Χωρίς νερό, επί πολλές ώρες, έμειναν τις προηγούμενες μέρες στα Φιλιατρά και οι κάτοικοι εκφράζουν την οργή τους, καθώς από τις διακοπές προκαλούνται πολλά προβλήματα σε νοικοκυριά, καταστήματα κι επιχειρήσεις. Επίσης, το τελευταίο διάστημα, όπως λένε κάτοικοι των Φιλιατρών, για άγνωστο σε αυτούς λόγο σημειώνεται και πτώση της πίεσης, που για τέτοια εποχή είναι τουλάχιστον περίεργο.
Οι διακοπές νερού στα Φιλιατρά, βέβαια, όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, τείνουν να γίνουν σύνηθες φαινόμενο, αφού σημειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και χειμώνα, και βεβαίως από την άνοιξη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το πρόβλημα είναι πιο συχνό και έντονο.
Οι κάτοικοι, εδώ και χρόνια, ανέμεναν πως με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης θα λυνόταν το πρόβλημα, που οφείλεται, όπως λένε από το Δήμο, κυρίως σε βλάβες που παρουσιάζονται, αλλά προς απογοήτευσή τους εξακολουθεί να υφίσταται.
Για να λυθεί, όμως, θα πρέπει να γίνουν συνδέσεις με το νέο δίκτυο και αυτές είναι μιαν άλλη, θλιβερή ιστορία, όπως θλιβερή βεβαίως είναι και η ιστορία ότι έγιναν μελέτες, δόθηκαν χρηματοδοτήσεις, διεξήχθησαν διαγωνισμοί, εκτελέστηκαν έργα και κανένας αρμόδιος της αυτοδιοίκησης και του κράτους δεν είχε εξασφαλίσει τις συνδέσεις για να λειτουργήσει το νέο δίκτυο! Επαγγελματίες και κάτοικοι των Φιλιατρών διαρκώς εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες για την κατάσταση, ενώ είναι απογοητευμένοι και οργισμένοι. Όπως μάλιστα πολλάκις αναφέρουν, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πληρώνουν στο Δήμο Τριφυλίας τέλη ύδρευσης, τα οποία είναι ανταποδοτικά, αλλά την ίδια στιγμή, από το Δήμο, ανταποδοτικότητα δεν τους παρέχεται. Επίσης, ενώ έχει γίνει νέο δίκτυο, δεν έχουν γίνει συνδέσεις και συνεχίζουν να πίνουν νερό – όταν δε σημειώνονται διακοπές υδροδότησης – από καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες!
Αναρωτιούνται, δε, όπως έχει επισημανθεί, τι άλλο πρέπει να γίνει και πόσα χρόνια θα περάσουν, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, να γίνουν οι συνδέσεις με το καινούργιο δίκτυο και να εκλείψει το πρόβλημα των διακοπών στην υδροδότησή τους. Αναπάντητο, επίσης, παραμένει για τους ίδιους το ερώτημα, γιατί όταν παρουσιάζεται μια βλάβη σε κάποιο σημείο του δικτύου, για να αποκατασταθεί γίνεται διακοπή της υδροδότησης σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή.
Τέλος, αναρωτιούνται αν υπάρχουν ακόμη και στο καινούργιο δίκτυο, ανά αγωγούς, δίκτυα και διαδρομές, βάνες ή βαλβίδες ρύθμισης και διακοπής της υδροδότησης.
Του Ηλία Γιαννόπουλου