Ο Ξένιος Ζευς δε ζει πια στη Μεσσηνία (φωτογραφίες και βίντεο)

Ο Ξένιος Ζευς δε ζει πια στη Μεσσηνία (φωτογραφίες και βίντεο)

Περιπέτεια σε θάλασσα και … «ξηρά» για 85 πρόσφυγες & μετανάστες που έφθασαν τελικά στην Καλαμάτα…

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε λύση στο «Γολγοθά» των ανθρώπων παραχωρώντας τον 1ο όροφο της Νομαρχίας

Κανείς Δήμος δεν έδινε χώρο για προσωρινή φιλοξενία

Το «μπάχαλο» που επικρατεί στη χώρα μας όσον αφορά στη «μεταναστευτική πολιτική» ανέδειξε η περιπέτεια των 85 προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στην Καλαμάτα χθες το μεσημέρι. Ο «Γολγοθάς» των ανθρώπων αυτών ξεκίνησε, σύμφωνα με μαρτυρίες τους, πριν από 5 ημέρες, όταν άρχισαν με ένα ιστιοπλοϊκό πλοιάριο το ταξίδι τους από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Σε αυτό επέβαιναν 85 συνολικά άτομα, μεταξύ των οποίων 2 μωρά, 5 παιδιά και 10 γυναίκες, ενώ κατά δήλωσή τους είναι Σύροι, Κούρδοι από το Ιράκ, Παλαιστίνιοι και Πακιστανοί. Τις πρώτες πρωινές ώρες, κι ενώ το ιστιοπλοϊκό σκάφος βρισκόταν περίπου 40 μίλια νότια της Πύλου, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Άμεσα και υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στήθηκε επιχείρηση διάσωσης.

Απέπλευσαν για την περιοχή δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στις έρευνες συμμετείχαν, επίσης, τέσσερα παραπλέοντα πλοία και συγκεκριμένα το Φ/Γ “EKATERINA” σημαίας Μάλτας, το Φ/Γ “QING QUAN SHAN σημαίας Χονγκ Κονγκ, το Δ/Ξ “AEGEAN POWER” Ν.Π. 11586 και το Φ/Γ “MSC TALIA F” σημαίας Πορτογαλίας.
Λίγο αργότερα το Φ/Γ “EKATERINA” εντόπισε το ιστιοπλοϊκό και περισυνέλεξε με ασφάλεια τους ογδόντα πέντε επιβαίνοντες. Αποφασίσθηκε το Φ/Γ «ΕΚΑΤΕΡΙΝΑ» να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο και έφθασε λίγο μετά τις 12 χθες το μεσημέρι…

Κανείς Δήμος δεν έβρισκε χώρο για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες

Η περιπέτεια των προσφύγων και μεταναστών δεν τελείωσε όμως εκεί… Αν και το πλοίο βρισκόταν από τις 12.00 το μεσημέρι έξω από το λιμάνι της Καλαμάτας, τελικά οι «λάντζες» με τους 85 μετανάστες έφθασαν στο λιμάνι λίγο πριν από τις 3.00 το μεσημέρι… Αιτία το γεγονός ότι δεν είχε βρεθεί χώρος για την προσωρινή τους φιλοξενία… Από το πρωί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, αναζητούσαν χώρο προσωρινής φιλοξενίας και καταγραφής των 85 επιβαινόντων στο πλοίο, μέχρι να αναχωρήσουν για την Αθήνα. Κανείς, όμως, από τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης δε διέθετε τέτοιον κατάλληλο χώρο.

Σε επικοινωνία μας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καλαμάτας κ. Γιαννόπουλο, μας έκανε γνωστό ότι ο μόνος χώρος που θα μπορούσε να διαθέσει ο Δήμος Καλαμάτας είναι το κλειστό Γυμναστήριο, το οποίο όμως με απόφαση του δημάρχου δεν ήταν δυνατό να κλείσει για 1- 2 ημέρες ή όσο χρόνο χρειαζόταν για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων, καθώς εκεί αθλούνται καθημερινά χιλιάδες μικρά παιδιά και σύλλογοι…
Επικοινωνήσαμε στη συνέχεια και με το δήμαρχο Μεσσήνης κ. Τσώνη, ο οποίος μας μετέφερε ότι ήρθαν σε επαφή μαζί του άνθρωποι της Περιφέρειας, καθώς και με επίσημο έγγραφο το Λιμεναρχείο, ζητώντας του να διαθέσει ένα χώρο για την προσωρινή φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Ο κ. Τσώνης μάς δήλωσε ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στο Δήμο Μεσσήνης ο οποίος θα ήταν έτοιμος να φιλοξενήσει 85 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, μέσα σε λίγες ώρες και έτσι δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα, εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό το γεγονός.

Έδωσε λύση η Περιφέρεια

Η λύση, τελικά, δόθηκε κυριολεκτικά λίγα λεπτά πριν βγουν στη στεριά οι 85 ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Με εντολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη αποφασίσθηκε να διατεθεί ο 1ος όροφος του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ο οποίος άδειασε πρόσφατα από τη μετακόμιση του Δήμου Καλαμάτας. Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Στρατού Ξηράς που μετέφερε στρώματα, ενώ και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στο Νομό Μεσσηνίας κα Αλευρά συντόνιζε την όλη προσπάθεια.
Λίγο μετά τις 4.00 στο κτήριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη Μεσσηνία έφθασε και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Σε δηλώσεις της, μας τόνισε ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες που έγινε γνωστή η περιπέτεια αυτών των ανθρώπων, ξεκίνησαν οι προσπάθειες για εύρεση χώρου προσωρινής φιλοξενίας και καταγραφής τους.

Σε επικοινωνία της με το Δήμο Καλαμάτας τής έγινε γνωστό ότι δεν έχει κανέναν χώρο να διαθέσει… Στη συνέχεια επικοινώνησαν με το Δήμο Μεσσήνης, ο οποίος τους απάντησε ότι δεν υπάρχει επίσης δημοτικός χώρος κατάλληλος ο οποίος θα μπορούσε να είναι έτοιμος σε λίγη ώρα. Παράλληλα, επικοινώνησαν και με την ΕΑΣ Μεσσηνίας, που διαθέτει κάποιες αποθήκες στην περιοχή της Μεσσήνης, οι οποίες όμως κρίθηκαν ακατάλληλες για να φιλοξενηθούν άνθρωποι και μικρά παιδιά από το Λιμεναρχείο, που συντόνιζε την όλη προσπάθεια.

Μπροστά στον κίνδυνο οι άνθρωποι να παραπλανιούνται για ώρα και με το φόβο να περάσουν στο δρόμο τη νύχτα, αποφασίσθηκε να διατεθεί ο 1ος όροφος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ο οποίος και ετοιμάστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Επίσης, η κα Νικολάκου μας έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια ανέλαβε τη σίτιση των 85 αυτών ανθρώπων με «catering» χθες το βράδυ, ενώ για σήμερα το πρωί και το μεσημέρι έχει αναλάβει ο Στρατός Ξηράς.
Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης μάς ενημέρωσε ότι η καταγραφή των 85 ταλαιπωρημένων προσφύγων και μεταναστών ξεκίνησε άμεσα από το Λιμεναρχείο και την Ελληνική Αστυνομία, ενώ αναμένεται να αποχωρήσουν από την Καλαμάτα, με προορισμό δομές φιλοξενίας της Αθήνας, σήμερα το απόγευμα.

Οι 85 πρόσφυγες και μετανάστες χωρίστηκαν σε τέσσερα δωμάτια του 1ου ορόφου του Διοικητηρίου. Έπειτα από δικό τους αίτημα χωρίστηκαν οι υπήκοοι Πακιστάν από τους υπόλοιπους, ενώ και οι οικογένειες που είχαν μικρά παιδιά βρέθηκαν στον ίδιο χώρο. Επίσης, σε δωμάτιο του 1ου ορόφου ξεκίνησε άμεσα η καταγραφή των ανθρώπων αυτών και με τη συμβολή έμπειρου αστυνομικού, που έφθασε από την Αθήνα γι’ αυτό το λόγο. Να σημειωθεί ότι 7 μετανάστες διακομίσθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, οι περισσότεροι για προληπτικούς λόγους, ενώ πιο σοβαρή ήταν η κατάσταση μιας μητέρας που αιμορραγούσε.


Τα εύσημα στις «Σαμαρείτισσες» του Ερυθρού Σταυρού

STM_4185.jpg

Για ακόμα μια φορά οι Ερυθροσταυρίτισες καθώς και το Τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι της Καλαμάτας. Άμεση ήταν η βοήθεια που έδωσαν στους 85 ταλαιπωρημένους ανθρώπους με το που πάτησαν το πόδι τους και, κυρίως, η φροντίδα τους στα μικρά παιδιά. Στη συνέχεια βρέθηκαν και στο κτήριο της Νομαρχίας, βοηθώντας στη σίτιση αλλά και στην περίθαλψη αυτών των ανθρώπων.
Αξίζουν τα εύσημα γιατί κάθε φορά, έτσι και χθες, αποδεικνύουν στην πράξη το εθελοντικό έργο το οποίο προσφέρουν με ανιδιοτέλεια. 


Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας