Από… σκοτσέζικο ντους θα περάσουν μια σειρά από παραδοσιακές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Καλαμάτας, σε περίπτωση που οι αλλαγές οι οποίες προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αλκοολούχα ποτά πάρουν το δρόμο της υλοποίησης.
Μεταξύ των προϊόντων τα οποία αφορά η υπό εξέταση απόφαση είναι το ούζο Καλαμάτας, αλλά και το τσίπουρο, στα οποία δραστηριοποιούνται αρκετές μεσσηνιακές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη επιτυχία, μάλιστα.
Οι προτεινόμενες αλλαγές φέρνουν νέες επιβαρύνσεις για τα αντίστοιχα προϊόντα. Και οι κίνδυνοι αυξάνονται, αν αναλογιστεί κάποιος ότι με τέτοιου είδους μέτρα επανέρχεται το «χύμα», μεγαλώνει ο υπαρκτός κίνδυνος νοθείας και συκοφάντησης των προϊόντων, μειώνεται η τιμή τους και, κυρίως, υπάρχει αδυναμία προστασίας της υγείας των καταναλωτών.
Τι μένει – τι αλλάζει;
Με την πρόταση για το νέο κανονισμό, σύμφωνα με βουλευτές, εμπειρογνώμονες και πηγές από την αγορά, των οποίων οι απόψεις φιλοξενούνται σε ρεπορτάζ στην “Ύπαιθρο Χώρα”, τουλάχιστον σε πρώτη φάση δεν υπάρχουν αλλαγές στη διαδικασία παρασκευής των προϊόντων. Τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά περιέχουν αλκοόλη γεωργικής προέλευσης και το καθεστώς αυτό παραμένει.
Αλλαγές προβλέπονται στο θέμα της εμφιάλωσης και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ως προς τον τόπο παρασκευής. Η χώρα μας επιμένει ότι πρέπει ο τόπος προέλευσης πρέπει να είναι και τόπος τυποποίησης.
Το διοικητικό βάρος αυξάνεται για να κερδίσει κάποιος πιστοποίηση ΠΓΕ διαδικασία, η οποία περνά μέσα από Ενώσεις κι όχι από οποιονδήποτε. Το κόστος για κατάθεση φακέλου ΠΓΕ αναμένεται να είναι δυσβάσταχτο για τους μικρούς παραγωγούς, και οι απαιτήσεις θα είναι ανάλογες των υπόλοιπων αγροτικών προϊόντων, που δεν είναι αλκοολούχα.
Για προϊόντα, που ήδη υπάρχουν στον κατάλογο, δίνεται η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να απενταχθούν, χωρίς επαρκώς τεκμηριωμένη αιτιολογία.
Έτσι μετά τη διατλαντική συμφωνία CETA με τον Καναδά, αμφισβητείται η προστασία των προϊόντων Ευρωπαίων παραγωγών κι αυτή τη φορά εντός των ορίων της Κοινότητας. Ο κίνδυνος απένταξης προϊόντων ΠΓΕ θέτει σε κίνδυνο και τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, προτού να ψηφιστεί ο νέος κανονισμός, έχει μπροστά της άλλον ένα σκόπελο. Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα εθνικά παραδοσιακά ποτά, τσίπουρο και τσικουδιά, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ΕΦΚ για την αιθυλική αλκοόλη, εκτός αν ισχύουν εξαιρέσεις ή αποκλίσεις.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης