Ξύλα και πέλετ επιλέγουν οι Καλαματιανοί για να ζεσταθούν

Ξύλα και πέλετ επιλέγουν οι Καλαματιανοί για να ζεσταθούν

Είδος πολυτελείας το πετρέλαιο στις πολυκατοικίες 
Μπορεί εδώ στην Καλαμάτα να μην έχουμε το πολικό ψύχος που επικρατεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά σίγουρα είναι κι εδώ αισθητό και δύσκολα μπορεί να αντέξει κάποιος χωρίς θέρμανση.
Στις πολυκατοικίες το πιο σύνηθες μέσο θέρμανσης ήταν το καλοριφέρ, που σπάνια όμως ανάβει πλέον, αφού είναι σχεδόν ανέφικτο οι ένοικοι και ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να συνεννοηθούν για τη χρήση του.
Οι δε συνελεύσεις θυμίζουν κάτι από Βουλή, αφού οι εντάσεις κυριαρχούν, ενώ πιο εύκολα μπορείς να εκλεγείς βουλευτής παρά διαχειριστής, αφού κανείς δε θέλει να αναλάβει το ρόλο του “κακού” στο κτήριο.
Εκτός, όμως, από τις πολυκατοικίες, ακόμη και σε μονοκατοικίες το πετρέλαιο αποτελεί είδος πολυτελείας, αφού η τιμή του, σε συνδυασμό με την κρίση που πλήττει τη χώρα, αποτρέπει τη χρησιμοποίησή του.
Έτσι, λοιπόν, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν άλλες λύσεις, αυτόνομα, πιο φθηνές, όπως τα τζάκια και τις σόμπες που καίνε ξύλα και πέλετ.
Βέβαια και για τις παραπάνω λύσεις υπάρχει πρόβλημα στις πολυκατοικίες, λόγω της καμινάδας αυτών των σωμάτων, αν και με την τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ), δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης, από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά ένας ιδιοκτήτης.
Το “Θάρρος” μίλησε με επαγγελματίες της Καλαμάτας που πωλούν σόμπες αλλά και τζάκια. Διαβάστε, λοιπόν, τη γνώμη τους για αυτές τις λύσεις θέρμανσης, καθώς και συμβουλές προς τους χρήστες.
 

Κατάστημα Κουτίβας
Στο κατάστημά του ο Ηλίας Κουτίβας διαθέτει σόμπες που καίνε πέλετ, ξύλα, καθώς και βιομάζα. Όπως μας είπε, ο κόσμος δεν ξέρει ακριβώς τι να διαλέξει και έτσι κάθε φορά που κάποιος φτάνει σε αυτόν, τον ενημερώνει για τα χαρακτηριστικά της κάθε επιλογής.
Αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε ο κ. Κουτίβας, με την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, η καλύτερη λύση είναι το πέλετ, ενώ για όσους δεν έχουν αρκετά χρήματα, η σόμπα με το ξύλο.
Σχετικά με το κόστος αυτών, μια σόμπα πέλετ στο κατάστημά του ξεκινά από τα 700 ευρώ, ενώ μια ξυλόσομπα από τα 200 ευρώ.
Όσο για την απόδοσή τους, όπως μας εξήγησε, μια σόμπα πέλετ μπορεί να ζεστάνει μέχρι 100- 110 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στον κόσμο συστήνει τα προϊόντα που αγοράζει να είναι πιστοποιημένα
Κλείνοντας, σχετικά με την κατανάλωση, μας ενημέρωσε ότι μια καλή σόμπα πέλετ καίει από 600 έως 700 γραμμάρια την ώρα, δηλαδή 24 με 25 λεπτά.
 

Κατάστημα Σαρέλλα
Ξυλόσομπες, τζάκια και θερμοπομπούς μπορεί να βρει κάποιος στο κατάστημα Σαρέλα, όπως μας ενημέρωσε ο Παναγιώτης Κότσιρας, εξηγώντας πως ο κόσμος προτιμά τα ενεργειακά τζάκια, αφού έχουν εξοικονόμηση ενέργειας με μεγαλύτερες αποδόσεις. Γι’ αυτό, μάλιστα, αρκετοί είναι όσοι γυρίζουν τα υπάρχοντα ανοικτού τύπου τζάκια σε ενεργειακά, είτε σε κασέτες, είτε σε τζάκια καλοριφέρ, είτε σε τζάκια αερόθερμα.
Πλέον τα τζάκια έχουν εξελιχτεί, μας είπε, αφού με τα ενεργειακά μπορούν να ζεσταθούν και άλλοι χώροι ενός σπιτιού.
Σχετικά δε με το κόστος ενός τζακιού, ο κ. Κότσιρας σχολιάζει ότι εξαρτάται από το τι ζητά ο πελάτης, με την τιμή να ξεκινά από τα 1.500 ευρώ.
Ο χώρος που μπορεί να ζεστάνει είναι 100 με 150 τετραγωνικά, ανάλογα με το τζάκι, ενώ αναφορικά με τα ξύλα, ο κόσμος καλό είναι να προτιμά ξερά.
Επίσης, όπως μας είπε, αρκετοί είναι οι πελάτες που προτιμούν τις ξυλόσομπες, που και αυτές είναι ενεργειακές, αλλά κινούνται σε χαμηλότερες τιμές.
Τέλος, για τους θερμοπομπούς, εξήγησε πως λειτουργούν με ρεύμα, αλλά είναι χαμηλής κατανάλωσης, αφού ξεκινούν από 1500 Watt και αποτελούν μια οικονομική λύση, με το κόστος ανά ώρα να είναι 20 με 25 λεπτά. Η τιμή αγοράς τους είναι από 90 με 110 ευρώ, ενώ έχουν πολύ καλύτερη απόδοση από τα air condition: αυτά όταν τα σβήνεις παγώνει ο χώρος, ενώ με αυτούς παραμένει ζεστός. Κι αν ειδικά ο χρήστης έχει στη σωστή ρύθμιση το θερμοστάτη που διαθέτει το σώμα, υπάρχει σωστή κατανάλωση του ρεύματος.   
 
 
Κατάστημα Τζαμουράνη
Στο κατάστημα του Ηλία Τζαμουράνη κάποιος μπορεί να αποκτήσει ενεργειακά τζάκια, καθώς και σόμπες όλων των ειδών. Ο κόσμος, όπως μας είπε, προτιμά να αγοράζει τζάκια- καλοριφέρ, με το κόστος να ξεκινά από τα 1.200 ευρώ για την εστία, ενώ με την ένωση των σωμάτων των καλοριφέρ μπορεί να καλύψει έως 300 τετραγωνικά μέτρα. Το δε κόστος είναι περίπου 5000 ευρώ.
Απλά τζάκια υπάρχουν, όπως ανέφερε, αλλά το κόστος τους, που ξεκινά από 400 ευρώ, σε σχέση με την απόδοση, δεν είναι καλό κι έτσι προτιμούν τα ενεργειακά.
Σχετικά με το πέλετ, ο κ. Τζαμουράνης μας είπε ότι είναι μια λύση για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει θέμα αποθήκευσης και καθαριότητας.
Αναφορικά με τα ξύλα, τα ιδανικά είναι αυτά της ελιάς καθώς και τα ξερά, ενώ δεν πρέπει ο κόσμος να καίει ξύλα που περιέχουν ρετσίνα, αφού δημιουργούν πρόβλημα στην καμινάδα και αφήνουν κατάλοιπα, με κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς.
Τέλος, όπως μας επισήμανε, ο κόσμος πρέπει να φροντίζει για τον καθαρισμό της καμινάδας κάθε χρόνο πριν από τη χρήση, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τη φωτιά.
 

Τα μυστικά και οι τιμές των καυσόξυλων
Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ βρεθήκαμε στη βιοτεχνία του κ. Μάκη Σακκά που πουλά καυσόξυλα.
Όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης της, τα περιστατικά που βιώνει κάθε μέρα είναι ξεχωριστά, με πολλά από αυτά να δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Υπάρχουν άνθρωποι που φτάνουν στη Νέα Είσοδο για να αγοράσουν μόλις 5 ευρώ ξύλα, που αντιστοιχεί σε πολύ μικρή ποσότητα. Έτσι πολλές φορές ο ίδιος προσπαθεί να βοηθήσει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Κατά τον ίδιο, τα ξύλα διαφέρουν, αφού σημασία έχει η κατάστασή τους, καθώς και το δέντρο από το οποίο προέρχονται, εξ ου και υπάρχουν φθηνότερα ξύλα, όπως- για παράδειγμα- αυτό της πορτοκαλιάς.
Ιδανικό ξύλο, όπως εξήγησε, είναι εκείνο της ελιάς, με την τιμή του να είναι 10 ευρώ τα 45 κιλά. Όσο για το πόσο θα διαρκέσει, δεν είναι στάνταρ, όπως ανέφερε ο κ. Μάκης, αφού έχει σημασία αν καίγεται σε τζάκι ή σόμπα.
Ιδανική λύση, επισήμανε, είναι η σόμπα στην οποία μαγειρεύει κιόλας ο χρήστης, αφού με λιγότερα ξύλα κάποιος και μαγειρεύει και ζεσταίνεται, με το ξύλο να καίγεται μάλιστα αργά, καθώς και οι σόμπες ή τα τζάκια που συνδέονται με τα σώματα του καλοριφέρ.
Από την άλλη, τα απλά τζάκια καίνε γρήγορα το ξύλο, αλλά αυτό δε συμβαίνει με τα ενεργειακά. Αυτά καίνε μόνο ξερό ξύλο, αλλά καίνε πολύ λιγότερο, ενώ σε σχέση με το πετρέλαιο καίνε το 1/4.
Στον κόσμο ο κ. Σακκάς συστήνει να χρησιμοποιεί ξερά και στεγνά ξύλα. Αυτό, για να συμβεί, πρέπει τα ξύλα να είναι κομμένα τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, και μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος από το αν είναι μαυρισμένα ή όχι.

Για οικονομία δε, πολλοί είναι αυτοί που ζητούν μισά ξύλα χλωρά και μισά ξερά. Αυτό μπορεί να γίνει, μας είπε, αφού όμως μια σόμπα έχει ανάψει με ξερά. Στη συνέχεια μπορούν να μπουν τα χλωρά.
Πλέον το ξύλο πουλιέται με το κυβικό με βάση τη νομοθεσία και η τιμή για ένα καλό ξύλο είναι στα 76 ευρώ. Με αυτά ένα απλό τζάκι μπορεί να βγάλει και ένα μήνα, βέβαια αυτό δεν είναι στάνταρ, αφού έχει σημασία πόσες ώρες είναι αναμμένο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση