Σφοδρή επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης, των Δασαρχείων και κατά πάντων που εμπλέκονται με οιονδήποτε τρόπο στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, εξαπέλυσε με χθεσινή του δήλωση ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας.
Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών θα τεθούν προ ημερήσιας διάταξης στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, στην οποία έχει κληθεί και ο δασάρχης Κυπαρισσίας για ενημέρωση στο Σώμα και όσους πολίτες την παρακολουθήσουν, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εξετάζει και ελέγχει τους χάρτες.
Σύντομα ο Δήμος, μαζί με το Δασαρχείο, θα διοργανώσουν ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση, όπως είπε ο κ. Κατσίβελας.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας ανέφερε πως αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που είναι ανεξέλεγκτη και έκανε λόγο για «αναστάτωση στους πολίτες», προσθέτοντας πως «είναι κάτι το οποίο αιφνιδίως παρουσιάζεται, χωρίς καμία προειδοποίηση. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί και τα οποία θα πρέπει να δούμε διεξοδικά, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το θέμα κατά τον καλύτερο τρόπο. Βεβαίως, θέμα υπάρχει. Αλλά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος και η καλύτερη μέθοδος για να λυθούν προβλήματα τα οποία επί δεκαετίες ταλανίζουν το ελληνικό κράτος».
Όπως είπε, «είναι ένα πρόσθετο χαράτσι και μια πρόσθετη εισφοροεισπρακτική επιδρομή».
Οι παρατηρήσεις του, επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών, είναι: «Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για την επιστημονική λειτουργία κάτω από την οποίαν έχει γίνει όλη αυτή η διεργασία και η μελέτη και η διαδικασία και η παρουσίαση. Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση, αν οι επιστήμονες ήταν οι κατάλληλοι και οι εντεταλμένοι και ειδικοί. Υπάρχουνε πάρα πολλά θέματα τα οποία δημιουργούνται ως προς την αξιοπιστία των δασικών χαρτών έτσι όπως αυτοί παρουσιάστηκαν. Ουσιαστικά, με μια μονοκονδυλιά, ερχόμαστε να ξαναζήσουμε και να περάσουμε πάλι στην περίοδο του 1945, όταν έχουνε γίνει δράσεις και ενέργειες νομιμοποιημένες, τις οποίες το ίδιο το κράτος έχει νομιμοποιήσει με διάφορες διαδικασίες, με άδειες οικοδομών, με ηλεκτροδοτήσεις, ουσιαστικά αναιρεί το κράτος τις ίδιες τις ενέργειές του. Είναι ασφυκτικά τα περιθώρια υπό τα οποία οφείλουν και πρέπει οι πολίτες ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτό το κάλεσμα του κράτους. Θεωρούμε ότι είναι καταστροφικό και δεν μπορεί μέσα σε δύο μήνες άνθρωποι οι οποίοι είναι και περασμένες ηλικίες και δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα ηλεκτρονικά μέσα, να πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να κάνουν τις ενστάσεις τους και τις διαμαρτυρίες τους για κάτι το οποίο είναι και λίγο στο πόδι φτιαγμένο. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν μπορεί για την ένσταση την οποίαν κάθε πολίτης νιώθει ότι είναι αδικημένος και οφείλει να κάνει, η ίδια η αίτηση και η προσφυγή σ’ αυτή τη διαδικασία να χρειάζεται ένα παράβολο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την επιδρομή του κράτους στο εισόδημα των πολιτών».
Επισήμανε, δε, ότι, «αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει το κράτος είναι ότι θα αμφισβητηθούν και πάρα πολλές επιδοτήσεις από την Ε.Ε. και. Βεβαίως, θα χαθούνε πάρα πολλά χρήματα. τα οποία και η κοινωνία τα έχει ανάγκη και η ελληνική πολιτεία έχει ανάγκη, αλλά κυρίως τα έχει ανάγκη ο τόπος…».
Του Ηλία Γιαννόπουλου