Το ολοένα διευρυνόμενο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να ρίξουν κεφάλαια σε καθετοποιημένες μονάδες, με στόχο να παράξουν ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στη διάρκεια του 7ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που πραγματοποιήθηκε από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Οι πληροφορίες λένε ότι το Σάββατο στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ βρέθηκαν εκπρόσωποι μεγάλου επενδυτικού οίκου «από γειτονική χώρα εξ Ανατολάς», όπως τόνισαν στον Αλέξανδρο Μπίκα και στο AgroNews συμμετέχοντες στο ετήσιο ραντεβού της ελαιοκομίας.
Σκοπός τους να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του κλάδου της ελαιοκομίας, να γνωρίσουν καλύτερα το ελληνικό ελαιόλαδο και τις ελιές, καθώς σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσουν κεφάλαια σε καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ελαιολάδου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ίδιοι ενδιαφέρονται καταρχάς να αγοράσουν εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων, να δημιουργήσουν ελαιώνα πυκνής φύτευσης, μετέπειτα ελαιοτριβείο και εν συνεχεία συσκευαστήριο και τυποποιητήριο ελαιολάδου. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν προβεί ήδη σε συζητήσεις και με Έλληνα φυτωριούχο, για την προμήθεια φυτωριακού υλικού.
Κατά τα άλλα, την τιμητική τους στο Φεστιβάλ είχαν οι λέξεις «τυποποίηση, ταυτότητα και μάρκετινγκ», που παραμένουν ζητούμενο, με στόχο, όπως τόνισαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις παράλληλες εκδηλώσεις, «να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου»
Ευκαιρίες για μεγαλύτερα μερίδια δημιουργούν τα ξένα σκάνδαλα
Στη διάρκεια του Φεστιβάλ διεξήχθη το 7ο Συνέδριο Ελαιόλαδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων του ελαιοκομικού τομέα. Συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί, αυτή τη στιγμή, στον τομέα της ελαιοκομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του.
Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, παρατηρείται συρρίκνωση της αγοράς, καθώς ο Έλληνας αναζητά, λόγω της κρίσης, οικονομικότερες λύσεις, την ίδια ώρα που υπάρχει μείωση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και αύξηση των εισαγωγών ελαίων κατώτερης ποιότητας.
Ωστόσο, μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες μικρούς παραγωγούς αποτελούν η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης του ελαιολάδου, τα σκάνδαλα με τα νοθευμένα ελαιόλαδα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και, κυρίως, το γεγονός ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των καταναλωτών που αναζητούν φυσικά, βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα.
Συζητήθηκαν, επίσης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, οι προοπτικές στήριξης στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, τα οφέλη των ελαιοκομικών προϊόντων ως ασπίδες προστασίας από το οξειδωτικό στρες, η ποιότητα και οι προοπτικές του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς κ.λπ.
Αποστόλου: Δε θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς από τους δασικούς χάρτες
Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τους δασικούς χάρτες, δε θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς, ενώ από το βήμα των εγκαινίων προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα και δράσεις για τους ελαιοπαραγωγούς.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δεκάδες διαφορετικά είδη ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς από 100 και πλέον μικρούς παραγωγούς όλες τις περιοχές της χώρας και να γνωρίσουν σπάνια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.
Επίσης, να γευτούν μοναδικής ποιότητας ελληνικά λαδοτύρια, αλλά και εξαιρετικές γεύσεις με βάση το ελαιόλαδο, που μαγείρευαν και τις τρεις ημέρες σαράντα και πλέον ταλαντούχοι σεφ.
Στο τριήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν, ακόμα, ο 5ος διαγωνισμός ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων, ο 4ος διαγωνισμός επιτραπέζιας ελιάς, σεμινάρια γαστρονομίας, γαστρονομικές παρουσιάσεις πρωτότυπων γεύσεων κ.λπ.