Οι τραγικές στιγμές και τα γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή σε ένα 8χρονο αγόρι, ξαφνικά το Μάιο του 2011, αναβιώνουν και πάλι από χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας.
Με ένα κατηγορητήριο καταπέλτη «κάθονται» στο εδώλιο μια ιδιώτης παιδίατρος, 6 παιδίατροι, ένας καρδιολόγος και μια αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Αντιμετωπίζουν, δε, τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεων. Επίσης, ένας πνευμονολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στον οποίο είχε ανατεθεί η διενέργεια ΕΔΕ για το θάνατο του παιδιού, και οι τότε διοικητές του νοσοκομείου και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για παράβαση καθήκοντος.
Χθες, πρώτη ημέρα της δίκης, κατέθεσαν ως μάρτυρες οι γονείς του άτυχου παιδιού και ο θείος του, ενώ μια παγερή σιωπή κυριάρχησε στην αίθουσα, όταν η μητέρα περιέγραφε στους δικαστές τις τελευταίες ώρες του παιδιού της και τα όσα συγκλονιστικά έζησε.
Η δίκη διεκόπη αργά το μεσημέρι και θα συνεχισθεί σήμερα.
Αδιαθεσία
Τα τραγικά περιστατικά συνέβησαν το Μάιο του 2011 και η μητέρα στην κατάθεσή της ανέφερε ότι στις 13 του μήνα, ημέρα Παρασκευή, επισκέφθηκε την ιδιώτη παιδίατρο που παρακολουθούσε τον 8χρονο γιο της και του έκανε εμβόλιο ηπατίτιδας. Παρατήρησε στη γιατρό ότι το παιδί έχει χάσει ένα κιλό βάρος και η γιατρός την καθησύχασε ότι έχει πάρει ύψος.
Η μητέρα, συνεχίζοντας την κατάθεσή της, περιέγραψε στους δικαστές ότι την επόμενη ημέρα, Σάββατο, το παιδί παρακολούθησε κανονικά τις αθλητικές του δραστηριότητές και το πρόγραμμά του, ενώ την Κυριακή πήγε βόλτα με τον παππού του. Επέστρεψαν, όμως, γρήγορα και ο παππούς ενημέρωσε τη μητέρα ότι ο 8χρονος δεν αισθανόταν καλά. Το παιδί εξήγησε ότι πονάει η κοιλιά του στο κάτω δεξί μέρος. Ο 8χρονος συνέχισε να δείχνει αδιαθεσία και ατονία και η μητέρα επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ιδιώτη γιατρό, η οποία της είπε ότι υπάρχει ίωση γαστρεντερίτιδας. Το απόγευμα το παιδί έκανε λίγο εμετό, υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την παιδίατρο, η οποία συνέστησε ένα φάρμακο και ειδική διατροφή.
Η μητέρα, συνεχίζοντας, είπε ότι τη Δευτέρα δεν έστειλε το παιδί στο σχολείο, καθώς συνέχιζε να είναι αδιάθετο, ενώ Τρίτη ξημερώματα, όταν σηκώθηκε ο άντρας της να ετοιμασθεί για δουλειά, βρήκε το παιδί όρθιο και με δυσκολία αναπνοής.
Γλυκόζη αντί για ορό
Αμέσως πήγαν το παιδί στα Επείγοντα του νοσοκομείου, φθάνοντας, όπως είπε, εκεί στις 5.40 το πρωί. Τόνισε στην κατάθεσή της ότι εκείνη την ώρα στα ΤΕΠ δε βρισκόταν παιδίατρος, παρά μια νοσηλεύτρια. Η ειδικευόμενη παιδίατρος που εξέτασε στη συνέχεια το παιδί, είπε στη μητέρα πως είναι γαστρεντερίτιδα, του πήραν αίμα για εξετάσεις και του έβαλαν ορό, για να το τονώσουν, όπως της εξήγησαν. Η μητέρα ήταν κατηγορηματική ότι εκείνη τη στιγμή δεν έγινε καμία εξέταση με στικάκι για σάκχαρο.
Αντίθετα, κατέθεσε ότι της προκάλεσε εντύπωση ότι αυτό που έβαλαν στο παιδί δεν ήταν ορός, αλλά ένα μικρό μπουκαλάκι, γι’ αυτό και επικοινώνησε με συγγενικό της πρόσωπο που είναι γιατρός και ρώτησε τι είναι, για να πάρει την απάντηση ότι ήταν γλυκόζη.
Συνέχισε καταθέτοντας ότι περίπου στις 7.00 το πρωί είδε να υπάρχει αναστάτωση, να αντικαθιστούν τον ορό που είχαν βάλει στον 8χρονο με άλλον και να την ενημερώνουν ότι θα γίνει εισαγωγή του στην Παιδιατρική.
Στο ιατρείο της Παιδιατρικής εξετάσθηκε από το διευθυντή της κλινικής, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι το παιδί έχει παιδικό διαβήτη και πρέπει να διακομισθεί στο Παίδων στην Αθήνα για να λάβει τη κατάλληλη αγωγή. Εκεί, όπως είπε η μητέρα, έμαθε ότι το παιδί είχε 5,90 στη μέτρηση σακχάρου. Μάλιστα, κατέθεσε πως επειδή το νοσοκομείο δε διέθετε ενδοκρινολόγο, ζήτησαν να φέρουν εξωτερικό και ο διευθυντής ήταν αρνητικός. Στις 9.00 το πρωί πήραν πάλι αίμα από το παιδί, ενώ στις 10.00, όταν το έβαζαν στο ασθενοφόρο για να γίνει η διακομιδή, του μέτρησαν το σάκχαρο και ήταν 4,80. Ενδιάμεσα, όπως είπε η μητέρα, είχε γίνει κι άλλη μέτρηση και είχε δείξει 6,30.
Εγκεφαλικό οίδημα
Στο ασθενοφόρο μπήκε με το παιδί η μητέρα και μια ειδικευόμενη παιδίατρος. Η μητέρα κατέθεσε ότι το παιδί επικοινωνούσε μαζί τους κανονικά, πριν όμως φθάσουν στην Αλλαγή, παρατήρησε ότι το πρόσωπό του είχε αρχίσει να μελανιάζει. Κατέθεσε ότι οι δύο μεγάλες μπουκάλες οξυγόνου που υπήρχαν στο ασθενοφόρο ήταν άδειες, ενώ πολύ λίγο οξυγόνο είχε μια μικρή φιάλη, με μάσκα ενήλικα, την οποία και έβαλαν στο παιδί. Η παιδίατρος επικοινώνησε με το νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το περιστατικό και της είπαν να επιστρέψουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
«Έξω από το νοσοκομείο, στο πρώτο φανάρι, το παιδί τελείωσε στα χέρια μου…», περιέγραψε η τραγική μάνα, για να συνεχίσει πως, μπαίνοντας στο νοσοκομείο, έβαλαν το παιδί στην ανάνηψη και περίπου στη μία το μεσημέρι διασωληνωμένο το έδιωξαν και πάλι για Αθήνα, λέγοντας στους γονείς ότι είναι πολύ σοβαρά.
Οι γιατροί στην Εντατική Μονάδα του Παίδων στην Αθήνα τούς ενημέρωσαν ότι το παιδί είχε υποστεί εγκεφαλικό. Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας ο μικρός Γιώργος κατέληξε.
Καταπέλτης
Στο κατηγορητήριο με το οποίο παραπέμπονται οι 12 κατηγορούμενοι, αναφέρεται ότι οι γιατροί δεν εκτέλεσαν τους ενδεδειγμένους χειρισμούς κατά τις δύο πρώτες ώρες εισαγωγής του παιδιού στα Επείγοντα του νοσοκομείου και πως η χορήγηση του ορού γλυκόζης επιδείνωσε την κατάστασή του. Επίσης, ότι δε χορήγησαν τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης πριν από την αναχώρηση του παιδιού με το ασθενοφόρο την πρώτη φορά. Ακόμα, ότι αποφασίσθηκε η διακομιδή του παιδιού χωρίς να έχει σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, με παλιό ασθενοφόρο και χωρίς συνοδεία ειδικών γιατρών.
Το κατηγορητήριο αναφέρει, επίσης, πως όταν το παιδί επέστρεψε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λόγω της διαβητικής κετοξέωσης, είχε υποστεί εγκεφαλικό οίδημα. Ο δε καρδιολόγος και αναισθησιολόγος κατηγορούνται ότι δεν ακολούθησαν το σωστό πρωτόκολλο θεραπείας.
Το κλητήριο θέσπισμα επισημαίνει ότι ο θάνατος του παιδιού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.
Ο πνευμονολόγος που διενήργησε την ΕΔΕ, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και ότι ενήργησε προς τα συμφέροντα των ιατρών συναδέλφων του, με σκοπό να αποσείσει την πειθαρχική και ποινική τους ευθύνη.
Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζει και ο τότε διοικητής της 6ης ΥΠΕ, διότι δεν όρισε παιδίατρο – διαβητολόγο για τη διενέργεια της ΕΔΕ.
Πάντως και οι δύο πλευρές, και η πολιτική αγωγή και η υπεράσπιση, έχουν ζητήσει να καταθέσει στη δίκη ειδικός παιδοδιαβητολόγος.
Της Βίκυς Βετουλάκη