Ολοκληρώνονται σήμερα, με μεγάλη επιτυχία, οι εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που διεξήχθη στην Καλαμάτα, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “ELITE”.
Χθες ήταν η μεγάλη ημέρα της ανακοίνωσης των βραβείων του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν παραγωγοί και τυποποιητές με 33 δείγματα, σε σχέση με 25 που ήταν πέρυσι. Μεγάλος νικητής του διαγωνισμού υπήρξε η καλαματιανή εταιρεία “Αφοί Δραγώνας Α.Ε.”.
Στο τιμόνι της εταιρείας είναι ο Αλέξανδρος και η Φαίδρα, όπου παρέλαβαν το πρώτο και τρίτο βραβείο της διοργάνωσης. Μάλιστα, η εταιρεία κέρδισε διπλό βραβείο και στο βιολογικό λάδι. Τρίτο βραβείο πήρε, επίσης, η καλαματιανή εταιρεία Agrexpo. Από κει και πέρα μνεία πήραν λάδια από τα Φιλιατρά (Διονυσία Τριανταφύλλου από το Λαγκούβαρδο), του Κυνηγού (Κωνσταντίνος Διακουμής), τη Μικρή Μαντίνεια (Γιώργος Κοζομπόλης), το Αριοχώρι (Κρυμνανιώτης) και η εταιρεία Agrovim.
Πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χθες το μεσημέρι, από το πρωί, στο συνεδριακό Κέντρο του EliteCityResort υπήρχαν εισηγήσεις ειδικών για τις καλλιεργητικές πρακτικές, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα, για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελαιοκομίας και για τη διαχείριση των ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Έναρξη του φεστιβάλ
Με την κήρυξη της έναρξης του 3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, το απόγευμα της Παρασκευής, τέθηκαν τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας στην περιοχή αλλά και στη χώρα γενικότερα.
Το θέμα της καταπολέμησης του δάκου, η ανησυχία για το γλοιοσπόριο, ο υπαρκτός κίνδυνος παύσης της αναγνώρισης της ένδειξης ΠΟΠ Καλαμάτα για το ελαιόλαδο και την ελιά, η απουσία εθνικής στρατηγικής για το λάδι, η αδυναμία προώθησης μεγάλων ποσοτήτων τυποποιημένου ελαιολάδου στις ξένες αγορές, ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν με την έναρξη του Φεστιβάλ.
Σε ό,τι αφορά πάντως το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου και την κριτική που γίνεται ότι τα χρήματα που έχουν εγκριθεί δεν φτάνουν, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών.
Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, κύριου διοργανωτή αυτής της γιορτής για το λάδι και την ελιά, Μιχάλη Αντωνόπουλο.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Περικλή Μαντά, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Θανάση Μαυρούλη, τον προϊστάμενο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», Γιώργο Καμαρινόπουλο.
Συμμετέχει επίσης στη διοργάνωση ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ το υποστηρίζουν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Μανιατάκειον Ίδρυμα, καθώς και το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο πρόεδρος του οποίου, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, όπως και όλοι οι υπόλοιποι ομιλητές, υπογράμμισαν ότι το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας έχει πλέον καταξιωθεί ως βήμα ανάδειξης των προβληματισμών, αναζήτησης λύσεων στα προβλήματα και μετάδοσης γνώσεων.
Η βουλευτής, Γιώτα Κοζομπόλη, στον χαιρετισμό της επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα προώθησης του ελαιολάδου στο εξωτερικό, με τυποποίηση όμως και με ταυτότητα και όχι χύμα γιατί έτσι χάνεται σημαντική προστιθέμενη αξία, την οποία μάλιστα καρπώνονται ξένα λάδια που αναμιγνύονται με τα ποιοτικά χύμα ελληνικά.
Επιπλέον τόνισε, ότι πρέπει το συνεταιριστικό κίνημα να αναλάβει το ρόλο του, υπογραμμίζοντας ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί αναθέτοντας σε κάποιους άλλους να διαχειριστούν τα δικά τους θέματα δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη