Το αεροδρόμιο Καλαμάτας… κράχτης επενδύσεων


Στην αγορά εξοχική κατοικίας
 
 
Μόλις πρόσφατα αναφέραμε μέσα από τις σελίδες του “Θάρρους” ότι μπορεί κάθε χρόνο τα φλας να αστράφτουν για τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και ορισμένους άλλους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όμως η Μεσσηνία, όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την αίγλη τους, αλλά κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην τουριστική αγορά. Θάλασσα, καλό φαγητό, αρχαιολογικοί χώροι και ό,τι λαχταρά η ψυχή των τουριστών υπάρχει εδώ. Γι’ αυτό ξενόγλωσσες εφημερίδες και μεγάλοι τουριστικοί οδηγοί σε δημοσιεύματά τους για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που αξίζει να επισκεφθεί κανείς εντάσσουν και το νομό μας.
Παράλληλα, η ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με σειρά συνδέσεων με ευρωπαϊκές πόλεις, δίνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Σύμφωνα, δε, με τα πρώτα στοιχεία φέτος, οι διεθνείς αφίξεις θα φτάσουν και μπορεί να ξεπεράσουν τις 200.000.
Η γενικότερη ευνοϊκή τουριστική εικόνα για τη Μεσσηνία αποτυπώνεται και στον αριθμό των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή είναι στο στάδιο της κατασκευής.
Εκτός από τις ήδη γνωστές επενδύσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία Stone Village Resort A.E. προγραμματίζει την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων με δυναμικότητα 90 κλινών στην περιοχή Καρδαμύλη του Δήμου Δυτικής Μάνης. Η μονάδα θα κατασκευασθεί σε έκταση 21 στρεμμάτων.
Ανάλογες αναλύσεις έγιναν το τελευταίο διάστημα και στις στήλες του αθηναϊκού Τύπου. Υψηλότερα, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, από το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος η ζήτηση στην αγορά εξοχικής κατοικίας, καθώς η ανοδική πορεία του τουρισμού, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές τιμές και την ασφάλεια που προσφέρει πλέον η Ελλάδα σε σχέση με τη γειτονική Τουρκία, έχει θετική επίδραση μεταξύ των ξένων υποψήφιων αγοραστών.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κωνσταντίνο Σιδερή, αναλυτή της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, τα δεδομένα αυτά ισχύουν πριν καν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Αν υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις και αφαιρεθεί ακόμα ένας παράγων αβεβαιότητας για τους ξένους αγοραστές, μπορούν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα επί τα βελτίω, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τους παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς για τους αγοραστές εξοχικών κατοικιών, όπως π.χ. η Μύκονος και η Σαντορίνη, που έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια, φέτος καταγράφεται υψηλή κινητικότητα και για την αγορά της Πάρου, όπως και της Πελοποννήσου. “Η θετική πορεία του αεροδρομίου της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο αντανακλάται και στο αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για διάφορα σημεία, ακόμα και αν η απόσταση οδικώς είναι της τάξεως των τριών ωρών».
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση κατοικιών ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 34,5% σε σχέση με το 2015 (186 εκατ. ευρώ). Ένας από τους λόγους για τη βελτίωση αυτή είναι και η ελκυστικότητα των ελληνικών εξοχικών κατοικιών.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη