Λογοθεραπεία Καλαμάτας: Ένα «Τμήμα Πρότυπο» που τιμωρείται

Λογοθεραπεία Καλαμάτας: Ένα «Τμήμα Πρότυπο» που τιμωρείται

Δημήτρης Πετρόπουλος: «Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί επιλέχτηκε η Λογοθεραπεία. Γνωρίζω τους λόγους που δεν έπρεπε να επιλεγεί και, βέβαια, τους λόγους που πρέπει να ενταχθεί εκ νέου στο Μηχανογραφικό»
Όταν ανακοινώθηκε ότι στο ΤΕΙ Πελοποννήσου και ειδικότερα στην Καλαμάτα, θα ξεκινήσουν τα λεγόμενα «παραϊατρικά» τμήματα, η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό και αισιοδοξία για το μέλλον του Ιδρύματος.
Μπορεί, τελικά, από τα δύο τμήματα (το άλλο ήταν εκείνο της Ραδιολογίας-Ακτινολογίας) να ξεκίνησε μόνο αυτό της Λογοθεραπείας, αλλά η λειτουργία του απογείωσε το Τεχνολογικό Ίδρυμα και βοήθησε όσο κανένα άλλο την Καλαμάτα. Προσφορά άμεση, αφού οι φοιτητές του συμμετείχαν σε πολλές δομές της πόλης, βοηθώντας ασθενείς που χρειάζονταν τις επιστημονικές τους γνώσεις, ενώ να σημειωθεί ότι είναι εντυπωσιακή η απορρόφηση των πτυχιούχων του Τμήματος.
Έως εδώ όλα καλά και αισιόδοξα. Μέχρι που η «Αθηνά» έκανε την εμφάνισή της, ένα σχέδιο που προέβλεπε συγχώνευση αλλά και κατάργηση Τμημάτων. Ένα από αυτά ήταν και η Λογοθεραπεία Καλαμάτας, που θα μεταφερόταν στο αντίστοιχο της Πάτρας. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αντιδράσεις από τους φοιτητές και, τελικά, αυτό που κέρδισαν ήταν η προσωρινή παραμονή μέχρι να αποφοιτήσουν και οι τελευταίοι, ενώ η Λογοθεραπεία σταμάτησε να δέχεται νέους φοιτητές, αφού τέθηκε εκτός Μηχανογραφικού.
Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν πιέσεις και από τη Διοίκηση του Ιδρύματος για ομαλή συνέχιση του Τμήματος, ενώ από τους «πρωτεργάτες» ήταν ο προϊστάμενος της Λογοθεραπείας, Δημήτρης Πετρόπουλος, οικονομολόγος, στον οποίο ανατέθηκε από την πρώτη στιγμή να στήσει και να λειτουργήσει το νέο Τμήμα. Το δε δέσιμό του με τους φοιτητές είναι φανερό σε κάθε ορκωμοσία, ένα δέσιμο που προήλθε από τους αγώνες στο δρόμο, αλλά και τον κοινό στόχο, που ήταν και παραμένει η συνέχιση της Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί του για όλη αυτή την πορεία, αλλά και το μέλλον του Τμήματος:

-Ένας οικονομολόγος προϊστάμενος σε Τμήμα Λογοθεραπείας. Μιλήστε μας για αυτή τη σύνδεση.
Ομολογουμένως και εγώ ξαφνιάστηκα, όταν το 2009 μου το πρότεινε ο τότε πρόεδρος του ΤΕΙ, ο κ. Κανάκης. Στην αρχή το είδα ως πρόκληση, σε συνέχεια με ευθύνη και στην πορεία με αγάπη. Βέβαια, αυτό απαίτησε πολλές ώρες εργασίας, αλλά και συνεργασία με άτομα από το χώρο της Λογοθεραπείας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Η συμβολή όσων απευθύνθηκα ήταν σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα. Σημαντική, βέβαια, ήταν η υποστήριξη, τόσο προς το πρόσωπό μου όσο και προς το Τμήμα, της Διοίκησης του ΤΕΙ, αλλά και όλου του εκπαιδευτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος.
Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ένα Τμήμα το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει εξοπλιστεί άρτια, έχει υψηλό επίπεδο οργάνωσης (αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε όλοι οι συναλλασσόμενοι με το Τμήμα), έχει πετύχει πολύ μεγάλη αναγνωρισιμότητα και μεγάλη απορροφητικότητα. Επίσης, ένα Τμήμα το οποίο «αγκάλιασε» αμέσως η πόλη της Καλαμάτας.
 
-Πότε ξεκίνησε και πώς ήταν τα πράγματα στην αρχή;
Το Τμήμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009, έχοντας εγώ στα χέρια μου ένα ΦΕΚ, αυτό της ίδρυσής του. Οι πρώτοι 50 φοιτητές εισήλθαν το Σεπτέμβριο του 2009. Πρώτο μέλημά μας, από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο που ξεκίνησαν τα μαθήματα, ήταν να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και με επαγγελματίες λογοθεραπευτές, καταρτίσαμε το Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου.
Τα τρία πρώτα εξάμηνα δεν απαιτείται εξοπλισμός για τη διεξαγωγή των μαθημάτων και έτσι είχαμε το χρόνο να τον προμηθευτούμε εγκαίρως. Επίσης, η διεξαγωγή των κλινικών ασκήσεων ξεκινά από το πέμπτο εξάμηνο. Άρα, υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος των δύο και πλέον ετών για τη δημιουργία της Κλινικής του Τμήματος, η οποία είναι ένα από τα δυνατά «χαρτιά» του.                 
 
-Μέχρι σήμερα πόσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί και πόσοι έχουν μείνει τώρα;
Συνολικά έχουν εισαχθεί 398 φοιτητές, ενώ έως και σήμερα έχουν πάρει πτυχίο οι 284. Είναι σημαντικό ότι πτυχιούχοι μας εργάζονται σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, ότι πολλοί έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές τους σπουδές, κάποιοι έχουν στελεχώσει κρατικές δομές και ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζεται. Επίσης είναι σημαντικό ότι η πλειοψηφία τους αποφοιτά εγκαίρως.    

-Και ξαφνικά έρχεται το σχέδιο «Αθηνά»… ήταν κάτι που φοβόσασταν;
Από το 2006 που έχω εκλεγεί ως μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ, συνεχώς κάτι φοβόμαστε… Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει μακρόπνοη εκπαιδευτική πολιτική που να ικανοποιεί τις ανάγκες της χώρας. Όλες οι πολιτικές τα τελευταία χρόνια είναι ευκαιριακές, βιαστικές και πολλές φορές ικανοποιούν και ιδιοτελή συμφέροντα.
 
-Γιατί πιστεύετε ότι επέλεξαν τη Λογοθεραπεία; Δώσατε μάχη τότε όλοι μαζί. Τι κερδήθηκε;
Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί επιλέχτηκε η Λογοθεραπεία. Γνωρίζω τους λόγους που δεν έπρεπε να επιλεγεί και, βέβαια, τους λόγους που πρέπει να ενταχθεί εκ νέου στο Μηχανογραφικό. Δε θέλω να σταθώ τόσο στο παρελθόν, όσο στο σήμερα και στο αύριο. Αυτό που έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα είναι η καταξίωση του Τμήματος και η ανάδειξη της αναγκαιότητάς του τόσο για το ΤΕΙ Πελοποννήσου όσο και για την πόλη της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής. Είναι ξεκάθαρη η επιθυμία της Κοινότητας του ΤΕΙ Πελοποννήσου για παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας. Επίσης ξεκάθαρη είναι η συμβολή του Τμήματος σε όλες τις συνεργαζόμενες δομές στις οποίες προσέφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.       
 
-Είστε αισιόδοξος ότι, τελικά, η Λογοθεραπεία Καλαμάτας θα ξαναμπεί στο Μηχανογραφικό;
Ναι, είμαι αισιόδοξος.
 
-Ποια τα πλεονεκτήματα για να συμβεί το παραπάνω;
Το Τμήμα Λογοθεραπείας πληροί όλα τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου τμήματος. Σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών, έγκαιρη αποφοίτηση, αναγνωρισιμότητα, απορροφητικότητα των πτυχιούχων, κινητικότητα (φοιτητές και καθηγητές στο πλαίσιο του ERASMUS),  διασύνδεση με την τοπική κοινωνία, πλήρως εξοπλισμένο, ιδιαίτερα θετικές αναφορές από την Εξωτερική Αξιολόγηση του ΤΕΙ Πελοποννήσου, διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων και σεμιναρίων. Θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί «Τμήμα Πρότυπο». Αυτό το Τμήμα, λοιπόν, τιμωρείται; Γιατί; Επειδή δεν έχει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό; Αυτό δεν είναι ευθύνη ούτε του Τμήματος ούτε του ΤΕΙ. Αυτό είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.              
 
-Το υπουργείο κάνει λόγο για το κόστος των Τμημάτων που έκλεισαν-κλείνουν. Ποιο είναι το ετήσιο κόστος του συγκεκριμένου;
Το μηνιαίο κόστος για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών είναι περίπου 13.000 ευρώ. Θεωρώ αστείο αυτό το ποσό για τη λειτουργία ενός Τμήματος. Εδώ να αναφέρω ότι έχουμε απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που μας έχει ζητήσει το υπουργείο. Από τις απαντήσεις των ερωτημάτων προκύπτει ότι η επαναλειτουργία του είναι εύκολη υπόθεση και ότι δεν απαιτεί πρόσθετα κόστη (εξοπλισμού, οργάνωσης κ.λπ.). Επίσης έχουμε καταρτίσει και υποβάλει στο υπουργείο συγκεκριμένη μελέτη, που περιλαμβάνει και το κόστος λειτουργίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς του Ιδρύματός μας.        

-Παρατηρούμε ένα τεράστιο δέσιμο μεταξύ των φοιτητών και ειδικά με εσάς. Πώς έχετε καταφέρει αυτό το σπάνιο φαινόμενο;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο και δυνατό δέσιμο των φοιτητών μεταξύ τους. Αυτό ίσως να οφείλεται στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του αντικειμένου τους, αλλά και στην ομαδική και συλλογική εργασία για να πετύχουν τη βέλτιστη διάγνωση και θεραπεία. Βέβαια, το δέσιμο αυτό θεωρώ ότι ενισχύθηκε από τη συλλογική τους πάλη, μέσα από το σπουδαστικό τους σύλλογο, για παραμονή του Τμήματός τους στην Καλαμάτα.
Τώρα, όσον αφορά στο δέσιμο των φοιτητών μου με το πρόσωπό μου, ρωτήστε τους ίδιους γι’ αυτό. Εγώ νιώθω αυτό το δέσιμο και με γεμίζει με ιδιαίτερη χαρά.       
 
-Το Τμήμα τι, τελικά, προσέφερε στην πόλη;
Ένα σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου είναι η προσφορά του στην πόλη της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής. Η προσφορά αυτή είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης και αντιμετώπισης διαταραχών σε θέματα ομιλίας και λόγου, κυρίως σε παιδιά. Στο χώρο της Κλινικής Ομιλίας – Λόγου του Τμήματος, σε εβδομαδιαία  βάση, γίνονταν συνεδρίες σε περίπου 50 παιδιά. Επίσης, φοιτητές του Τμήματος είχαν συνεχή παρουσία – διάγνωση και αντιμετώπιση – σε περίπου 15 σχολικές μονάδες της πόλης. Οι φοιτητές του Τμήματος, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και την εποπτεία της υπεύθυνης της Κλινικής, είχαν παρουσία στο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας, στο ΚΕΦΙΑΠ, στο Γηροκομείο, στο Άσυλο, στο νοσοκομείο, στο Κέντρο Αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ. Όλες οι συνεδρίες στις παραπάνω δομές ήταν δωρεάν και η συνεργασία με τους υπευθύνους άριστη.
Μια άλλη, εξίσου σημαντική, προσφορά του Τμήματος στην πόλη και στους άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενους ήταν η διοργάνωση αρκετών επιστημονικών ημερίδων και σεμιναρίων. Οι ημερίδες και τα σεμινάρια αυτά, τα οποία διοργανώνονταν με πρωτοβουλία του Τμήματος, τύγχαναν μεγάλης ανταπόκρισης και αποδοχής, κυρίως από εκπαιδευτικούς και γονείς. Η παύση λειτουργίας της Κλινικής Ομιλίας – Λόγου θεωρώ ότι έχει γίνει αισθητή στους συνεργαζόμενους με το Τμήμα φορείς.             
 
-Τι θα λέγατε σε κάποιον υπεύθυνο από το βήμα του «Θάρρους»; Τοπικά στελέχη κομμάτων μπορούν να πιέσουν πιστεύετε, ή ό,τι μπορούσαν το έκαναν τότε;
Η υπόθεση του Τμήματος δε θεωρώ ότι είναι υπόθεση μόνο του ΤΕΙ. Άρα, ο οποιοσδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο αναδεικνύει τη θετική του πορεία, αλλά και την αναγκαιότητά του, νομίζω ότι συμβάλλει στο έργο μας.    
 
-Μέχρι πότε το Τμήμα θα λειτουργεί στην πόλη;
Με βάση την αρχική απόφαση του υπουργείου, το Τμήμα θα λειτουργεί μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2018. Βέβαια, πρόσφατα  ανακοινώθηκε από το υπουργείο η παράταση κατά ένα έτος για όλα τα τμήματα που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Αυτό μας ικανοποιεί κάπως, δεδομένου ότι δε στενεύουν τα περιθώρια. Επίσης, έμμεσα υποδηλώνει την αρχική μας εκτίμηση πως το Σχέδιο «Αθηνά» δεν καταρτίστηκε με ακαδημαϊκά κριτήρια και επιβάλλεται να αναθεωρηθεί.            
 
-Πρόσφατα είδαμε αλλαγές και στους λογοθεραπευτές σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Υπήρξαν από την πρώτη στιγμή διαμαρτυρίες. Η γνώμη σας γι’ αυτό;
Ναι, είμαι ενήμερος και παρακολουθώ τις αντιδράσεις του κλάδου των λογοθεραπευτών. Πάντα, σε κάθε απόφαση/ αλλαγή ας θέτουμε το ερώτημα: ποιοι ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται. Στην απάντηση αυτού του ερωτήματος για τις παραπάνω αλλαγές, αυτοί που θα ζημιωθούν είναι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας – λόγου και οι οικογένειές τους. Άρα, συντάσσομαι με τις αντιδράσεις των λογοθεραπευτών. Δεν πρέπει να μπαίνουμε στο λάθος του κοινωνικού αυτοματισμού, «γιατί εγώ και όχι και εσύ»… Δυστυχώς, η οικονομική κρίση πλήττει βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η παιδεία και η υγεία. Τα παραπάνω πρέπει να συνεχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικά αγαθά και όχι ως εμπορεύματα.             

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση