγλου και η Μαριλού Λαιμού – Γερανίου έκαναν τους υπότιτλους. Ο Άλεξ Αβράμογλου από τη Θεσσαλονίκη, η Δήμητρα Δαλακούρα από την Αλεξανδρούπολη, ο Νίκος και ο Λουκάς Μπουσούνης, ο Σείριος Καίσαρης και ο Πέτρος Βουδούρης από τη Μεσσήνη, βοήθησαν επίσης για την άρτια παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης