Ξεκινούν κατασχετήρια σε όσους δε ρυθμίσουν έγκαιρα
Καθολικό είναι πλέον από επαγγελματίες, αλλά και φυσικά πρόσωπα, το αίτημα παράτασης αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων που λήγει την άλλη Τρίτη 7 Μαρτίου, μαζί με την απόφαση για κήρυξη της περιοχής μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις καταστροφικές πλημύρες του Σεπτεμβρίου.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ήδη έχει καταθέσει επίσημα το αίτημα και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά που επισκέφθηκε πρόσφατα την Καλαμάτα, αλλά και με επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Μέχρι στιγμής, όμως δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση.
Οι λογιστές στα γραφεία τους, γίνονται αποδέκτες έντονων ανησυχιών από επαγγελματίες και φορολογούμενους για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα από την λήξη της αναστολής, κρίνοντας και οι ίδιοι ότι με τις οικονομικές συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί, η παράταση της αναστολής, δεν είναι απλώς αναγκαία, αλλά επιβεβλημένη.
Ωστόσο, αναγκαίες διευκρινίσεις για τα ζητήματα αυτά, έδωσε μιλώντας στο «Θάρρος» η προϊσταμένη της ΔΟΥ Καλαμάτας Ευγενία Κούβελα.
Ρυθμίστε έγκαιρα
Η κα Κούβελα εξαρχής επισήμανε με έμφαση ότι τη συγκεκριμένη περίοδο ίσχυσε αναστολή καταβολής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Από τη στιγμή που παύει η αναστολή καταβολής, όταν κάποιος δεν πληρώνει και δεν έχει κάνει ρύθμιση, η ΔΟΥ πρέπει να ακολουθήσει τα μέτρα της αναγκαστικής είσπραξης. Δηλαδή, αν υπάρχουν κάποια χρέη, πρέπει μέχρις τις 7 Μαρτίου ή να τα πληρώσεις ή να τα ρυθμίσεις. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι, είναι πως αν κάνουν ρυθμίσεις την τελευταία ημέρα, αυτές δε φαίνονται άμεσα στο σύστημα, αλλά μετά από 3-4 ημέρες. Η ρύθμιση πρέπει να έχει γίνει νωρίτερα και να φαίνεται στο σύστημα στις 8 Μαρτίου. Αλλιώς η Εφορία θα πρέπει να στείλει κατασχετήρια στις τράπεζες όταν τις επόμενες ημέρες βλέπει στο σύστημα τα χρέη. Άρα ο κόσμος πρέπει να μεριμνήσει νωρίτερα. Η ρύθμιση που ισχύει είναι αυτή των 12 δόσεων», σημείωσε η κα Κούβελα.
Αυτό δε, που πρέπει να υπογραμμισθεί ιδιαίτερα είναι ότι οι προσαυξήσεις στις 8 Μαρτίου, θα μετρήσουν από το Σεπτέμβριο και όχι από την ημέρα λήξης της αναστολής.
Και μπορεί όπως είπε η κα Κούβελα να μην σταλλούν κατασχετήρια από την πρώτη ημέρα, αλλά από τις επόμενες θα σταλλούν και εκεί θα δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς πρόκειται για αναγκαστικό μέτρο και δε θα μπορεί να ανακληθεί στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει προχωρήσει σε ρύθμιση τη τελευταία στιγμή και απλώς δεν την εμφανίζει το σύστημα.
Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση άλλων οφειλών που έγινε ρύθμιση, αλλά είχε προηγηθεί κατάσχεση. Το αναγκαστικό μέτρο δεν αίρεται και συνεχίζει να ισχύει ακόμα κι αν πρόκειται για εταιρεία. Η κα Κούβελα διευκρίνισε σε ερώτησή μας ότι πρέπει να προχωρήσει πολύ η ρύθμιση και να φτάσει σε υψηλό ποσοστό, για να γίνει άρση της κατάσχεσης.
Δόσεις
Σε ερώτηση για το αν οι δόσεις αυτές μπορούν να ορισθούν κατά την κρίση του τοπικού Εφόρου, απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά, διευκρινίζοντας:
«Οι δόσεις είναι 12 από το νόμο και δεν υπάρχει κρίση Εφόρου. Υπάρχουν κάποιες φορολογίες που όταν είναι καταβλητέες εφάπαξ, ο νόμος τις πάει στις 24 δόσεις. Τώρα όλα γίνονται ηλεκτρονικά και αυτόματα από το σύστημα. Το σύστημα κάνει αξιολόγηση. Όταν κάποιοι έχουν υψηλά εισοδήματα και πολλά περιουσιακά στοιχεία, το ίδιο το σύστημα δεν τους επιτρέπει να κάνουν πολλές ή καθόλου δόσεις».
Σε ό,τι αφορά τις προσαυξήσεις από την αποπληρωμή οφειλών από παρακράτηση εσόδων, η προϊσταμένη της Εφορίας, σημείωσε πως ότι δεν πληρώνεται στην ώρα του παίρνει προσαύξηση.
Τέλος, αν κάποιος είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, και για τη περίοδο που ίσχυε η αναστολή δεν πλήρωσε τις αντίστοιχες δόσεις, πρέπει να καταβάλει το ποσό που έπρεπε να καταβάλει στο μεσοδιάστημα.
Απαίτηση όλων
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, σημείωσε μιλώντας στο «Θ», ότι είναι πολλοί οι επαγγελματίες, που ήδη έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την λήξη αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων
«Είναι κοινή απαίτηση όλων η παράταση. Άλλωστε δεν σβήνονται τα ποσά, είναι μια απλή αναστολή για να μην προχωράει η Εφορία σε κατασχέσεις», συμπλήρωσε.
Βοήθεια ζητήθηκε και από τον υπουργό κ. Παππά, ο οποίος είπε ότι θα βοηθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα
Παράλληλα, έχουν ενημερωθεί σχετικά από τον κ. Μανιάτη και οι βουλευτές του νομού.
Αποδέκτες των έντονων ανησυχιών του κόσμου, γίνονται και τα λογιστικά γραφεία που είναι τα πρώτα που δέχονται το «φούντωμα» που νιώθουν οι φορολογούμενοι βλέποντας την περίοδο αναστολής να τελειώνει.
Όπως σημείωσε ο οικονομολόγος Παναγιώτης Ξεροβάσιλας, η εξάμηνη παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, είναι ανάγκη να παραταθεί για ένα ακόμα εξάμηνο.
«Η τοπική οικονομία – με πρώτη την αγροτική παραγωγή – υπέστησαν τεράστιες ζημιές, στα όρια της ολικής καταστροφής και πολλοί από τους φορολογούμενους αδυνατούν ακόμη να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους. Αποτελεί κοινό αίτημα όλων των τοπικών φορέων – όπως καταθέτουν καθημερινά οι φορολογούμενοι και στα λογιστικά γραφεία – να παραταθεί η προθεσμία καταβολής βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.
Μια εξάμηνη, επιπλέον, παράταση δε δημιουργεί κανένα σημαντικό δημοσιονομικό κενό, δε … ρίχνει έξω τη διαπραγμάτευση και δε ζητείται ως χαριστική πράξη, αλλά ως αυτονόητη υποστήριξη-ανάσα των πληγέντων να επουλώσουν τις πληγές τους».
Ο φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της Μεσσηνίας που έκαναν χρήση της παράτασης και αναστολής χρεών, οδηγούνται σε ασφυξία και πρόσθεσε:
«Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζημιά που υπέστη η Μεσσηνία στο αγροτικό εισόδημα γίνονται προσπάθειες από τους επαγγελματικούς φορείς της Μεσσηνίας για συνέχιση της παράτασης της αναστολής για ένα εξάμηνο ακόμη. Επειδή, όμως, κανένας δεν ξέρει αν θα δοθεί παράταση καλό είναι οι φορολογούμενοι να προβούν άμεσα σε ρύθμιση των οφειλών τους τόσο στη ΔΟΥ όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Διότι κινδυνεύουν με κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη από 500 ευρώ και άνω. Για το διάστημα αυτό από 06/09/2016 έως και 06/03/2017 μπορούν να μην καταβάλλουν τυχόν προσαυξήσεις».
Της Βίκυς Βετουλάκη