Πρόταση 17 Τοπικών Κοινοτήτων, συλλόγων και φορέων του Δήμου Καλαμάτας στο… συρτάρι της Δημοτικής Αρχής
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας είναι από αυτές που προτιμούν να βλέπουν τα… τρένα ευκαιρίας να περνούν, χωρίς να ανεβαίνουν. Κι αυτό, γιατί το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς έχει έναν προορισμό, μια στοχοθεσία, ένα όραμα (μεταφορικά) και η δική μας, όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, αποφεύγει τα οράματα. Αυτά είναι για αγίους, οσίους και… κομμουνιστές, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο. Στόχος της είναι μόνο το άμεσο και το χειροπιαστό. Κάτι σαν το… ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε.
Προφανώς, όταν θα έμαθε για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης περί «Καθορισμού τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών», δημιουργώντας, έτσι, το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο το οποίο συμβάλλει στην προώθηση και δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, δε θα πρέπει να έδωσε προσοχή. Αυτά είναι έργα του… μακρινού μέλλοντος.
Πάντως, η προαναφερόμενη υπουργική απόφαση έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό, προσφέροντας το απαραίτητο εργαλείο σχεδιασμού σε όλους τους ενδιαφερόμενους, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (συλλόγους, φορείς, επαγγελματίες, πολίτες κ.λπ.). Αποτελεί το αρχικό βήμα μιας σειράς ενεργειών και δράσεων του ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το περιβάλλον και τον εναλλακτικό τουρισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία παρατηρείται στη χώρα μας αυξημένο ενδιαφέρον για προγράμματα υπαίθριου τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, λόγω του ιδιαίτερου και ποικίλου φυσικού πλούτου της Ελλάδας. Τα ολοκληρωμένα δίκτυα μονοπατιών τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες, ενισχύουν τις συμμετοχικές διαδικασίες και την κοινωνική οικονομία και εντείνουν την περιβαλλοντική προστασία και εκπαίδευση.
Στα άμεσα προσδοκώμενα οφέλη περιλαμβάνονται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η αυξημένη ροή εσόδων ανά επισκέπτη, συνδέοντας το περιβαλλοντικό απόθεμα της χώρας με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Οι επόμενες προγραμματισμένες ενέργειες του ΥΠΕΝ, που συμπληρώνουν τα παραπάνω, είναι η σύσταση ψηφιακού Εθνικού Μητρώου Περιβαλλοντικών Διαδρομών, οι Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Πράσινου Ταμείου για μελέτες ολοκληρωμένων δικτύων μονοπατιών από την Tοπική Αυτοδιοίκηση και ο σχεδιασμός πιλοτικού έργου δικτύου μονοπατιών σε επίπεδο Περιφέρειας.
Αυτά είναι, όμως, ευχολόγια για τη Δημοτική μας Αρχή. Κι όμως, υπάρχει υλικό. Πρόκειται για την πρόταση που έχουν καταθέσει Τοπικές Κοινότητες, σύλλογοι και φορείς για την αξιοποίηση πεζοπορικών διαδρομών και την αποκατάσταση και ανάδειξη καλντεριμιών, όπως αυτά που υπάρχουν στη Βέργα και σε διάφορες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας. Αλλά στου κουφού την πόρτα…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη