Η θέση της Εφορίας Αρχαιοτήτων και της παράταξης του Στάθη Αναστασόπουλου για την κατεδάφιση του «Δημόσιου Ταμείου» στη Μεσσήνη

Η θέση της Εφορίας Αρχαιοτήτων και της παράταξης του Στάθη Αναστασόπουλου για την κατεδάφιση του «Δημόσιου Ταμείου» στη Μεσσήνη

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
 
Για την κατεδάφιση κτηρίου «Δημόσιου Ταμείου» Μεσσήνης
 
Για άλλη μια φορά ο κ. Τσώνης αποδεικνύει ότι δεν κατανοεί το βάρος της ευθύνης της θέσης που κατέχει. Αναφερόμαστε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο θέμα που προέκυψε σχετικά με την καθαίρεση του κτηρίου του παλιού δημόσιου ταμείου Μεσσήνης.
Ένα κτήριο που διαθέτει αναμφισβήτητα ιστορική και πολιτισμική αξία για την πόλη της Μεσσήνης, όχι μόνο το ίδιο το κτήριο, αλλά και τα έγγραφα που υπήρχαν μέσα σε αυτό, τα οποία αφορούσαν οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των δημοτών μας. Τα έγγραφα αυτά καταστράφηκαν από την κατεδάφιση του κτηρίου για λόγους επικινδυνότητας.
Κατανοούμε πλήρως την αναγκαιότητα άρσης της επικινδυνότητας του κτηρίου και την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των διερχομένων πλησίον αυτού.
Ο κ. Τσώνης, όμως, στην τοποθέτησή του για το θέμα αυτό και ύστερα από σκληρή κριτική του δημοτικού συμβούλου της παράταξής μας, Γιώργου Αθανασόπουλου και τις εξηγήσεις που του ζητήθηκαν, ανέφερε ότι την ώρα της κατεδάφισης παρευρίσκετο και η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Μηλίτση.
Πέρασε μια μέρα για να καταλάβει την γκάφα του και προσπαθεί με άλλο ψέμα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η αλήθεια είναι σκληρή για τον κ. Τσώνη. Σαφώς και ανέφερε το όνομα της κας Μηλίτση και οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που το έκανε. Μήπως για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των δημοτών για την κατεδάφιση ενός σπουδαίου στοιχείου της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας, όπως μπορεί να αποτελεί ένα κτήριο που ανεγέρθη στα τέλη του 1800;
Αναμένοντας την εν λόγω εξήγηση, ως μείζονα μειοψηφία ζητάμε να μας προσκομιστούν άμεσα τα έγγραφα και όλες τις άδειες που έλαβε ο Δήμος και καθιστούν νόμιμη την κατεδάφιση, καθώς επίσης να απαντηθούν τα κάτωθι ερωτήματα:
1. Ποιες οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την αποφυγή της κατεδάφισης και την πιθανή αξιοποίησή του, διασφαλίζοντας συγχρόνως την άρση της επικινδυνότητας;
2. Γιατί δεν έγινε άρση της επικινδυνότητας με κατεδάφιση του πρώτου μόνο ορόφου;
3. Γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια περισυλλογής των εγγράφων που υπήρχαν μέσα;
4. Πού μεταφέρθηκαν τα υλικά κατεδάφισης και ιδιαίτερα πού αποθηκεύτηκε η πέτρα που αφαιρέθηκε, και αν υπάρχει σχετική πρόταση περαιτέρω αξιοποίησή της.
Ο επικεφαλής
Στάθης Αναστασόπουλος



 
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 
Απάντηση σε δημοσίευμα του «Θ»
 
Σχετικά
1. Το υπ’ αρ. πρωτ. (εισερχ. Εφ. Α. Μεσσηνίας): 326/24-01-2017 διαβιβαστικό έγγραφο (αρ. πρωτ. ΟΙΚ. 249/2017/19.01.2017 – Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ / Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ/ ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ), συνοδευόμενο: α) με το σχετικό ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ (Α΄ ΟΡΟΦΟΣ), της αρμόδιας τριμελούς Επιτροπής και β) με δύο ένθετες φωτογραφίες.
2. Το υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΜΕΣ/19708/11478/326/30-01-2017 έγγραφό μας.
 
Με την ανάγνωση του δημοσιεύματος της σελ. 10 της εφημερίδας «Θαρρος» της 8ης/2/2017, σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
Με το παραπάνω σχετ. 1 η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας διαβίβασε το αίτημα με τα συνοδευτικά του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ζητώντας να προβούμε στις απαραίτητες για την άρση του κινδύνου ενέργειες, επικαλούμενη τις διατάξεις των άρθρων 3,4 (παρ. 4) και 7 (παρ. 1) του Π. Δ. της 13/4/1929 (Φ.Ε.Κ. 153/Α΄/22-4-1929) «Περί Επικινδύνων οικοδομών», παραλείποντας να διαβιβάσει το ανωτέρω έγγραφο προς την αρμόδια για το συγκεκριμένο κτίσμα Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος (Υ.ΝΕ.Μ.Τ.Ε.Δ.Ε.Π.Ν.Ι.). Η Υπηρεσία μας, με το σχετ. 2, απάντησε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας και ταυτόχρονα διαβίβασε το θέμα στην αρμόδια Υ.ΝΕ.Μ.Τ.Ε.Δ.Ε.Π.Ν.Ι., για την κατά το νόμο επιβαλλόμενη γνωμοδότησή της.
Πριν από την κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτηρίου, όπως επιβάλλεται από τις ισχύουσες διατάξεις και ειδικότερα το Ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Φ.Ε.Κ.153/Α΄/28-06-2002), είναι απαραίτητη η προηγούμενη γνωμοδότηση των Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. και στην προκειμένη περίπτωση της Υ.ΝΕ.Μ.Τ.Ε.Δ.Ε.Π.Ν.Ι. Πέραν αυτών, λόγω της παλαιότητας του κτίσματος και των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του, είναι απαραίτητη από το νόμο και η προηγούμενη γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Μεσσηνίας.
Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εν λόγω κατεδάφιση, χωρίς βεβαίως «την παρουσία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας» και επίσης χωρίς κανένα «πράσινο φως» από σχετικό έγγραφό μας προς το Δήμο της Μεσσήνης, εφόσον το παραπάνω σχετ. 2 φέρει αρ. Πρωτ.: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ /ΕΦΑΜΕΣ/19708/11478/326/30-01-2017.
Τέλος, στο έγγραφο αυτό αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι: «Σύμφωνα με τις ένθετες φωτογραφίες πρόκειται για ένα παλαιό αστικό κτίσμα με σημαντικό όγκο και με ενδιαφέροντα μορφολογικά στοιχεία στις όψεις του. Το κτίσμα ακολουθεί τις αρχές του νεοκλασικού ρυθμού, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά ως προς την ακριβή χρονολόγησή του».
Επομένως, η εν λόγω κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε χωρίς την απαιτούμενη προηγούμενη γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα του ΥΠ.ΠΟ.Α., δηλ. της Υ.ΝΕ.Μ.Τ.Ε.Δ.Ε.Π.Ν.Ι.
 
Κατόπιν αυτών, ζητούμε την άμεση επανόρθωση του εν λόγω δημοσιεύματος, χάριν της αλήθειας των γεγονότων και της ορθής πληροφόρησης του κοινού.
Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά
Δρ. Αρχαιολόγος