Η χώρα βρίσκεται προ του κινδύνου να της επιβληθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημαντικές δημοσιονομικές διορθώσεις και χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν, ενώ καθίσταται σαφές ότι θα μειωθούν ή θα διακοπεί εντελώς η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα τόσο με τις τρέχουσες πληρωμές όσο και με την αναζήτηση εξηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προηγούμενες χρονιές.
Στην επόμενη επταετούς διάρκειας προγραμματική περίοδο η Ελλάδα θα γνωρίσει μείωση των κοινοτικών κονδυλίων που κατευθύνονται στον αγροτικό τομέα, ενώ χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επιδοτήσεων.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών -σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες-, όπως αναφέρεται σε αναλυτικό ρεπορτάζ του “Έθνους”, δημιουργεί μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας, καθώς πέραν της απώλειας της κυριότητας χιλιάδων ιδιοκτησιών που θα προκύψει, το μεγάλο πρόβλημα προκαλείται από το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως οργανισμός που διαχειρίζεται το σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων, θα υποχρεωθεί να λάβει υπόψη τα επίσημα στοιχεία των δασικών χαρτών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας, οι δασικοί χάρτες -σε κάποιες μάλιστα Περιφέρειες έχουν ήδη αναρτηθεί- χαρακτηρίζουν ως δασικές, τεράστιες καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκοτόπους, «ερμηνεύοντας» χάρτες του 1945. Αυτό δημιουργεί χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων καθώς οι εκτάσεις εκείνες που αφορούν στο ΟΣΔΕ και τις επιδοτήσεις, θα πάψουν να είναι επιλέξιμες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλει ποινές απαιτώντας επιστροφές ποσών που καταβλήθηκαν ως αγροτικές επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια, τα δικαιώματα των αγροτών θα διαφοροποιηθούν και αυτό σημαίνει οικονομικές κυρώσεις, χαμένες εκτάσεις και μειωμένες επιδοτήσεις.
Κίνδυνο διατρέχουν, επίσης, εποικιστικές και λοιπές εκτάσεις αλλά και κληροτεμάχια που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για αγροτική παραγωγή και για αστικές ανάγκες, εκτάσεις αναδασμών, βιομηχανίες και επενδύσεις που έγιναν μέσω και του αναπτυξιακού νόμου.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή βοσκοτόπους, προσθέτοντας ότι οι δασικοί χάρτες δεν έχουν ως αντικείμενο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά το χαρακτηρισμό μιας περιοχής. Θα αναδείξουν τα προβλήματα-όπου υπάρχουν-και στη συνέχεια θα εξεταστούν ανά περιοχή.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
ΖΗΤΑ Η ΚΕΔΕ
Αναστολή της ανάρτησης της κύρωσης των Δασικών Χαρτών
Την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης της κύρωσης των Δασικών Χαρτών, την επανεκκίνησή της με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά και συμμετοχή των Δήμων στην Επιτροπή Αξιολόγησης Αντιρρήσεων, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ανάλογο αίτημα αναστολής, όπως είναι γνωστό, έχει υποβάλει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλούνται από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.
Όπως τονίσθηκε, οι χάρτες δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δε λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί κ.ά.
Η ΚΕΔΕ ζητά να ληφθούν υπόψη και αυτά, καθώς και να εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων, που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση, να παραταθεί για έξι μήνες το χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων και να μειωθεί το παράβολο, το οποίο να έχει συμβολικό χαρακτήρα.
(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ)