«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένος» ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων

«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένος» ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων

«Πωλείται όπως είναι επιπλωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένος», δυστυχώς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων, μετά το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε. Την Κυριακή το απόγευμα διεξήχθη γενική συνέλευση στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και έπειτα από συζήτηση και ψηφοφορία που ακολούθησε, η πλειοψηφία των παριστάμενων μελών αποφάσισε την πώληση ποσοστού 100% του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων έναντι 2.800.000 ευρώ, με όρο πως ο φερόμενος ως ενδιαφερόμενος αγοραστής, σε σύντομο διάστημα, με την υπογραφή του προσυμφώνου θα προκαταβάλει ως εγγύηση 200.000 ευρώ.
Όπως έγραψε το Gargalianoionline.gr στη γενική συνέλευση: «Το λόγο πήρε πρώτος ο νομικός σύμβουλος του συνεταιρισμού, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κάλεσε στο βήμα το δικηγόρο Γιώργο Βασιλόπουλο, ώστε να παρουσιάσει την πρόταση εξαγοράς. Ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως η πρόταση που αντιπροσωπεύει αφορά στην ολική εξαγορά του ελαιοτριβείου, με τον εξοπλισμό του, τη μονάδα τυποποίησης και το σήμα του συνεταιρισμού, προκαταβάλλοντας 2.000.000 ευρώ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών, και 800.000 για την εξόφληση του δανείου στην τράπεζα. Ανέλυσε θέματα τα οποία αφορούν στη μετέπειτα συνεργασία του εργοστασίου με το συνεταιρισμό, ενώ δέχτηκε ερωτήσεις από το νομικό σύμβουλο του συνεταιρισμού κ. Παναγιωτόπουλο.
Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε ακουστεί στην περασμένη συνέλευση και αφορούσε στη σύσταση εταιρείας, όπου ο συνεταιρισμός θα συμμετείχε με το 40%.
Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως, αφού παρουσιάστηκε ένα πλάνο, ζητήθηκε από τους επενδυτές να κατοχυρωθεί η προέλευση των χρημάτων, καθώς και μια δεσμευτική κατάθεση, χωρίς ωστόσο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι επενδυτές προσπάθησαν να διαπραγματευτούν απευθείας με την τράπεζα για το δάνειο. Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που υπήρξε από την εταιρεία ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια δεσμευτική πρόταση.
Κλείνοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως χρονικά η πρόταση που υπάρχει είναι η πρόταση του κ. Βασιλοπούλου ή, σε διαφορετική περίπτωση η λύση της εκκαθάρισης. Ωστόσο, κουβέντα έγινε για την πρόταση σωτηρία εκ των έσω από τα μέλη του συνεταιρισμού, με τους αγρότες Πάνο Παγάνη και Ηλία Μπουντουβά να την παρουσιάζουν, και ενώ μέχρι εκείνο το σημείο κανένας δεν την είχε λάβει υπ’ όψιν του, τελικά “μπήκε” προς ψήφιση. Στην κάλπη, η οποία στήθηκε λίγο πριν από τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής, ψήφισαν 115 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν ήταν τρία, το πρώτο είχε τη λέξη “ΝΑΙ”, όπου αντιπροσώπευε την πρόταση της πώλησης ποσοστού 100%, ενώ το δεύτερο με τη λέξη “ΟΧΙ” αντιπροσώπευε την πρόταση σωτηρίας εκ των έσω. Υπήρχε και λευκό ψηφοδέλτιο.
Λίγο μετά τις 10.00, και αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: 82 ψήφοι για την πρόταση της πώλησης, 30 ψήφοι για την πρόταση σωτηρίας, 3 λευκά. Έτσι, η γενική συνέλευση έδωσε το πράσινο φως για την εξ ολοκλήρου πώληση του συνεταιρισμού με τον όρο πως ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να προκαταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ με την υπογραφή των προσύμφωνων. Χρήματα σε δύο μήνες, αφού προχωρήσει η διαδικασία πώλησης. Το ζητούμενο για πολλούς παραγωγούς είναι πότε θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται.
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα, αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το χρονικό διάστημα δύο μηνών, καθώς για να εκτελεστεί η απόφαση υπάρχει μια προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της συνέλευσης, ώστε ένα μέλος, αν θέλει, να την προσβάλει, ενώ θα χρειαστεί και ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τις διαδικασίες πώλησης. Το χειρότερο πιθανό σενάριο.
Σε διαφορετική περίπτωση, να σημειωθεί πως ο συνεταιρισμός θα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, κάτι που σημαίνει πως από το προϊόν της εκκαθάρισης εξοφλούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΑΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι προαιρετικές μερίδες εξοφλούνται μετά την ικανοποίηση των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, του Ελληνικού Δημίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των εργαζομένων. Το υπόλοιπο του ενεργητικού που απομένει (π.χ. κτίρια, αποθήκες) διατίθεται σε άλλον ΑΣ ή για άλλον κοινωνικό σκοπό, σύμφωνα με όσα ορίζει το καταστατικό, και δε διανέμεται στα μέλη (σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιος του ν.4384/2016 (ΦΕΚ Α’ 78)».