Όλα τα είχε… το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας με 40 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Κύριο χαρακτηριστικό, πάντως, ήταν το πρόβλημα με τα μικρόφωνα της αίθουσας, κάτι που ανάγκαζε τους ομιλητές να «παίζουν μουσικές καρέκλες». Κι αυτό, καθώς, λόγω της ηχογράφησης για τα πρακτικά, έπρεπε να μιλούν σε μικρόφωνο.
Για το θέμα των μικροφώνων που «μπλόκαρε» τη συνεδρίαση και, μάλιστα, υπήρξε πρόταση να αναβληθεί για χθες, η πρώτη λύση ήταν να μετακινούνται οι ομιλητές σε ένα μικρόφωνο που λειτουργούσε. Μετά την παρέμβαση τεχνικού, ωστόσο, το ζήτημα φάνηκε να λύνεται και έτσι συνεχίστηκε κανονικά η συνεδρίαση στα προ ημερησίας θέματα.
Όμως, ο «δαίμων του μικροφώνου» δεν το έβαλε κάτω: αφού χάλασε και το ένα από την πλευρά της μειοψηφίας, οι ομιλητές πήγαιναν στο προεδρείο και έθεταν τα ερωτήματά τους από εκεί. Κάπου εκεί υπήρξε ξανά πρόβλημα και αποφασίστηκε οι δημοτικοί σύμβουλοι που ηγούνται των παρατάξεων της μειοψηφίας να κάνουν το σύστημα «ρολόι» του βόλεϊ και έτσι όλοι να μετακινηθούν, ώστε να βρεθούν στα έδρανα των συμβούλων της πλειοψηφίας, όπου κάποια μικρόφωνα λειτουργούσαν.
Όπως ήταν λογικό, όλη αυτή η μετακίνηση προκάλεσε αναστάτωση στην αίθουσα, με το δήμαρχο Καλαμάτας να εξηγεί ότι υπάρχει μεν ζήτημα, αλλά έστω προσωρινά μπορεί να συνεχιστεί το συμβούλιο, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν αντίστοιχα που λειτουργούν με ένα μικρόφωνο.
Αυτό το επιχείρημα, όμως, δεν ηρέμησε την αίθουσα και ο δήμαρχος Καλαμάτας πρότεινε να αναβληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για χθες, αίτημα που δεν εισακούστηκε και έτσι αποφασίστηκε, αφού επέστρεψε ο τεχνικός, να υπάρξει 10λεπτο διάλειμμα με εκκένωση της αίθουσας, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Κάτι που τελικά έγινε.
Πέρα από το απρόοπτο με τα μικρόφωνα, εντύπωση έκανε η παρουσία σπουδαστών του ΤΕΙ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως μας είπαν οι σπουδαστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν εκεί στο πλαίσιο εργασίας που εκπονούν για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εκτός, όμως, από ένα χαιρετισμό του επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», Μανώλη Μάκαρη και μετά του δημάρχου Π. Νίκα, κανείς από το προεδρείο δεν μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει στα παιδιά πώς λειτουργεί το συμβούλιο, ποιος κάθεται πού, ποια η σειρά της διαδικασίας κ.λπ. Έτσι, οι φοιτητές, προσπαθώντας να καταλάβουν τι γίνεται, μας ρωτούσαν για τα της διαδικασίας. Τώρα, τι κατάλαβαν και αν τελικά τους βοήθησε η επίσκεψη στη συγκεκριμένη απρόβλεπτη συνεδρίαση, είναι άλλο ζήτημα.
Να αναφέρουμε δε και κάτι άλλο: Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι στα διαλείμματα του συμβουλίου βρίσκονταν στο εντευκτήριο και παρακολουθούσαν τηλεόραση… Το τι έβλεπαν δε θέλει και πολλή σκέψη… μα φυσικά Survivor, το τηλεπαιχνίδι που έχει καταφέρει να καθηλώσει πολύ κόσμο στο σπίτι του τα βράδια που προβάλλεται.
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ
Πέρα από τα «απρόοπτα» που περιγράψαμε παραπάνω, για ακόμα μια φορά σε συνεδρίαση το δικό τους ενδιαφέρον είχαν τα προ ημερησίας διάταξης θέματα. Θα σας μεταφέρουμε τα πιο σημαντικά που τέθηκαν, καθώς και τις απαντήσεις των αρμοδίων της Δημοτικής Αρχής.
Την αρχή έκανε ο Μανώλης Μάκαρης, που ρώτησε αν η Καλαμάτα θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Αστικές Καινοτόμες Δράσεις. Έπειτα θέλησε να ενημερωθεί για την κλειστή σύσκεψη του δημάρχου με τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση, ενώ τέλος έδωσε συγχαρητήρια στη Φιλαρμονική για την επιτυχημένη συναυλία της. Ζήτησε, δε, από το Σώμα να ξαναδοθεί, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Χορού, αφού, όπως είπε, πολύς κόσμος δεν κατάφερε να την παρακολουθήσει.
Στη συνέχεια θέματα έθεσε η παράταξη του Θεόδωρου Μπρεδήμα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στα Καλύβια, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αλλά και σε εκείνη με τα σκουπίδια στην πόλη. Βέβαια, διευκρίνισε πως για αυτήν την άσχημη εικόνα έχουν ευθύνη και οι δημότες, αφού, για παράδειγμα, πετούν τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, ειδικά επαγγελματίες, όπως στη Σιδ. Σταθμού, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην Αρχαία Θουρία.
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα του χώρου που δεν έχουν στη διάθεσή τους οι μειοψηφίες στο Νέο Δημαρχείο. Όταν, για παράδειγμα, συνεδριάζει κάποια επιτροπή, σχολίασε, οι σύμβουλοι της μειοψηφίας μελετούν στους διαδρόμους τα θέματα συζήτησης.
Έπειτα υπήρξε ερώτηση για το νέο ΕΣΠΑ και ειδικότερα, ποια έργα του Δήμου έχουν ενταχθεί και σε ποιο σημείο επικαιροποίησης βρίσκονται.
Τέλος, θέλησε να ενημερωθεί για ένα χρόνιο πρόβλημα της Καλαμάτας τους θερινούς μήνες, που δεν είναι άλλο από το κυκλοφοριακό στην οδό Ναυαρίνου.
Ένα επίκαιρο ζήτημα, που μάλιστα έφερε φωνές στην αίθουσα, έθεσε ο Γιώργος Δημητρούλιας. Αφού έκανε ένα σύντομο ιστορικό στο κτήριο των λιμενεργατών στο λιμάνι της πόλης, θέλησε να μάθει τι θα γίνει με την τύχη του, αν και όταν αυτό περιέλθει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Σε πιο εξειδικευμένα ζητήματα αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Αλούπης, όπως την κυκλοφοριακή μελέτη που είχε γίνει στο παρελθόν στην Καλαμάτα, καθώς και την επαρχιακή συγκοινωνία.
Ο Χάρης Βγενής θέλησε να ρωτήσει θέματα που αφορούν στον πολιτισμό και ειδικότερα, πόσο στοίχισε η συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου, ενώ αναρωτήθηκε «μήπως οι 200 προσκλήσεις που δόθηκαν ήταν πολλές».
Επίσης, ζήτησε στοιχεία για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι 63 προσλήψεις στη «Φάρις», ενώ αναφερόμενος στην τουριστική περίοδο του Πάσχα, ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την προβολή της πόλης.
Γραπτά έστειλε, τέλος, τις ερωτήσεις του ο Δημήτρης Φαββατάς, αναφερόμενος στην κατάσταση της παραλία και πότε αυτή θα καθαριστεί.
12.000 ευρώ η συναυλία του Γαϊτάνου
Σχετικά με τη συναυλία στο Μέγαρο Χορού, ο Θανάσης Ηλιόπουλος απάντησε ότι κόστισε 12.000 ευρώ, ενώ σχολιάζοντας υποερώτημα για το ΔΗΠΕΘΕΚ, είπε ότι καμία παράσταση δεν είναι κερδοφόρα και αντέχει χάρις σε χρήματα του Δήμου, αφού η επιχορήγηση του κράτους έχει μειωθεί δραματικά.
Για τις προσλήψεις στη «Φάρις», δήλωσε ότι αυτές γίνονται βάσει νόμων.
Όσον αφορά στα ζητήματα που έθεσε ο κ. Μάκαρης, η Παναγιώτα Ντίντα απαντώντας είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα που ανέφερε, αφού δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Επίσης, εξήγησε ότι χρειάζεται εταιρικό σχήμα και εξωτερικούς υπαλλήλους στο Δήμο.
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Το ΕΣΠΑ και τα έργα – γέφυρες
Σχετικά με το ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε και η κυρία Ντίντα, ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε με λύπη ότι το ΕΣΠΑ απαιτεί έργα-γέφυρες, ενώ αναφορικά με τα ποια έργα θα ήθελε ο Δήμος να ενταχθούν, είπε ότι αυτό γίνεται αφού βγουν οι προσκλήσεις ανά έργο.
Δημόσια ευχαριστήρια στον Αλέξη Χαρίτση- Επιμένει στην παραλιακή χάραξη ο Π. Νίκας
Απαντώντας στο τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση, ανέφερε ότι μεταξύ των θεμάτων ήταν το Καλαμάτα- Ριζόμυλος, με τη Δημοτική Αρχή να επιμένει στην παραλιακή χάραξη, οι υποδομές για αντιπλημμυρικά έργα, ζητήματα που αφορούν χωριά του Ταϋγέτου και η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Χορού.
350.000 ευρώ το χρόνο για τη Φιλαρμονική
Σχολιάζοντας ερώτηση για τη Φιλαρμονική, είπε ότι ο Δήμος διαθέτει από τον προϋπολογισμό του 350.000 ευρώ, ώστε να μην υπάρχει κανένα ζήτημα στη λειτουργία της, ενώ για το θέμα του χώρου, σχολίασε ότι ευελπιστεί, όταν φτιαχτεί το ανοιχτό θέατρο, τέτοια προβλήματα να μην υφίστανται.
Μέχρι το καλοκαίρι αναβάθμιση στα Καλύβια
Όσον αφορά στα Καλύβια, που ο δήμαρχος χαρακτήρισε ιστορική περιοχή της πόλης, δήλωσε ότι λόγω της δόμησής τους δεν υπάρχουν πολλές επιλογές ανάπτυξης. Εντούτοις, θα γίνουν παρεμβάσεις, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουν αλλάξει αρκετά εκεί.
Χώρος για τη μειοψηφία στην Καρδιολογική
Για το ζήτημα του χώρου της μειοψηφίας που έθεσε ο κ. Αντωνόπουλος, ο κ. Νίκας ζήτησε υπομονή μερικών εβδομάδων, αφού, όπως είπε, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στην πρώην Καρδιολογική Κλινική, θα λυθεί.
«Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα στη Ναυαρίνου, δεν υπάρχει λύση»
Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην οδό Ναυαρίνου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, απάντησε ότι ο Δήμος έχει δοκιμάσει τα πάντα και όλα απέτυχαν.
Οι λιμενεργάτες δε θα διωχθούν- Επικίνδυνο το κτήριο του Λιμεναρχείου
Στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανήκουν τα πάντα, όπως είπε ο δήμαρχος εν συνεχεία, με λιμενεργάτες που υπήρχαν στην αίθουσα να αντιδρούν και να φωνάζουν ότι η Δημοτική Αρχή τούς διώχνει και το δήμαρχο, χωρίς να θέλει να μπει σε διάλογο, να δηλώνει ότι το Σωματείο δε θα μείνει στο δρόμο. Ανέφερε, επίσης, ότι στο κτήριο που στεγάζεται το Λιμεναρχείο επικρατεί το αδιαχώρητο και πλέον είναι επικίνδυνο για τους εργαζομένους σε αυτό.
Γεμάτη κόσμο η Καλαμάτα το Πάσχα- Έβαλε «βύσμα» ο υπουργός για να βρει δωμάτια
Αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση στην πόλη, ο δήμαρχος δήλωσε χαρούμενος για τους χιλιάδες μαθητές που επιλέγουν την Καλαμάτα ως προορισμό για την εκδρομή τους, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να φεύγουν με την καλύτερη εικόνα, ώστε να επιστρέφουν σε αυτή και στο μέλλον.
Όσο για την κίνηση κατά το Πάσχα, δήλωσε ότι θα υπάρξει σίγουρα πληρότητα, ενώ, όπως ανέφερε, το τριήμερο που πέρασε ο υπουργός ζήτησε από τον ίδιο να μεσολαβήσει για να του βρει δύο δωμάτια, αφού δεν υπήρχαν.
Κι αφού τελείωσαν τα προ ημερησίας θέματα, ξεκίνησε η συζήτηση των 40 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, που κράτησε για ώρες.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση