Ανδρέας Κωνσταντακόπουλος: Ο δικός μας…διαπραγματευτής!

Ανδρέας Κωνσταντακόπουλος: Ο δικός μας…διαπραγματευτής!

Διαχειρίζονται πάντα τα περιστατικά που κανείς άλλος δεν μπορεί ή ο όποιος άλλος έχει προσπαθήσει, έχει αποτύχει. Από τους χειρισμούς τους, αλλά κυρίως από τα λόγια τους, κρέμονται ανθρώπινες ζωές. Κινούνται στην αφάνεια, αλλά όταν εμφανίζονται και κάνουν αισθητή την παρουσία τους, δεν είναι για… καλό! Μοναδικός τους στόχος, όμως είναι το καλό!
Και μπορεί το μυαλό, λόγω επικαιρότητας να πήγε στη γνωστή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όμως οι πραγματικές συνθήκες μιας διαπραγμάτευσης κρίνονται αλλού.
Οι διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν χειρισθεί μέχρι σήμερα, πολύ ιδιαίτερα και κρίσιμα περιστατικά και ευτυχώς όλα είχαν την κατάληξη που έπρεπε.
Στην Ελλάδα, ο ρόλος τους πήρε σάρκα και οστά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ από τους πρώτους που ενεπλάκησαν, χειρίσθηκαν τα κρισιμότερα περιστατικά και σήμερα o Πρόεδρος της Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδας, είναι ένας δικός μας άνθρωπος, Μεσσήνιος.
Ο Ανδρέας Κωνσταντακόπουλος, Ανώτατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α., με καταγωγή από το Δεσύλλα Μεσσηνίας, εξειδικεύτηκε στις «Διαπραγματεύσεις Κρίσεων», εκπαιδεύθηκε από τη New Scotland Yard και το FBI και οργάνωσε το σύστημα διαπραγματεύσεων στην Ελληνική Αστυνομία. Έχει εκπαιδεύσει τους διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ., μέχρι το 2016, και την πρώτη ομάδα διαπραγματευτών της Κυπριακής Αστυνομίας.
Ως διαπραγματευτής, ανέπτυξε έντονη επιχειρησιακή δράση σε κρίσιμα περιστατικά.
Είναι πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και εκπαιδευτής – εισηγητής σε φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Είναι εισηγητής στο πρόγραμμα κατάρτισης «Diploma In Negotiation» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπαιδευτής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.)
Μερικές μόνο από τις υποθέσεις που έχει χειρισθεί ως επικεφαλής – συντονιστής της Ομάδας Διαπραγματευτών είναι η αεροπειρατεία του τουρκικού αεροσκάφους στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» το 2003, η απαγωγή του Βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη το 2008 και η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου στην Αθήνα το 2009, καθώς και η ληστεία  με ομηρία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά, το 2010.
Ο κ. Κωνσταντακόπουλος μίλησε στο «Θ.» για το πως και γιατί επέλεξε να γίνει διαπραγματευτής, για τη νέα μορφή εγκληματικότητας σήμερα, για τους αξιωματικούς της Μεσσηνίας που έχει εκπαιδεύσει ως διαπραγματευτές, αλλά και για την αγάπη του για τη Μεσσηνία, στην οποία επιστρέφει.
 
Είστε ένας από τους πρώτους και πιο πετυχημένους διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας. Τι σας οδήγησε να ακολουθήσετε αυτό τον τομέα; Έτυχε ή επιλέξατε συνειδητά να γίνεται διαπραγματευτής; 
Θα κρατήσω τις κομβικές λέξεις της επισήμανσής σας και των ερωτήσεών σας και θα απαντήσω με τη σειρά.
Ανήκω,πράγματι, στην πρώτη ομάδα διαπραγματευτών που εκπαιδεύτηκαν το 2002 για την κάλυψη των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι Αγώνες αποτέλεσαν την αιτία δημιουργίας της και όχι όπως εσφαλμένα αναφέρεται η υπόθεση της οδού Νιόβης. Πριν από αυτή τη χρονολογία οι υποθέσεις χειρίζονταν “κατά το δoκούν” και τα συγκριτικά αποτελέσματα είναι ποιοτικά ανώτερα.
Ο χαρακτηρισμός “επιτυχημένος” προσδιορίζει το εμφανές αποτέλεσμα και όχι το καταβληθέν τίμημα. Για την παραγωγή αυτού του αποτελέσματος έχει γίνει “κατάθεση ψυχής”, καθώς και μεγάλη προσωπική προσπάθεια, τις οποίες στήριξαν και υποστηρίξαν οι συνεργάτες μου, που σήμερα συνεχίζουν το έργο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας ως εκπαιδευτές και για τους οποίους νιώθω υπερήφανος.
Έχοντας βιώσει προσωπικά την τραγωδία της οδού Νιόβης, επικαλούμαι την ρήση του Andre Breton “ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση” για να απαντήσω στο πρώτο σας ερώτημα.
Η ενασχόλησή μου με το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αποτέλεσε συνειδητή επιλογή και ταυτόχρονα πρόκληση για το μέλλον, αφού επρόκειτο για μία νέα, καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρησιακή διαδικασία στη διαχείριση κρίσεων, την οποία θα έπρεπε να ενσωματώσουμε στην κουλτούρα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επιτρέψτε μου να τονίσω και να κάνω έτσι και μια σύνδεση με τα προηγούμενα, ότι για τα μέλη της Ομάδας Διαπραγματευτών, ως δρώντα υπό καθεστώς προσωπικής ανωνυμίας, δεν υπάρχει καμία πρόσθετη υλική ανταμοιβή, αλλά αντιθέτως η δράση τους αυτή τους προσθέτει χρόνο εργασίας, κούραση και ψυχοκαταπόνηση. Η ανταμοιβή βρίσκεται στο επίπεδο της προσωπικής ανάπτυξης και των γνώσεων και στο ηθικό επίπεδο, καθόσον ως διακύβευμα στα περιστατικά που ανταποκρίνονται παραμένει η ζωή του ανθρώπου.
 
Έχετε αναλάβει και διαχειριστεί κρίσιμα περιστατικά που απασχόλησαν το Πανελλήνιο. Ποιο από αυτά ξεχωρίζετε και θυμάστε περισσότερο και για ποιο λόγο; 
Όλα τα περιστατικά έχουν μοναδικότητα την οποία τους προσδίδουν οι λεπτές διακυμάνσεις και οι ιδιαίτερες αποχρώσεις των χαρακτήρων των ατόμων που εμπλέκονται και για τον λόγο αυτόν ενθυμούμαι όλα τα περιστατικά στα οποία έχω εμπλακεί. Και όχι μόνο ως γεγονότα, αλλά και ως συναισθήματα.
Θα επισημάνω όμως ως σημαντικά τρία γεγονότα, για προσωπικούς και κοινωνικούς λόγους. Στους προσωπικούς εντάσσονται η αυξημένη ψυχολογική και σωματική πίεση εξ’ αιτίας της χρονικής διάρκειάς τους, της έντασης εξέλιξής τους και της ευθύνης μου ως συντονιστής των διαπραγματεύσεων. Οι κοινωνικοί περιλαμβάνουν τη  μεγάλη ορατότητα μέσω των ΜΜΕ, το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και την ένταση της εξέλιξη για το τρίτο αναφερόμενο. Χρονολογικά, αυτά ήταν η 14ήμερη απαγωγή του βιομηχάνου Μυλωνά στην Θεσσαλονίκη το 2008, η 8ήμερη απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου το 2009 και η ομηρία στην Εθνική Τράπεζα στον Πειραιά το 2010.

Πρόσφατα τιμηθήκατε από το Σώμα για την προσφορά σας, όχι μόνο στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, αλλά και για την εκπαίδευση νέων διαπραγματευτών, την οποία κάνατε έως το 2016. Πόσο έχει αλλάξει η μορφή του εγκλήματος και ο ρόλος του διαπραγματευτή από τότε που ήσασταν στην ενεργό δράση μέχρι τώρα που εκπαιδεύετε νέους αστυνομικούς; 
Η απονομή του, προσφάτως καθιερωμένου, σήματος της Ομάδας Διαπραγματευτών εκ μέρους του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ύστερα από πρόταση της Εκπαιδευτικής Ομάδας, κατά την τελετή αποφοίτησης των νέων διαπραγματευτών, αποτελεί ύψιστη ηθική αμοιβή προς το πρόσωπό μου.
Όσον αφορά στο έγκλημα, αυτό εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία. Για το λόγο αυτό παρατηρείται μια διαφοροποίηση από κοινωνία σε κοινωνία και από κουλτούρα σε κουλτούρα. Αντίθετα, οι διαπραγματευτές σε όλο το μήκος του κόσμου ασπάζονται και προστατεύουν κοινές ουμανιστικές αξίες. Ο ρόλος τους παραμένει σταθερός και είναι η διατήρηση και η διάσωση του ύψιστου ανθρώπινου αγαθού, δηλαδή της ζωής.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο όμως η παγκοσμιοποίηση και του εγκλήματος επιφέρει αλλαγές στην επιχειρησιακή δράση για την αντιμετώπιση διασυνοριακών εγκλημάτων. Αυτή επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών μεταξύ αστυνομιών, όσο και συνεργασιών μέσω διεθνών συλλογικών οργάνων, όπως η Interpol και η Europol.
Για να γίνω πιο κατανοητός θα σας δώσω ένα παράδειγμα απαγωγής, που είναι και πραγματικότητα. Υπήκοος χώρας της νότιας Ασίας απάγεται στη χώρα μας, οι δράστες απαιτούν λύτρα από τους οικείους του, που διαμένουν στη χώρα καταγωγής του και ζητούν τα λύτρα να κατατεθούν σε τράπεζα τρίτης χώρας, ευρωπαϊκής.
Επίσης, η πολυπολιτισμικότητα που υπάρχει πλέον στην ελληνική επικράτεια επιβάλει την γνώση της κουλτούρας των πολιτισμών που συναντούν οι διαπραγματευτές, προκειμένου να επιτυγχάνουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.
 
Κληθήκατε ποτέ να αναλάβετε ή να εμπλακείτε σε υπόθεση που απασχόλησε τη Μεσσηνία ή υπάρχουν άτομα που έχετε εκπαιδεύσει στην Διεύθυνση Αστυνομίας και μπορούν να χειρισθούν τέτοια περιστατικά; 
Η Μεσσηνία είναι από τις πιο “ήσυχες” από πλευράς διαπραγματεύσεων. Δεν υπήρξαν  γεγονότα, ακόμα και μικρής δημοσιότητας, που να ενεπλάκησαν διαπραγματευτές.
Ο μέχρι πρότινος αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Σταύρος Τουφεξής, δεν υφίσταται λόγος ανωνυμίας πλέον, ήταν μέλος της Ομάδας Διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ. και σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας διαθέτει δύο εξαίρετους Αξιωματικούς Διαπραγματευτές, που μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε είδους περιστατικό. Το είδος, η ένταση και η διάρκεια του περιστατικού θα καθορίσουν την εμπλοκή περισσότερων διαπραγματευτών. Σε  κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση κρίσεων είναι ένα ομαδικό παίγνιο.
 
Πως είναι η ζωή ενός έμπειρου διαπραγματευτή, εκτός του Σώματος πια;  
Διαπραγματεύσιμη! Κάνεις μία εκτίμηση της κατάστασης και βάζεις στόχους. Με βάση αυτό επιλέγεις τη στρατηγική που θα ακολουθήσεις και εφαρμόζοντάς τη την μετατρέπεις σε τακτική.
Πρώτη προτεραιότητα τα παιδιά μου. Οι όχι εύκολες υπηρεσιακές επιλογές μου και η πολύωρη απασχόληση, τους στέρησαν την παρουσία μου και μου στέρησαν αυτά. Ένα τεράστιο ευχαριστώ για την ανοχή τους δεν καλύπτει το κενό, αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να τους το εκφράσω δημόσια.
Μετά από αυτό εισχωρούν δραστηριότητες σχετικές με τις διαπραγματεύσεις. Η δράση της Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδας, της οποίας τα μέλη του ΔΣ μου επεφύλαξαν τη θέση του προέδρου, η συνεργασία μου με το πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών “DiplomaInNegotiation”, συμβουλευτική και συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις υπέρ τρίτων, διαλέξεις και  σεμινάρια σε θέματα διαπραγματεύσεων, διαχείρισης συγκρούσεων, διαχείρισης παραπόνων, λεκτικής – μη λεκτικής και μη βίαιης επικοινωνίας κ.α.
Και βέβαια χωρίς να παραβλέπονται προσωπικά δημιουργικά ενδιαφέροντα.
 
Η Μεσσηνία πλέον επιστρέφει στη ζωή σας, αφού οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να υπηρετήσετε στη γενέτειρα σας τα προηγούμενα χρόνια; 
Ο Ανδρέας επιστρέφει πιο συχνά στη Μεσσηνία! Επιστρέφω στο χωριό που γεννήθηκα και ανδρώθηκα, στο Δεσύλλα. Αν και έχουν αλλάξει πολλά με κυριότερο το ότι δεν υπάρχουν οι γονείς να μας υποδεχθούν. “Επανασυστήνομαι” με τους μεγαλύτερους συγχωριανούς μου και συστήνομαι με εκείνους που τους γνωρίζω τώρα ως ενήλικες. Επίσης γνωρίζω και τους λίγους μικρούς ανθρώπους. Περπατώ και πάλι στα δικά μου βήματα, όπου κάθε βήμα και μια ανάμνηση, κάθε δρόμος και μια ιστορία. Αντλώ από τις συζητήσεις αυθεντική εμπειρική σοφία, που την ενσωματώνω στην δράση μου. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της δεξιότητας που πρέπει να κατέχεις ως διαπραγματευτής. Η δεξιότητα της ακρόασης.
Επισκέπτομαι, όποτε οι υποχρεώσεις μου το επιτρέπουν και την πρωτεύουσα του νομού μας, την διαρκώς εξελισσόμενη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το “κλεινόν άστυ”, για προσωπικούς λόγους, αλλά και για να παρακολουθήσω δρώμενα που άπτονται των ενδιαφερόντων μου.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Ανδρέας Δ. Κωνσταντακόπουλος είναι Ανώτατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α. και κατέχει την θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδας.
Εξειδικεύτηκε στο αντικείμενο “Διαπραγματεύσεις Κρίσεων” εκπαιδευθείς από τη New Scotland Yard και το FBI. Εκπαιδεύτηκε σε πολλά επαγγελματικά σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολούθησε με επιτυχία δύο προγράμματα μεταπτυχιακού επιπέδου της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην “Προαγωγή Ψυχικής Υγείας” και στην “Ανάπτυξη Ψυχοκοινωνικών Δεξιοτήτων”, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα “Αποτελεσματική Επικοινωνία και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP)” του Ε.Κ.Π.Α., έχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό σεμινάριο “Ορθολογική Επιλογή: Αποφάσεις, Παίγνια, Θεσμοί” του ίδιου πανεπιστημίου και είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας στις Στρατηγικές και Αμυντικές Σπουδές.
Οργάνωσε το σύστημα διαπραγματεύσεων στην Ελληνική Αστυνομία και έχει εκπαιδεύσει τους διαπραγματευτές της, μέχρι το έτος 2016, και την πρώτη ομάδα διαπραγματευτών της Κυπριακής Αστυνομίας.
Ανέπτυξε έντονη επιχειρησιακή δράση σε κρίσιμα περιστατικά και ενδεικτικά στις περιπτώσεις απαγωγών γνωστών επιχειρηματιών και εφοπλιστών καθώς και σε περιπτώσεις μεγάλων ομηριών που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Εργασιακή εμπειρία

·         Μάιος 2011 έως Ιούλιος 2011, Υπεύθυνος Ασφαλείας στην Οργανωτική – Εκτελεστική Επιτροπή Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics – ΑΘΗΝΑ 2011
·         2002-2011 Διαπραγματευτής Ομηριών και Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ.
·         2009/4ος – 2011/3ος, Διευθυντής της Δ)νσης Χειρισμού Κρίσεων/ Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
·         2008 -2009, Τμηματάρχης του 4ου Τμήματος Επιχειρήσεων και Ειδικών Ελέγχων της Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία).
·         2005 – 2008, Προϊστάμενος Τμήματος Συντονισμού της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Επισήμων
·         2002 – 2005, στην Ομάδα Σχεδιασμού Ασκήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων με αντικείμενο το σχεδιασμό και υλοποίηση πολυκλαδικών ασκήσεων ασφαλείας, επί χάρτου και πραγματικών.
·         2001 – 2002, στην νεοϊδρυθείσα Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά ως Προσωρινός Διευθυντής και στη συνέχεια ως Υποδιευθυντής.
·         1994 – 2001, στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής (Ανθρωποκτονιών) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
·         1990 – 1994, στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία).

Επαγγελματική κατάρτιση

·         27-04-2015 έως 02-05-2015, The “New Terrorism” & “Tiger Kidnapping” Negotiation Course από το Hostage Crisis Negotiations Unit/New Scotland Yard.
·         02-2015 έως 05-2015, Ορθολογική Επιλογή: Αποφάσεις, Παίγνια, Θεσμοί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα ΜΙΘΕ
·         26-05-2014 έως 29-09-2014, Αποτελεσματική Επικοινωνία και Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – eLearning
·         05 έως 14-11-2011 εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας/ Υ.Π.τ.Π.
·         15-09-2010 έως και 27-05-2011, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας/ΓΕΕΘΑ, ονομασθείς Επιτελής Εθνικής Άμυνας στις Αμυντικές και Στρατηγικές Σπουδές.
·         16-05-2011 έως και 20-05-2011, 3nd Executive Security Seminar με θέμα “New Threats, A challenge for the organizations, a chance for the nations”.
·         17 και 18-06-2010, σεμινάριο με θέμα “Mastering Negotiation”.
·         25-05-2009 έως και 29-05-2009, 1st Executive Security Seminar με θέμα “The new role of the security manager according to the Israel’s security concept”.
·         02-02-2009 έως και 05-02-2009, πρόγραμμα επιμόρφωσης με θέμα «Βελτίωση Κοινωνικών Ικανοτήτων: Τεχνικές Διαπραγματεύσεων – Τεχνικές Λήψης Αποφάσεων» από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης/ Ινστιτούτο Επιμόρφωσης.
·         19-03-2007 έως και 22-03-2007, πρόγραμμα επιμόρφωσης με θέμα «Βελτίωση Κοινωνικών Ικανοτήτων: Τεχνικές Διαπραγματεύσεων – Τεχνικές Παρουσιάσεων» από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης/ Ινστιτούτο Επιμόρφωσης/ Τομέας Δημόσιου Μάνατζμεντ.
·         Ιανουάριος – Μάρτιος 2007, εκπαίδευση σε θέματα Ανάπτυξης Ψυχοκοινωνικών Δεξιοτήτων [Πρόγραμμα «Επίκτητος»] από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Ψυχιατρική Κλινική.
·         22 & 23 Φεβρουαρίου 2007, σεμινάριο Ασφάλειας Κρίσιμων Υποδομών από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας.
·         Νοέμβριος 2006, εκπαίδευση στις Διαπραγματεύσεις και στη Διαχείριση Κρίσεων από το U.S. Department of Justice.
·         Δεκέμβριος 2005 – Νοέμβριος 2006, εκπαίδευση σε θέματα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Ψυχιατρική Κλινική.
·         25 και 26-06-2004, σεμινάριο και άσκηση επί χάρτου για Πυρηνικές – Ραδιολογικές απειλές
·         21-06-2004 έως και 25-06-2004, εξειδικευμένη εκπαίδευση Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων από τη New Scotland Yard.
·         19-04-2004 έως και 30-04-2004, εκπαίδευση ως Τακτικός Διοικητής από το U.S. Department of State, Antiterrorism Assistance Program και το Louisiana State University.
·         20-10-2003 έως και 24-10-2003, προχωρημένη εκπαίδευση Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων από τη New Scotland Yard.
·         28-09-2003 έως και 03-10-2003, 2ο σεμινάριο Αντιτρομοκρατικής Πολιτικής Ανώτερων Στελεχών από αμερικανούς εκπαιδευτές.
·         25-02-2003 έως και 28-02-2003, 1ο σεμινάριο Αντιτρομοκρατικής Πολιτικής Ανώτερων Στελεχών από αμερικανούς εκπαιδευτές.
·         28-01-2003 έως και 31-01-2003, εκπαίδευση στις Τεχνικές Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Χρήσης Φορητών Συστημάτων Παρουσίασης που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Εκπαίδευσης της Δ)νσης Ασφ. Ολυμπιακών Αγώνων.
·         29-09-2002 έως και 04-10-2002, βασική εκπαίδευση Διαπραγματευτών Ομηριών και Κρίσεων από τη New Scotland Yard.
·         18-02-2002 έως και 26-04-2002, εκπαίδευση ως Διοικητής Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και Εκπαιδευτής Ολυμπιακής Ασφάλειας από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης ΕΛ.ΑΣ.
·         03-12-2001 έως και 14-12-2001, εκπαίδευση Διαπραγματευτών και Διαχείρισης Περιστατικών από το U.S. Department of State, Antiterrorism Assistance Program και το Louisiana State University.
·         08-03-1999 έως και 08-06-1999, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
·         22-09-1997 έως και 24-10-1997, εκπαίδευση σε θέματα Πληροφοριών από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης ΕΛ.ΑΣ.
·         31-05-1993 έως και 25-06-1993, σεμινάριο σε θέματα Οπλοτεχνικής – Σκοποβολής από τη Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.
·         03-02-1992 έως και 07-02-1992, ειδικό σεμινάριο Διαχείρισης Σκηνής Εγκλήματος από εκπαιδευτές των Η.Π.Α.(Counterterrorist Training Group)
·         15-04-1991 έως και 26-04-1991, εκπαίδευση σε θέματα Αντιτρομοκρατίας από τη Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.
·         10-11-1990 έως και 30-11-1990, εκπαίδευση σε θέματα Αυτοπροστασίας στις Η.Π.Α.
·         1983 έως 1986, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας

Διδακτική εμπειρία

·         1996 – 2010 Τακτικός καθηγητής στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας (Σχολή Αξιωματικών – Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης – Σχολή Εθνικής Ασφάλειας) με αντικείμενα διδασκαλίας την Πρακτική Ποινικών Υποθέσεων, Τακτικών και Τεχνικών Ανάκρισης, Έρευνας και Ανάκρισης Ανθρωποκτονιών, Αρπαγής Προσώπων, Ομηριών, Διαπραγματεύσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.
·         2006 – 2016 Εκπαιδευτής της Ομάδας Διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ.
·         2009 Αστυνομία Κύπρου: Εκπαίδευση Ομάδας Διαπραγματευτών. Εκπαίδευση στελεχών με θέμα «Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας». Εκπαίδευση στελεχών με θέμα «Διαχείριση Ευρείας Κλίμακας Γεγονότων και Επιχειρήσεων, Ασφάλεια Εγκαταστάσεων και Εκδηλώσεων».
·         2000 -2001 Σχολή Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος καθηγητής σε θέματα Δημόσιας Ασφάλειας
·         2005 British American Tobaco, σεμινάριο με θέμα «Βία στον Χώρο της Εργασίας»
·         2005 Εμπορική Τράπεζα, δύο 2ωρες εκπαιδεύσεις σε θέματα Διαχείρισης Κρίσεων – Ομηριών – Διαπραγματεύσεων.
·         2006 Μουσείο Μπενάκη, τρεις 4ωρες και δύο 3ωρες εκπαιδεύσεις σε θέματα Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Ικανοτήτων της Μνήμης.
·         2007 Τράπεζα της Ελλάδος, δύο 6ωρες εκπαιδεύσεις σε θέματα Επικοινωνίας και Παρατηρητικότητας και σε Τεχνικές Ενεργούς Ακρόασης.
·         2008 Υπουργείο Δικαιοσύνης, εκπαίδευση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, σε θέματα Διαπραγματεύσεων, Πληροφοριών και Ερευνών.
·         2008 Διακλαδική Σχολή Πληροφοριών ΓΕΕΘΑ, δύο 4ωρες εκπαιδεύσεις σε θέματα Ειδικών Επιχειρήσεων και Ανάκρισης.
·         2009 Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, 12 ώρες εκπαίδευση σε θέματα καταστάσεων ομηρίας και προσομοίωσης πραγματικών περιστατικών.
·         2010 2nd Greek – Israel Executive Security Seminar με θέμα “The role of the Security Manager against new threats”, εισηγητής για θέματα Διαχείρισης Κρίσεων.
·         2012 Alpha Bank, τρεις 4ωρες εκπαιδεύσεις με θέμα «Βία στον Εργασιακό Χώρο – Ομηρίες»
·         2012 Παπαστράτος, 4ωρη εκπαίδευση με θέμα «Διαχείριση Συγκρούσεων και Δύσκολων Καταστάσεων»
·         2012-2017, Εκπαιδευτής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ)
·         2012-2017, Διδακτικό προσωπικό στο D.I.N. (Diploma In Negotiations)

Εργασίες

·         2011: “Μη συμβατικές Τεχνικές στη Διαχείριση Κρίσεων”. Ατομική Διατριβή στο πλαίσιο των σπουδών στη Σχολή Εθνικής Άμυνας/ΓΕΕΘΑ.
·         2011: “Είναι η διαπραγμάτευση απαραίτητη συνιστώσα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων;”. Ατομική Εργασία στο πλαίσιο των σπουδών στη Σχολή Εθνικής Άμυνας/ΓΕΕΘΑ. (Δημοσιεύτηκε στο με αριθ. 41 τεύχος του περιοδικού της ΣΕΘΑ «ΑΘΗΝΑ»)
·         1999: “Η διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση σε διεθνές και εθνικό επίπεδο”. Ατομική Μεταπτυχιακή Εργασία στο πλαίσιο των σπουδών στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης/ Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη