Παρά την ομοθυμία απ’ όλους τους φορείς στην παραμονή του
Η μελέτη για αναδιάρθρωση υπάρχει, αλλά ελάχιστοι μίλησαν για εναλλακτικές λύσεις
Συγκεντρώθηκαν όλοι οι φορείς, χθες το μεσημέρι στο ιστορικό Δημαρχείο. Από την Εκκλησία μέχρι τον Εμπορικό Σύλλογο και το Σωματείο Ράδιο- ταξί. Αφορμή οι πληροφορίες για κατάργηση του στρατοπέδου “Γιαννιτσά” στην Καλαμάτα και η διατράνωση όλων των ή των περισσότερων παρευρισκόμενων για την παραμονή του.
Οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη- Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας σχολίασαν ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση αλλά σχέδια επί χάρτου για αναδιοργάνωση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων. Προσπάθησαν να το…παίξουν καθυστέρηση, αλλά, παράλληλα, υπέδειξαν και κάποιες άλλες- σημαντικές- παραμέτρους.
Όπως για παράδειγμα έλειψε αυτή η κινητοποίηση για την τύχη του τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, προσθέτοντας ότι ο χώρος του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και στέγαση ενός Κέντρου Πολιτικής Προστασίας.
Ή, θα προσθέταμε εμείς ότι έλειψε μέχρι σήμερα μια… πανστρατιά για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη Μεσσηνία, για την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και του τουρισμού, στο σχεδιασμό και κατασκευή ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών – προσφύγων.
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος- πλέον- βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης στην παρέμβασή του σχολίασε ότι το… παιχνίδι είναι λίγο ως πολύ στημένο και το στρατόπεδο θα δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αξιοποιηθεί επενδυτικά.
Οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι, ανάλογα και με το “κομματικό τους κοστούμι”, υπερθεμάτισαν εναντίον του κλεισίματος για λόγους ιστορικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, αναπτυξιακούς.
Δύο απόψεις που είχαν ενδιαφέρον ήταν αυτή του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Μανώλη Μάκαρη, αλλά και του δημοτικού συμβούλου Σταμάτη Μπεχράκη. Ο πρώτος στάθηκε υπέρ της παραμονής του στρατοπέδου, ακόμα κι αν είναι το μοναδικό στην Πελοπόννησο, αλλά τόνισε ότι σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μπεχράκη, σημειώνοντας ότι αν είναι να δοθεί κάπου, ο φορέας αυτός θα πρέπει να είναι μόνο ο δήμος Καλαμάτας, θέση που υποστήριξε και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Επίσης και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πελοπόννησος Πρώτα”, Νίκος Πατσαρίνος εξήρε το γεγονός ότι υπάρχει μια συντεταγμένη αντίδραση, αλλά υπενθύμισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται και για μια σειρά άλλα θέματα, ενώ, πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα ζητήσει να έχει επίσημη και έγκυρη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στο τέλος, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι ο υπουργός, Παναγιώτης Καμμένος, θα έρθει την 23η Μαρτίου στην Καλαμάτα και εκεί θα ξεκαθαριστούν όλα. Από το ρεπορτάζ να αναφέρουμε την απουσία εκπροσώπων του ΚΚΕ και την αντιπροσώπευση της Νέας Δημοκρατίας, μόνο από την Α. Σκλήκα της Τοπικής Οργάνωσης Καλαμάτας.
Παρουσίες
Στη σύσκεψη, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι, έλαβαν μέρος οι Βουλευτές Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, ο Αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Τριφυλίας Γιώργος Φιλντίσης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, του Ραδιοταξί Καλαμάτας, της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Νομού Μεσσηνίας του Ελληνικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι της ΤΟ Καλαμάτας της ΝΔ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του κόμματος Ελληνική Λύση.
Ψήφισμα
Κατόπιν εγκρίθηκε το ψήφισμα με τη σύμφωνη γνώμη όλων όσοι παρίσταντο. Το ψήφισμα έχει ως εξής:
“Στην Καλαμάτα, σήμερα 10 Μαρτίου 2017 και στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του ιστορικού Δημαρχείου, εμείς οι συγκεντρωθέντες εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πολιτικής, αυτοδιοικητικής, πνευματικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, κατόπιν προσκλήσεως εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας, συζητήσαμε σχετικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφερόμενες σε σχεδιασμό περί κατάργησης Κέντρων Εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς.
Αποφασίσαμε δε τα εξής:
Σε οποιοδήποτε σχεδιασμό προκριθεί από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι αναγκαία η διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα και του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» που εδρεύει σε αυτό, δεδομένου ότι το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα:
1. Βρίσκεται σε τόπο υγιεινό, χωρίς υγρασία και με άριστη θέα στην πόλη της Καλαμάτας και το Μεσσηνιακό Κόλπο, κάτι που αποτελεί σημαντικό επιβοηθητικό παράγοντα για τον ψυχισμό των νεοσυλλέκτων.
2. Διαθέτει τα πλέον σύγχρονα κτήρια στην Ελλάδα, καθώς τα παλαιότερα έχουν κατασκευασθεί προ 25 ετών περίπου και τα νεότερα πριν 6 χρόνια. Είναι προφανές το οικονομικό όφελος από τη μειωμένη ανάγκη συντήρησης αυτών των εγκαταστάσεων, για την οποία παρεμβαίνει ο Δήμος Καλαμάτας όταν η διοίκηση της μονάδας το ζητήσει.
Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα που το στρατόπεδο ήταν κλειστό, εξαιτίας λανθασμένης απόφασης, ο Δήμος Καλαμάτας δε φείσθηκε κόπων και εξόδων για να διατηρήσει τις υποδομές αυτές σε καλή κατάσταση.
Δε θα βρεθεί ούτε ένας οπλίτης ή στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εκφράσει παράπονα για τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», ενώ όλοι όσοι υπηρέτησαν εδώ, διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις από την Καλαμάτα.
3. Στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα», λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών, είναι δυνατή η εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στο ύπαιθρο όλο το χρόνο.
4. Εφόσον αποφασισθεί η λειτουργία Κέντρων Εκπαιδεύσεως κατά περιοχές, το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» μπορεί να καλύψει την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, με τις άρτιες εγκαταστάσεις του και με την άριστη πρόσβαση σε αυτό μέσω του αυτοκινητοδρόμου, που απολήγει μερικές δεκάδες μέτρα από την πύλη του.
Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει τη δέσμευση να συμβάλει και οικονομικά στη λειτουργία του στρατοπέδου, εφόσον το οικονομικό κριτήριο προκριθεί για τη διατήρησή του ως Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων.
5. Στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» λειτουργεί το 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά», που αποτελεί μία από τις ιστορικότερες μονάδες του Στρατού Ξηράς, έλαβε δε μέρος, εξορμώντας από την Καλαμάτα, στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912/1913 και στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940/1941.
Έκτοτε, το 9ο ΣΠ διαρκώς είχε έδρα του την Καλαμάτα μέχρι το 2005, οπότε έπαυσε η λειτουργία του λόγω μετασταθμεύσεως του ΚΕΔΒ.
Στη συνέχεια, ως μη όφειλε, διεκόπη και αυτή η λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», αν και έχει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα.
Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού επαναλειτούργησε στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» το 2013, μετά από κινητοποίηση φορέων και ύστερα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κάτι που έδωσε χαρά σε όλους τους Μεσσήνιους. Η μονάδα αυτή είναι συνδεδεμένη με τους εθνικούς αγώνες και τη συμμετοχή σε αυτούς των προγόνων μας, ενώ η επαναλειτουργία της αναπτέρωσε το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή μας.
Επομένως,
Ζητούμε τη διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» και του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», για τους ανωτέρω εκτεθέντες εθνικούς, ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη