Στο «φυσικό» του χώρο …επέλεξε φέτος ο Δήμος Μεσσήνης να παρουσιάσει το πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που ξεκινά την προσεχή Τρίτη 28 Μαρτίου στην Αρχαία Μεσσήνη. Μιλώντας από το δημοτικό διαμέρισμα της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο διαμορφωμένο σε «Μουσείο» από τον εικαστικό κ. Κυριαζή, συνάδει με τον καλύτερο τρόπο με την ιστορία της περιοχής, ο δήμαρχος της Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση του που το Φεστιβάλ συνεχίζεται παρά τις αντιξοότητες. Οι αντιξοότητες αφορούν κυρίως τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση από κανέναν άλλον φορέα πλην του Δήμου Μεσσήνης. Παράλληλα, ο κ. Τσώνης υπογράμμισε ότι η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί δικαίως την πρωτεύουσα πολιτισμού και τον καλύτερο «πρεσβευτή» ολόκληρου του Δήμου, και σκοπός του είναι η ανάδειξη της όλο και περισσότερο ενώ σημείωσε ότι και αυτός είναι ο λόγος που η συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ φέτος προτιμήθηκε να δοθεί στο δημοτικό διαμέρισμα της περιοχής και όχι στο Δημαρχείο. Κλείνοντας ο δήμαρχος,αφού ευχαρίστησε την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Παναγοπούλου καθώς και όλους τους συνεργάτες του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την διοργάνωση του Φεστιβάλ, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες. Η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Γεωργία Παναγοπούλου, τόνισε ότι αποτελεί τιμή για το Δήμο Μεσσήνης το γεγονός ότι η περιοχή ανήκει στα γεωγραφικά του όρια αλλά παράλληλα και υποχρέωση, ώστε να τη φροντίζουν με το κατάλληλο τρόπο. Εκτός από την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, η κα Παναγοπούλου σημείωσε ότι σκοπός του Δήμου Μεσσήνης είναι να δώσει «ζωή» στην περιοχή και με πολιτιστικές εκδηλώσεις ανάλογες του μαθητικού Φεστιβάλ.
Επίσης, εξήρε το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, που στην ουσία «αφιέρωσε» ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του για να αναδειχθεί αυτός ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος. Στη συνέχεια, η κα Παναγοπούλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που ξεκινά την Τρίτη 28 Μαρτίου ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ, τους δεκάδες εθελοντές και κυρίως τον ίδιο το Δήμαρχο που συνέβαλε τα μέγιστα με τις προσπάθειες που κατέβαλε για την πραγματοποίηση και της φετινής διοργάνωσης. Απαντώντας, σε ερώτημα σχετικά με τις προσπάθειες χρηματοδότησης από κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, η κα Παναγοπούλου σημείωσε ότι αυτές συνεχίζονται και για τις διοργανώσεις των επόμενων χρόνων. Το λόγο στη συνέχεια πήρε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Νίκος Φουσιάνης.
Ο κ. Φουσιάνης ανέφερε μια «ρήση» του Κάρολου Κουν, που έλεγε ότι τα αρχαία κείμενα, δεν είναι για να βρίσκονται στα μουσεία αλλά για να προβάλλονται και να μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, μέσα στα αρχαία θέατρα. Όπως έκανε γνωστό, στη φετινή διοργάνωση συγκεντρώθηκαν συνολικά 35 αιτήσεις συμμετοχής εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι 15. Συνολικά αναμένεται περισσότεροι από 6.000 μαθητές και συνοδοί να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ, ενώ οι συμμετέχοντες σε αυτό θα φθάσουν του 325. Σχετικά με τις διεθνείς συμμετοχές ο κ. Φουσιάνης τόνισε ότι αρχικά υπήρχαν 3 σχολεία από το εξωτερικό, 2 από το Λονδίνο και 1 από το Παλέρμο της Ιταλίας, αλλά δυστυχώς την τελευταία στιγμή 2 από αυτά για διαφορετικούς λόγους ακύρωσαν τη συμμετοχή τους και έτσι μοναδική συμμετοχή από το εξωτερικό θα είναι ενός σχολείου από το Λονδίνο.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο αρχιμουσικός – «μαέστρος» της Δημοτικής Φιλαρμονικής της Μεσσήνης κ. Γιώργος Μουνδρουλέας. Αναφέρθηκε κυρίως στην τελετή έναρξη του φεστιβάλ που πλέον αποτελεί θεσμό. Το φετινό δρώμενο της τελετής έναρξης είναι αφιερωμένο στον αρχαίο Μουσικό Θάμυρη και τον Μεσσήνιο ποιητή της αρχαιότητας Αλκαίο. Ο Θάμυρης έχει μελοποιήσει στίχους του Αλκαίου, σε μουσική που έχει γράψει ο Μηνάς Αλεξιάδης και με τη συμμετοχή της Σοπράνο Κατερίνας Παλαιλόγου. Τη σκηνοθεσία του «δρώμενου» έχει αναλάβει ο κ. Φουσιάνης. Παράλληλα, η Δημοτική Φιλαρμονική θα παιανίζει «φανφάρες» καθώς οι θεατές θα εισέρχονται στο χώρο του αρχαίου αεάτρου. Στη συνέντευξη τύπου δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί ο συνθέτης, Καθηγητής Μουσικού Θεάτρου και Όπερας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μηνάς Αλεξιάδης, ο οποίος έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος είναι μία εξαιρετική διοργάνωση και μια σπουδαία ευκαιρία, τόσο για τους συμμετέχοντες νέους σπουδαστές και συντελεστές, όσο και για το κοινό, να έρθει σε άμεση επαφή με τα αρχαία δραματικά κείμενα και τη σκηνική πράξη, σε ένα μοναδικό περιβάλλον παρουσίασης του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα του αρχαιοελληνικού δράματος και αναβίωσης των αρχαίων θεατρικών αγώνων και παραστάσεων.
Είναι ξεχωριστή χαρά και τιμή για μένα να συμμετέχω φέτος για 3η φορά (μετά το 2014 και το 2015), συνθέτοντας τη μουσική για την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, στο Εκκλησιαστήριο αυτού του όχι απλά ιστορικού, αλλά θα έλεγα συγκλονιστικού, ιερού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης και να συνεργάζομαι στο Φεστιβάλ με τον Δήμο και τη Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, της οποίας η ποιοτική εξέλιξη είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Για την τελετή έναρξης του φετινού Φεστιβάλ έχω συνθέσει την πρωτότυπη μουσική για το μουσικο – ποιητικό δρώμενο “Λυρική συνάντηση” που παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον μαέστρο της Φιλαρμονικής κ. Γεώργιο Μουνδρουλέα και τον φιλόλογο του Λυκείου Μεσσήνης κ. Νίκο Φουσιάνη. Είναι μια πρόταση για να εισαχθούμε στο πλαίσιο και το πνεύμα του Φεστιβάλ και με μία σκηνική – τελετουργική δράση να τιμήσουμε την αρχαιοελληνική γραμματεία και τις Τέχνες, τα κείμενα, τον αφηγηματικό και τραγουδισμένο λόγο, τη μουσική, τον χορό, όλους τους συντελεστικούς παράγοντες που συνταιριάζονται στην Τέχνη του Θεάτρου, η οποία παρουσιάζεται εδώ, στην Αρχαία Μεσσήνη και την οποίαν η Αρχαία Ελλάδα γέννησε και καλλιέργησε κληροδοτώντας την στην παγκοσμιότητα και την αιωνιότητα. Καλή αρχή στο 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ακόμα μεγαλύτερη πανελλήνια και διεθνή λάμψη και ακτινοβολία στο μέλλον.»
Του Κώστα Γαζούλη