Γρήγορη κατανομή των πιστώσεων για το πρόγραμμα δακοκτονίας έχει ζητήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη και σωστή καταπολέμηση και να αποφευχθούν τα προβλήματα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου.
Μιλώντας χθες για το θέμα της δακοκτονίας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, είπε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις για εφαρμογή κι άλλων μεθόδων καταπολέμησης του δάκου και των ασθενειών της ελιάς.
Δακοκτονία
Σύμφωνα με την κα Αλειφέρη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και σωστή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. «Αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με τη γρήγορη κατανομή των πιστώσεων. Πέρυσι η κατανομή είχε γίνει 19 Φεβρουαρίου. Η Περιφέρεια έχει αιτηθεί επιπλέον πιστώσεις, ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχουν προστεθεί περίπου 3 εκατομμύρια ελαιόδεντρα σε επίπεδο Περιφέρειας. Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξει αυξημένη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα δακοκτονίας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ψεκασμών που πρέπει επιστημονικά να γίνουν. Δεν μπορούν τα χρήματα να καθορίζουν τους ψεκασμούς, αλλά το πόσοι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν να καθορίζει την χρηματοδότηση», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το φάρμακο για τη δακοκτονία, υπογράμμισε ότι θα είναι μεγάλο λάθος και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα αν αλλάξει αυτή τη στιγμή η διαδικασία προμήθειάς του.
Νέες μέθοδοι
Επίσης, είπε ότι σε επίπεδο Περιφέρειας βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για πιλοτικές εφαρμογές αντιμετώπισης του δάκου, για τις οποίες θα υπάρξουν ανακοινώσεις μελλοντικά. Ακολούθως, σχολίασε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες Καλαμάτας και Τριφυλίας έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης για τις ασθένειες της ελιάς, οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον απ’ όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους της ελαιοκομίας.
«Την προηγούμενη χρονιά, όπως γνωρίζουν όλοι, πέραν του δάκου, υπήρχαν εντοπισμένες κι άλλες ασθένειες. Έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία, ώστε να δούμε πώς θα υποστηριχτούν αυτά τα θέματα, μέσω της έρευνας και της μελέτης. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις με πανεπιστημιακούς φορείς για το πώς θα υπάρξει μια επιστημονική τεκμηρίωση για τις ασθένειες και τα αίτιά τους και τον τρόπο αντιμετώπισης. Αυτά θα εξελιχτούν άμεσα και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις», κατέληξε η κα Αλειφέρη.
Της Βίκυς Βετουλάκη