Ψάχνουν κληρονόμους για χρέη πεθαμένων και στην Καλαμάτα!

Ψάχνουν κληρονόμους για χρέη πεθαμένων και στην Καλαμάτα!

Δεκάδες αιτήματα στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Καλαμάτας
 
Εφορίες και τράπεζες ψάχνουν κληρονόμους για τα χρέη πεθαμένων εδώ και δεκαετίες!
 
Τους κληρονόμους, ακόμα και απώτερους συγγενείς, πεθαμένων εδώ και δεκαετίες, αναζητά στο Ειρηνοδικείο και στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η νεοσυσταθείσα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να εισπράξει ότι μπορεί. Από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, ζητήθηκαν στοιχεία ακόμα και για τους κληρονόμους ανθρώπου που έχει πεθάνει από το 1965!
Όπως μας τόνισαν τόσο από το Ειρηνοδικείο, όσο και από το Πρωτοδικείο, καθημερινά φτάνουν αιτήματα της Ανεξάρτητης Αρχής απ’ όλη την Ελλάδα για κληρονόμους που δεν έχουν προχωρήσει σε αποποίηση κληρονομιάς εντός της 4μηνης προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ζητείται διασταύρωση στοιχείων και για άτομα που φαίνεται να είχαν μακρινή συγγένεια και όχι Α΄ ή  Β΄ βαθμού με τον θανόντα.
 
Ποιος θα πληρώσει τα χρέη
Στην παγίδα της μη αποποίησης κληρονομιάς, φαίνεται ότι έχει πέσει πολύς κόσμος, καθώς ακόμα και ως άμεσος συγγενής μπορεί να μην ενδιαφέρθηκε να προχωρήσει σε αποποίηση κληρονομιάς ή στη συνέχεια όταν αυτόματα έγινε αποδοχή κληρονομιάς να μην προχώρησε σε τακτοποίηση του φόρου κληρονομιάς. Πολύ περισσότερο μακρινοί συγγενείς που μπορεί ούτε καν να υποψιάζονται ότι λόγω θανάτου των πρώτων κληρονόμων, ήρθε η σειρά τους να αναζητηθούν για να πληρώσουν τις οφειλές.
Έτσι, στα ξαφνικά βρίσκονται με τον «ουρανό στο κεφάλι» και εκεί που κάποια στιγμή είχαν αμυδρά πληροφορηθεί ότι κάποια γιαγιά τους άφησε κληρονομιά ένα δωμάτιο του σπιτιού της (κάτι που συνηθιζόταν τα παλιά χρόνια), να βρίσκονται τώρα με τις προσαυξήσεις να χρωστούν στην εφορία ένα ολόκληρο σπίτι!
Ένα από τα συνηθέστερα λάθη σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι γονείς να είχαν καταθέσει αποποίηση κληρονομιάς μόνο για τους εαυτούς τους και όχι για τα ανήλικα παιδιά τους, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν πλήρη άγνοια τι τους περιμένει τώρα που ενηλικιώθηκαν.
 
Απίστευτο κυνήγι
Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις πολιτών για αποποίηση κληρονομιάς, ώστε να αποφύγουν τυχόν οφειλές των συγγενών που πέθαναν.
Μέχρι προχθές στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για το 2017 είχαν κατατεθεί 115 αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς. Κάθε αίτηση μπορεί να αφορά περισσότερα από  ένα άτομο, όπως για παράδειγμα γονείς και παιδιά. Το ίδιο χρονικό διάστημα όμως έχουν χορηγηθεί από το Ειρηνοδικείο 125 πιστοποιητικά περί αποποίησης ή μη κληρονομιάς, ενώ έχουν γίνει μόνο 20 αποδοχές κληρονομιάς.
Σε ό,τι αφορά το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, όπου εκεί απευθύνονται οι πολίτες για υποθέσεις πριν το Μάρτιο του 2013 και εκεί έχει αυξηθεί σημαντικά η κατάθεση αιτήσεων για πιστοποιητικά αποποίησης από τράπεζες και Εφορίες.
Πιστοποιητικά αποποίησης ή μη κληρονομίας από συγγενείς ζητούν πλέον σωρηδόν οι Εφορίες μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που έχει ως σκοπό της την είσπραξη παλιών οφειλών, αλλά και τράπεζες. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο νομικοί εκπρόσωποι των τραπεζών να καταφεύγουν στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Καλαμάτας και να ελέγχουν αν είναι νόμιμες οι αποποιήσεις κληρονομιάς που έχουν γίνει από κληρονόμους οφειλετών τους, ώστε αν δεν έχει τηρηθεί σωστά η διαδικασία να κυνηγήσουν τους κληρονόμους για την είσπραξη των χρεών.
Η προθεσμία για αποποίηση μιας κληρονομιάς είναι 4 μήνες. Αν αυτή η προθεσμία παρέλθει τότε αυτόματα θεωρείται ότι έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς από τους νόμιμους κληρονόμους. Περιθώρια νομικής αντίδρασης για τους άμεσους κληρονόμους δεν υπάρχουν και με μεγάλη δυσκολία ένας μακρινός θα αποδείξει δικαστικά ότι δε γνώριζε και δεν είχε δόλο και γι’ αυτό δεν αναγνωρίζει τις οφειλές του θανόντα.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη