Πρόστιμο 1.000 ευρώ θα επιβάλλεται από σήμερα σε καταστηματάρχες που δεν έχουν αναρτημένες πινακίδες στις εισόδους και στα ταμεία των καταστημάτων τους, με τις οποίες και θα ενημερώνουν τους καταναλωτές αν διαθέτουν ή όχι μηχάνημα POS (αυτό που επιτρέπει την πληρωμή με κάρτες).
Σύμφωνα με το άρθρο 66 του νόμου 4446/2016, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι από 1η Φεβρουαρίου 2017 οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής, με σαφή τρόπο, που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο.
Σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.
Από την πλευρά της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ενημερώνει με εγκύκλιο τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους ανά την επικράτεια για τις επερχόμενες μεταβολές, τόσο στον τομέα των ηλεκτρονικών αγορών με κάρτα όσο και στο καθεστώς της σχετικής ενημέρωσης προς τους καταναλωτές.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «Ο εμπορικός κόσμος της χώρας θέλει μεν τη γενίκευση των ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτα και το έχει αποδείξει πολλές φορές, πλην όμως απαιτείται χαλάρωση των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών για τις σχετικές συναλλαγές μας. Τα παράπονα εμπόρων από όλη την Ελλάδα, που δεχόμαστε, για υπερβολικές χρεώσεις από τις τράπεζες, συνεχώς πληθαίνουν και πολλές φορές το κόστος της χρέωσης αποτελεί τροχοπέδη για τη μαζικοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Η ΕΣΕΕ ήδη προγραμματίζει νέο κύκλο συναντήσεων τόσο με τους αρμόδιους υπουργούς όσο και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος, με αποκλειστικό θέμα τη δραστική μείωση των χρεώσεων των ελληνικών τραπεζών και την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Τέλος, εφιστώ την προσοχή στους συναδέλφους μου να επιλέγουν παρόχους πληρωμών και μηχανημάτων POS από την ελληνική αγορά και να μην πιστεύουν τους καλοθελητές και τους επιτηδείους, που τους δελεάζουν να απευθυνθούν σε ξένες τράπεζες για εκκαθάριση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους εκτός της χώρας. Οι πρακτικές αυτές παρακάμπτουν τα capital controls και, άρα, είναι παράνομες, φέρνοντας τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με εξοντωτικά πρόστιμα, πολλαπλάσια του πρόσκαιρου οφέλους που μπορεί να έχουν από τη χρήση των “POS αλλοδαπής προέλευσης”».
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Λίγες αντιδράσεις από επαγγελματίες με μικρό ποσοστό κέρδους
Την απόφαση που τίθεται σε ισχύ σήμερα σχολίασε στο «Θάρρος» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη. Όπως είπε, ήδη υπάρχει ενημέρωση στους καταναλωτές για το αν ένα κατάστημα δέχεται κάρτες, αφού οι περισσότεροι που διέθεταν POS είχαν κολλήσει το αντίστοιχο αυτοκόλλητο που παρείχε η τράπεζα με την τοποθέτηση του μηχανήματος.
Πλέον, όμως, αυτή η ενημέρωση θα πρέπει να είναι καθολική, είτε κάποιος διαθέτει μηχάνημα είτε όχι.
Σχετικά με επαγγελματίες που αντιδρούν στη χρήση POS, ανέφερε ότι υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως από αυτούς που έχουν πολύ μικρό ποσοστό κέρδους, αφού με τη χρήση της κάρτας ένα ποσοστό κρατείται ως προμήθεια από την τράπεζα.
Στο ποσοστό δε της προμήθειας ο επαγγελματίας πρέπει να προσθέσει και το κόστος αγοράς του μηχανήματος, που είναι περίπου στα 80 ευρώ.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση