Πρόκληση η εξαφάνιση της προστασίας προέλευσης της ελιάς

Πρόκληση η εξαφάνιση της προστασίας προέλευσης της ελιάς

Τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ) κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μία φόρμα συλλογής υπογραφών από τους πολίτες, ζητώντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανοίξει τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας.
Χθες το πρωί, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θανάσης Μαυρούλης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να εξηγήσει την ουσία αυτής της προσπάθειας.
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «νομίζουμε ότι έφτασε πια η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τον παπά και να υπόσχονται λύσεις οι οποίες αποδείχτηκαν ανέφικτες. Αυτό που μας λένε είναι ότι η προστασία της ονομασίας πρέπει να εξαφανιστεί. Πρόκειται για καθαρή πρόκληση! Γι’ αυτό, κι επειδή έχουμε και το νόμο με το μέρος μας, είμαστε αναγκασμένοι, ύστερα από 20 χρόνια υπομονής, να σηκώσουμε το γάντι. Κι αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι όλος αγροτικός κόσμος και όλοι οι καταναλωτές θα είναι μαζί μας λέγοντας την αλήθεια.
Και η αλήθεια είναι ότι το θέμα αυτό δεν είναι θέμα μιας μικρής συντεχνίας της Μεσσηνίας, αλλά είναι εθνικό. Πώς αξιοποιείς μια παγκόσμια ονομασία προέλευσης, που η τύχη έβαλε στη χούφτα σου. Κι αυτό απαιτεί μια σύγχρονη αγροδιατροφική πολιτική κι όχι αυτή του 19ου αιώνα. Πολιτική που να επιλέγει τους στόχους της διακίνησης, που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
Δεν μπορεί μια αγροδιατροφική πολιτική να ισοπεδώνει την προσφορά ενός αγροτικού προϊόντος στη συγκυριακή ποσοτική ανάγκη των εξαγωγών βασισμένη στην καθήλωση της ονομασίας προέλευσης, στηρίζοντας την ονομασία της ποικιλίας. Η ανάπτυξη ζητάει οράματα!
Ζητώντας, λοιπόν, το ξεπέρασμα της πολύχρονης κωλυσιεργίας του υπουργείου και την έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, δεν επιδιώκουμε μόνο την αναγέννησή της, αλλά, εξ αντικειμένου, στην πράξη, και την αναθεώρηση της διοργάνωσης του κάθε συστήματος προστασίας ενός προϊόντος».
 
Το κείμενο για τις υπογραφές
Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) αναφέρει τα εξής:
«Πάνε πια πάνω από πέντε χρόνια που οι Μεσσήνιοι ζητούν την τροποποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, με στόχο την ενεργοποίηση και την αξιοποίηση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Σήμερα έφτασαν να μας προτείνουν τη φάκτο ή ντε γιούρε κατάργηση της ΠΟΠ για να γίνει ελεύθερη η χρήση της σε όλο τον κόσμο. Πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε για τη διασφάλιση της προστασίας της ονομασίας, που είναι εθνικό συμφέρον και όχι μόνο μεσσηνιακό.
Ο ΣΥΜΕΠΟΠ οργανώνει μέσω του διαδικτύου τη συλλογή υπογραφών, ζητώντας από το υπουργείο να ανοίξει τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας. Ζητάμε την υπογραφή σας!
Για να υπογράψετε πρέπει να πληκτρολογήσετε το ακόλουθο link να μπείτε στον ιστότοπο, να βάλετε τα στοιχεία σας και να υπογράψετε: https://goo.gl/y3NGfS».
 
Το θέμα με το ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το θέμα της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας έχει διχάσει την ελαιοκομική Ελλάδα και έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Για την επέκταση των σημερινών γεωγραφικών ορίων, που την κατοχυρώνουν ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) σε μια μικρή περιοχή και ποσότητα (την παραγωγή της Μεσσηνίας), συμφωνούν όλοι. Οι μεγάλες διαφωνίες όμως αφορούν στα όρια της επέκτασης.
Το ένα «στρατόπεδο» υποστηρίζει να συμπεριληφθούν η Μεσσηνία, η Λακωνία, η νότια Ηλεία και μέρος της Αρκαδίας (Άστρος Κυνουρίας). Με την άποψη αυτή συντάσσονται η δικαιούχος του ΠΟΠ ΕΑΣ Μεσσηνίας, η ΕΔΟΕΕ και, φυσικά, οι περιοχές που θα ενταχθούν.
Το δεύτερο «στρατόπεδο» υποστηρίζει την περαιτέρω επέκταση, ώστε να συμπεριληφθούν όχι μόνο οι παραπάνω περιοχές, αλλά (σχεδόν) όλες όσες παράγουν, δηλαδή η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα (Λιβανάτες).
Στόχος είναι να κατοχυρωθεί ένα «εθνικό ΠΟΠ» που θα καλύπτει σχεδόν το 100% της παραγωγής έναντι του 40% περίπου που καλύπτει η Μεσσηνία με τις όμορες περιοχές της. Πρόκειται για θέση με την οποία έχουν συνταχθεί η ΠΕΜΕΤΕ, η Ελαιουργική και, φυσικά, οι ωφελούμενες περιοχές.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη