Εκπαιδευτική ημερίδα με τίτλο: Κλάδεμα- Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς

Εκπαιδευτική ημερίδα με τίτλο: Κλάδεμα- Θρέψη – Λίπανση της Ελιάς

Το κλάδεμα των ελαιόδενδρων είναι μια σημαντική εργασία που αποσκοπεί στην προσαρμογή της ανάπτυξης της καρποφορίας των δένδρων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής και στις καλλιεργητικές μας επιδιώξεις, ιδιαίτερα στη διευκόλυνση της συγκομιδής, η οποία αποτελεί και το σπουδαιότερο πρόβλημα της ελαιοκαλλιέργειας σήμερα.
Για τη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία αφορά στο σύνολο των ελαιοπαραγωγών, το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας- ΤΕΙ Πελοποννήσου διοργανώνει εκπαιδευτική ημερίδα στη Λακωνία και στη Μεσσηνία. Ειδικότερα: Λακωνία, Παρασκευή 7 Απριλίου -Μεσσηνία, Κυριακή 9 Απριλίου.
Η ημερίδα αφορά θέματα όπως:
 
Κλάδεμα Ελιάς
•Πότε και πώς πρέπει να κλαδεύονται τα ελαιόδεντρα για μέγιστη απόδοση και ποιότητα;
•Μπορεί το κλάδεμα να μειώσει την παρενιαυτοφορία;
•Πώς επαναφέρεται ένας παραμελημένος ελαιώνας;
•Πώς κλαδεύονται τα παγετόπληκτα δένδρα;
•Κλαδεύονται με τον ίδιο τρόπο οι ξηρικές και οι ποτιστικές ελιές;
•Ποιο είναι το κόστος του κλαδέματος;
 
Θρέψη Ελιάς
•Γιατί χρειάζεται η ανάλυση εδάφους και φύλλων;
•Ποιος είναι ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής των ελαιοδέντρων;
•Ποια είναι η συνεισφορά των θρεπτικών στοιχείων στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;
 
Λίπανση Ελιάς
•Πότε και πώς πρέπει να πέσουν τα λιπάσματα;
•Ποια είναι τα αποτελέσματα της υπολίπανσης και της υπερλίπανσης;
•Τι ρόλο παίζει η λίπανση στην απόδοση και στην ποιότητα του ελαιολάδου;
•Ποιο είναι το κόστος της λίπανσης;
•Η εφαρμογή των λιπασμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή;
Εκπαιδευτής του σεμιναρίου είναι ο δρ. Αναστάσιος Κώτσιρας, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας και υπεύθυνος για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας.
Ο κ. Αναστάσιος Κώτσιρας είναι γεωπόνος, αναπληρωτής καθηγητής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου και έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τη θρέψη/λίπανση των δενδρωδών καλλιεργειών και των λαχανικών σε συμβατικές και υδροπονικές καλλιέργειες, καθώς και με τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.
Τα επιστημονικά, καθώς και τα ερευνητικά του πεδία προσφέρονται σε μορφή σεμιναρίων και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παραγωγούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, καθώς όντας και ο ίδιος παραγωγός/καλλιεργητής καταλαβαίνει πως η έρευνα για να έχει νόημα, θα πρέπει να συνδέεται με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς.
Ταυτόχρονα, για περίπου 20 χρόνια, δραστηριοποιείται στον τομέα των αναλύσεων εδάφους, νερού και φυλλοδιαγνωστικής, καθώς και στη συμβουλευτική θρέψης και λίπανσης των ελαιοδέντρων. Στο κλάδεμα των ελαιοποιήσιμων και των επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς, έχει προσαρμόσει τις αρχές και τις τεχνικές κλαδέματος στην ελληνική πραγματικότητα.
Τόποι διεξαγωγής: Λακωνία – Ευμέλεια Επισκέψιμο Βιολογικό Αγρόκτημα & Ξενώνας, Μεσσηνία – Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Ώρες διεξαγωγής: 9.30 – 18.30. Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό. Το σεμινάριο περιλαμβάνει πρωινό και μεσημεριανό. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 15. Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε στο kalamataoliveoil@hotmail.com και στο τηλέφωνο 27210-45304.
Α.Π.