Εταιρείες μας θα παρελάσουν στο φεστιβάλ οινοπαραγωγών Πελοποννήσου στο HILTON
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που δείχνει η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), το Peloponnese Wine Festival θα φέρει τους Πελοποννήσιους οινοπαραγωγούς κοντά σε καταναλωτές, εμπόρους και επαγγελματίες του κλάδου, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Hilton, με ρεκόρ συμμετοχών: 47 οινοποιεία από όλους τους νομούς και περισσότερα από 300 κρασιά – από Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Κυδωνίτσα, Μαύρο Καλαβρυτινό, Σιδερίτη, Ρομπόλα αλλά και Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και πολλές ακόμα ποικιλίες.
Όσο για το επόμενο ραντεβού των παραγωγών της Πελοποννήσου; Θα είναι στη Γερμανία. Η εκδήλωση θα ανοίξει τις πόρτες της στις 11.00 για τους επαγγελματίες και στις 14.00 για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.peloponnesewinefestival.com. Να σημειώσουμε ότι από τη Μεσσηνία συμμετέχουν στην έκθεση τα κρασιά Παναγιωτόπουλου και το οινοποιείο “Νέστωρ”
Κρασιά Παναγιωτόπουλου
Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος το 1982 μαζί με το πατέρα του, παλιό αμπελουργό, αποφάσισε να υλοποιήσει το όνειρό του. Δημιούργησε μια ομάδα συνεργατών στην οποία καθένας κατέθεσε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του για τον στόχο που ήταν πλέον κοινός.
Λίγο πριν τον τρύγο του 2005, ολοκληρώθηκε το οινοποιείο, μέσα στο κτήμα, και άνοιξε τις πόρτες του, για να υποδεχτεί τα πρώτα σταφύλια και τους πρώτους επισκέπτες. Η πορεία ήταν πλέον χαραγμένη…
Τα πρώτα κλήματα φυτεύτηκαν το 1982 και ήταν από την ποικιλία Cabernetauvignon. Η συγκεκριμένη ποικιλία έδειχνε ήδη πολύ καλή προσαρμοστικότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά, όπως πίστευε ο Δημήτρης, όχι και όλες τις αρετές της. Στη συνέχεια, μετά και από μελέτη του δυναμικού του κτήματος, ακολούθησε η προσθήκη τριών άλλων διεθνών ποικιλιών: Chardonnay, Merlot και Syrah, γνωστών επίσης, για τα ποιοτικά κρασιά, που μπορούν να δώσουν.
Λίγο αργότερα, ξεκίνησε μια δεύτερη φάση φύτευσης, όπου όμως το βάρος ήταν πλέον σε χαρισματικές Ελληνικές ποικιλίες. Η φινετσάτη Μαλαγουζιά, το ατίθασο Ασύρτικο και το βελούδινο Αγιωργίτικο προστέθηκαν και αυτά στη φαρέτρα του οινοποιού. Σήμερα ο αμπελώνας καταλαμβάνει έκταση 150 στρεμμάτων (15 εκταρίων) και καλλιεργείται αποκλειστικά με βιολογικό τρόπο.
Νέστωρ
Το οινοποιείο «Νέστωρ» βρίσκεται στον Πύργο Τριφυλίας και περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες, βόρεια του Κόλπου του Ναβαρίνου.
Η Ιστορία της «Νέστωρ Οινοποιητική Α.Ε.» είναι μόλις λίγων ετών. Ιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί τον καρπό μιας πρωτοποριακής σύμπραξης μεταξύ του «Αγροτικού / Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας ο Νέστωρ» και του Οινολόγου και οινοποιού Σπύρου Λαφαζάνη, ιδιοκτήτη του οινοποιείου «Lafazanis Winery» στην Νεμέα.
Η εταιρεία αυτή έχει ως στόχο να αναβιώσει τη μεγάλη συνεισφορά του Αγροτικού / Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, στα ελληνικά οινικά δρώμενα καθώς και να βοηθήσει στην επανασύσταση του μεσσηνιακού αμπελώνα, με καινούργια φιλοσοφία.
Τα πλεονεκτήματα της περιοχής και ο ιδιαίτερος αμπελώνας της Μεσσηνίας ενέπνευσαν το Σπύρο Λαφαζάνη να θέσει ψηλά τον πήχη για το μέλλον του Νέστορα. Η εικόνα άλλαξε και πλέον οι τόσο μεγάλες, σχεδόν βιομηχανικές παραγωγές, έχουν δώσει τη θέση τους στην επιλεκτική οινοποίηση. Την παραγωγή πλέον εποπτεύει μια έμπειρη ομάδα οινολόγων και ειδικών που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση, με συνεχείς πειραματισμούς και μελέτες, οδηγώντας το «Νέστωρ» στη νέα εποχή.
Ο «Νέστωρ» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες της χώρας, οι στεγασμένοι χώροι που διαθέτει καλύπτουν 10.000 τμ, ενώ 3.000 τμ είναι τα υπόγεια κελάρια. Η χωρητικότητα του οινοποιείου ανέρχεται στα 10.000.000 λίτρα, ενώ το ημερήσιο ρεκόρ παραλαβής του είναι 680 τόνοι.
Ο Σπύρος Λαφαζάνης μετέφερε την πολυετή εμπειρία του στην παραγωγή αποσταγμάτων και στο «Νεστωρ», σχεδιάζοντας ένα υπερσύγχρονο αποσταγματοποιείο, στο οποίο παράγεται το τσίπουρο «Avarino»
Του Αντώνη Πετρόγιαννη