Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων στο τριμελές κακουργημάτων
Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίσθηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας η μεγάλη δίκη που αφορά εκτάσεις στην περιοχή της Ελαφονήσου και κατηγορούμενοι είναι 16 άτομα, ανάμεσά τους τα μέλη μιας οικογένειας, ο νυν δήμαρχος της περιοχής και ένας συμβολαιογράφος.
Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου για την πώληση δασικών εκτάσεων.
Τα αμφισβητούμενα συμβόλαια στη συγκεκριμένη δίκη είναι 17, όμως, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, εκκρεμούν δικογραφίες με άλλα 135 (!) συμβόλαια, που αφορούν συνολική έκταση 500 στρεμμάτων!
Η δίκη χθες, λόγω του προχωρημένου της ώρας, διεκόπη και θα συνεχισθεί στις 13 Μαρτίου.
150 συμβόλαια!
Το βούλευμα με το οποίο έχουν παραπεμφθεί οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνει 17 συμβόλαια, στην πλειοψηφία τους πωλητήρια σε ανυποψίαστους αγοραστές. Σύμφωνα με αυτό, οι δημόσιες εκτάσεις που «μεταβιβάσθηκαν» είχαν ως τίμημα στα συμβόλαια 313.791,51 ευρώ, ενώ η αγοραία αξία τους υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό που έγινε γνωστό χθες, κατά την ακροαματική διαδικασία και προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ήταν η αναφορά από την Έδρα ότι εκκρεμούν για την ίδια υπόθεση δικογραφίες που αφορούν 135 συμβόλαια και πως συνολικά η επίδικη έκταση αγγίζει τα 500 στρέμματα στο νησί.
Χθες η διαδικασία ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της κατάθεσης δασικού υπαλλήλου από το Δασαρχείο Μολάων και τις καταθέσεις της υποθηκοφύλακα και του πρώην προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Λακωνίας.
Η υποθηκοφύλακας ισχυρίσθηκε πως νόμιμα προχώρησε στις μεταγραφές των συμβολαίων, επισημαίνοντας πως δεν έχει υποχρέωση να ζητήσει να της προσκομισθούν άλλα έγγραφα. Μάλιστα, χαρακτήρισε τα συμβόλαια τέλεια στη σύνταξή τους και σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου, για να της επισημάνει η πρόεδρος του Δικαστηρίου πως τέλεια δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται συμβόλαια με τόσες ασάφειες.
Η υποθηκοφύλακας σε ερώτηση της Έδρας επιβεβαίωσε ότι η σύζυγος του συμβολαιογράφου έχει στη μερίδα της εκτάσεις τις οποίες έχει αποκτήσει από την κατηγορούμενη οικογένεια.
Από 40, 500 στρέμματα
Επίσης, η μάρτυρας είπε ότι η αίσθηση που είχε όλα τα χρόνια ήταν πως υπήρχαν ιδιωτικές διαφορές (διεκδικούσαν την ίδια έκταση πολλοί) και όχι ζητήματα με δημόσιες εκτάσεις. Μάλιστα, η πρόεδρος της επισήμανε ότι το 1880 με παραχωρητήριο το ελληνικό κράτος έδωσε στην οικογένεια 40 στρέμματα και έπειτα από 80 χρόνια αυτά έγιναν 500, ενώ αναρωτήθηκε αν αυτά μπορούσαν να καλλιεργηθούν, για να λάβει την απάντηση από την υποθηκοφύλακα «με δυσκολία».
Επίσης, ρωτήθηκε αν της είχε εγείρει υποψία το γεγονός της υπογραφής 6 και 7 συμβολαίων μεταξύ μελών της οικογένειας μέσα στην ίδια ημέρα και αναρωτήθηκε πώς προχωρούσε στις μεταγραφές. Η υποθηκοφύλακας αρκετά επιφυλακτικά απάντησε ότι είχε κάνει κάποιες διαπιστώσεις, ενώ επιβεβαίωσε ότι η αντικειμενική αξία των εκτάσεων αυτών ήταν πολύ μεγαλύτερη από την εμπορική. Μάλιστα, η πρόεδρος χαρακτήρισε ως πρωτεργάτη των μεταβιβάσεων το δήμαρχο, υπογραμμίζοντας ότι ρόλος κάθε δημάρχου είναι να προστατεύει την περιοχή του από καταπατήσεις.
Χαρακτηριστική ήταν και η παρατήρηση της εισαγγελέως Έδρας:
-Αφού βλέπατε να γίνεται κατάτμηση, δε σκεφτήκατε ότι γίνεται κάποια μεθοδική καταπάτηση; Δε σας πέρασε από το μυαλό ότι είναι δημόσιες εκτάσεις;
-Για μένα δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Δεν είχα σκεφτεί ότι είναι δασικές, απάντησε η υποθηκοφύλακας.
Της Βίκυς Βετουλάκη