Στην τελευταία απολογιστική οικονομική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο ορκωτός λογιστής που έλεγξε τους απολογιστικούς πίνακες, στα αρνητικά της εικόνας του δήμου, έθιξε και το θέμα των 23 εκατομμυρίων ευρώ που χρωστά από διεκδικήσεις υπαλλήλων, λόγω μη καταβολής ενός ειδικού επιδόματος και δεν υπάρχει καμία σχετική μέριμνα για το θέμα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δέχτηκε το οικονομικό κενό που υπάρχει, παραδέχτηκε ότι με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα, αλλά, σε τελευταία ανάλυση σημείωσε ότι αυτό είναι θέμα της Πολιτείας να το αποφασίσει και να χρηματοδοτήσει ανάλογα τους δήμους. “Μέχρι τότε δεν έχουμε άλλη λύση παρά να αμυνόμαστε σε κάθε δικαστική απόφαση”, πρόσθεσε ο κ. Νίκας.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η πραγματικότητα που δείχνει ότι δικαστικές αποφάσεις επιβάλλουν σε δήμους να καταβάλουν αναδρομικά στους εργαζομένους τους τα χρήματα που έχουν περικοπεί λόγω των μνημονίων από το 2011.
Με βάση τις –άμεσα εκτελεστές– αποφάσεις, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κατάσχεση των λογαριασμών των δήμων, οι οποίοι φτάνουν σε οικονομικό αδιέξοδο, κινδυνεύοντας να μην μπορούν να καταβάλουν ούτε τη μισθοδοσία του μήνα. Να συμπληρώσουμε εδώ ότι στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η Δημοτική Αρχή παραδέχτηκε ότι ένας μέρος των ΚΑΠ που παίρνει από την κεντρική κυβέρνηση, αντί για έργα πηγαίνει και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υπαλλήλων των ΟΤΑ και του Δημοσίου, εξαντλώντας τα περιθώρια δημοσιονομικών αντοχών αλλά και ανοχών των Ευρωπαίων εταίρων. Όπως πρόσφατα διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), με τους οποίους συναντήθηκε, εργασιακά, μισθολογικά και άλλα ζητήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ θα επιλυθούν είτε με τροπολογίες που θα περάσουν είτε μέσω του πολυνομοσχεδίου που προετοιμάζεται από το υπουργείο και πρόκειται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση.
«Δεν έχουμε κονδύλια»
«Δεν αρνούμαστε να δώσουμε χρήματα στους εργαζομένους, αλλά και εμείς ως δήμος έχουμε μεγάλη περικοπή πόρων, οπότε δεν διαθέτουμε κονδύλια. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας δώσει αυτά τα χρήματα, ώστε να μην μπλοκάρονται οι λογαριασμοί μας», συμπλήρωσε ο κ. Νίκας.
Πάντως, ποσό άνω των 300.000 ευρώ από τους λογαριασμούς δήμου της χώρας έχει ήδη κατασχεθεί ύστερα από απόφαση του αρμόδιου Πρωτοδικείου που επιβάλλει στον δήμο να καταβάλει στους εργαζομένους τα χρήματα που έχασαν εξαιτίας των περικοπών που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια.
Ο συγκεκριμένος Δήμος έχει προσφύγει στο Άρειο Πάγο κατά της απόφασης, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «μπορεί η υπόθεση να τελεσιδικήσει σε ένα χρόνο. Στο μεταξύ, όμως, οι λογαριασμοί του δήμου θα παραμείνουν δεσμευμένοι;».
Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στο δικαστήριο προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν από το 2011 έως σήμερα λόγω της εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν, όπως η μείωση των αποδοχών τους, η απώλεια του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και η μείωση των αποδοχών όσων βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα και προχώρησαν στην κατάσχεση μετά τη δικαίωσή τους.
Ομαδική προσφυγή
Όπως είναι απόλυτα φυσικό, τη δικαστική οδό για τη διεκδίκηση αναδρομικά των χρημάτων που έχασαν λόγω των περικοπών σχεδιάζουν να ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι, μεμονωμένα ή ως Σωματεία Εργαζομένων.
Οι δήμαρχοι εξηγούν ότι πρόκειται για διεκδικήσεις που σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να ικανοποιηθούν, αντίθετα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών από όπου εξυπηρετούνται οι τρέχουσες ανάγκες των δήμων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της μισθοδοσίας.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη