Ψύχος αβεβαιότητας στην αγορά ελαιολάδου

Ψύχος αβεβαιότητας στην αγορά ελαιολάδου

Με σειρά ρεπορτάζ το “Θάρρος” ανέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα το πρόβλημα που υπάρχει στη Μεσσηνία με τη φετινή ελαιοπαραγωγή. Στο πλέον πρόσφατο ρεπορτάζ σημειώναμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία η φετινή παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 40.000 τόνους, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό, κοντά στους 65.000 τόνους της περσινής παραγωγής!
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Ζαμπούνης στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα” περιγράφει με αρκετή σαφήνεια τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει στις ελαιοπαραγωγικές χώρες.
Με την ιταλική παραγωγή να καταγράφει –ανεπισήμως μεν, ρεαλιστικά δε– ένα ακόμη χαμηλό, γύρω στους 150.000 τόνους, η εμπορική περίοδος προχωρά με πολλές αβεβαιότητες.
Οι ιταλικές ελλείψεις «σκούπισαν» την Ισπανία με χύμα αγορές, διατηρώντας έτσι τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, που αναμένεται σιγά-σιγά, μετά τον Ιανουάριο, να ομαλοποιηθούν, καθώς η προσφορά θα εξισορροπεί με τη ζήτηση, εξέλιξη όμως που μέλλει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.
Στο μεταξύ, η ισπανική εσοδεία εξελίσσεται και αυτή μέσα από πολλές άγνωστες παραμέτρους, έτσι ώστε δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς με σιγουριά το τελικό μέγεθος που θα φτάσει. Μετά από το κύμα της ξηρασίας και τις υπερβολικές ζέστες των αρχών του φθινοπώρου, ήδη παρατηρείται καθυστέρηση στην ωρίμανση του καρπού, άρα και στη συγκομιδή κατά 20 περίπου ημέρες, ενώ και οι αποδόσεις στα ελαιοτριβεία είναι χαμηλότερες κατά 2% σε σύγκριση με πέρυσι.
 Έτσι, στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 η παραγωγή ανήλθε στους 547.000 τόνους, δηλαδή 340.000 λιγότερους σε σύγκριση με πέρυσι. Για να σταθεροποιηθεί η αγορά σε ένα επίπεδο τιμών 3,40 ευρώ με 3,50 ευρώ, θα πρέπει η παραγωγή του Ιανουαρίου στην Ισπανία να φτάνει τους 500.000 τόνους, αν επιπρόσθετα λάβουμε υπόψη και τις μειωμένες παραγωγές σε όλες τις υπόλοιπες χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία).
Πρόσθετος παράγοντας ανησυχίας είναι το κύμα ψύχους, που μειώνει την παραγωγή του έξτρα παρθένου προς όφελος των βιομηχανικών, αν και το εύρος των τιμών παραμένει σε ένα πολύ στενό άνοιγμα, μεταξύ 3.576 ευρώ το έξτρα, 3.488 ευρώ το κοινό παρθένο και 3.395 ευρώ/τόνο το βιομηχανικό λαμπάντε. Οι τιμές, πάντως, κινούνται περί τα 30 σεντς ακριβότερες σε σύγκριση με πέρυσι.
Μία παράμετρος ομαλοποίησης της αγοράς είναι τα επαρκή αποθέματα που τηρούν οι μονάδες τυποποίησης στην Ισπανία και τα οποία υπολογίζονται στους 110.000 τόνους (31/12/2016), εκ των οποίων περίπου το ήμισυ βρίσκεται στα χέρια των τριών μεγάλων εταιριών, δηλαδή DEOLEO, SOVENA και MIGASA.
Σε ό,τι τέλος αφορά στην επερχόμενη εσοδεία 2017/18, ήδη εκφράζονται οι πρώτες ανησυχίες λόγω των ανεπαρκών βροχοπτώσεων.
  
Προώθηση του εμφιαλωμένου στα εστιατόρια της… Ισπανίας 
Η Διεπαγγελματική Ελαιολάδου ξεκίνησε μεγάλη καμπάνια υπέρ των επώνυμων σφραγισμένων φιαλιδίων ελαιολάδου στους χώρους εστίασης. Στην Ισπανία, φυσικά!
Με το σλόγκαν «Συυυυγνώμη;», η ισπανική Διεπαγγελματική Ελαιολάδου ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια διάδοσης των επώνυμων σφραγισμένων φιαλιδίων ελαιολάδου στους χώρους μαζικής εστίασης (HORECA ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ). Η χρήση αυτών των φιαλιδίων πάνω στα τραπέζια για τους πελάτες είναι υποχρεωτική, με Βασιλικό Διάταγμα, από το 2013 (895/2013).

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης