17ος Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας: Στον αγώνα της πόλης μας συμμετέχουμε όλοι…

17ος Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας: Στον αγώνα της πόλης μας συμμετέχουμε όλοι…

Με νέο ρεκόρ συμμετοχών που αναμένεται να αγγίξει τα 1.000 άτομα στα 10 χλμ. τρεξίματος-δυναμικού βαδίσματος (ήταν μέχρι χθες το μεσημέρι 850) και εκατοντάδες παιδιά στα 2 χλμ., πολλά δώρα και εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους και συνδυάζοντας άσκηση-ψυχαγωγία και κοινωνική προσφορά θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 29 Απριλίου ο 17ος Γύρος Καλαμάτας. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 5.30 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία (από τις 11 το πρωί θα λειτουργεί εκεί κιόσκι για εγγραφές και αριθμοδοσία) με τους διοργανωτές του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας να επιτυγχάνουν εκτός από μαζικότητα και αγωνιστική αίγλη, καθώς η διαδρομή Πλατεία-Ναυαρίνου-Φιλοξένια-Πλατεία, εκτός από την απαράμιλλη ομορφιάς προσφέρεται και για γρήγορες επιδόσεις. Το ρεκόρ στο Γύρο Καλαμάτας κατέχει από το 2014 ο Γιώργος Καραβίδας με 32’35’’, ενώ ανάλογες επιδόσεις αναμένονται φέτος από τους Ο Δημήτρη Καλιακούδη, Κυριάκο Συμιριώτη, τον Μανιάτη Νικόδημο  Νικολακέα και τον ανερχόμενο Χρήστο    Παπούλια.
Χθες το μεσημέρι στο Διοικητήριο εκπρόσωποι των διοργανωτών παραχώρησαν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας τη σημασία της αθλητικής γιορτής που προσφέρει ο ΣΔΥΜ στην πόλη και προσκαλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει με κάθε τρόπο…
 
Ελένη Αλειφέρη (Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας) 
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ιδιαίτερα η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, που κάθε χρόνο συνδιοργανώνουμε και στηρίζουμε τον αγώνα δρόμου της Καλαμάτας που έχει αποδεχθεί ως ένας από τους δημοφιλέστερους αγώνες πόλεων στην Ελλάδα. Η επιτυχία της περσινής διοργάνωσης το επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά αυτό» ανέφερε η «οικοδέσποινα» Αντιπεριφερειάρχης, Ελένη Αλειφέρη και συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε περισσότερο υπερήφανοι γιατί δεν υποστηρίζουμε απλά ένα αθλητικό γεγονός αλλά ένα γεγονός που έχει να κάνει με τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, με ερασιτέχνες αθλητές που έρχονται από πάρα πολλές περιοχές της πατρίδας μας στην Καλαμάτα και ιδιαιτέρως φέτος που έχει μια ιδιαίτερη σημασία, συμβολική και ανθρωπιστική διάσταση, γιατί γίνεται για την υποστήριξη του Συλλόγου Εθελοντών Δοτών Μυελού.
Ο Αθλητισμός από την αρχαιότητα πάντοτε δημιουργούσε ενεργούς πολίτες και με αυτή την δράση κινητοποιεί και την υπόλοιπη κοινωνία και όλους εμάς να γίνουμε ακόμη πιο ενεργοί πολίτες και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι.
Προσκαλούμε και προτρέπουμε όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν στις 27/4 στην πόλη μας, να τρέξουν και να παρακολουθήσουν τον 17ο Αγώνα Δρόμου Καλαμάτας», κατέληξε η κα Αλειφέρη.
 
Νίκος Μπασακίδης (πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα): 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης πρόσθεσε:
«Η επιτυχία του αγώνα αυτού αυξάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια και οφείλεται στη διάθεση του κόσμου να αθληθεί και να διαγωνισθεί. Μια διάθεση την οποία ως Αθλητικός Οργανισμός καταγράφουμε καθημερινά αυξανόμενα στους χώρους άθλησης του Δημοτικού Σταδίου, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πιο φιλικοί και πιο λειτουργικοί αφού με την κατασκευή της περιμετρικής διαδρομής άθλησης (και στο πάρκο) και  εξωτερικών οργάνων γυμναστικής υποστηρίζεται η αθλητική δραστηριότητα στους βοηθητικούς χώρους και ιδιαίτερα για τους δρομείς.
Επιτυχία για τον αγώνα, εκτός των άλλων, είναι η ωραία διαδρομή του, η οποία αναδεικνύει και τις φυσικές ομορφιές της πόλης μας.
Καλούμε το Σάββατο τους συμπολίτες μας να λάβουν μέρος σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος έχει οργανωθεί με πλήρη ασφάλεια για όλους και βέβαια να ζητήσουμε υπομονή  από τους οδηγούς για τον λίγο χρόνο που διαρκέσει ο αγώνας.
Στον αγώνα της πόλης συμμετέχουμε όλοι!» έδωσε το σύνθημα ο κ. Μπασακίδης, ενώ αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι «Τέτοιες προσπάθειες κι αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνουν φορείς της πόλης με αθλητικό χαρακτήρα και κοινωνικό σκοπό ο Δήμος Καλαμάτας τις υποστηρίζει, ενώ έχουμε επανειλημμένως πει ότι δεν υποστηρίζουμε την διοργάνωση αγώνων που αποσκοπούν μόνο και μόνο στο κέρδος».
 
Γιάννης Αδαμόπουλος (πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών δοτών Καλαμάτας «Αρχέγονο Κύτταρο») 
Με τη σειρά του ο Γιάννης Αδαμόπουλος, διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας και πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Δοτών Καλαμάτας «Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος», που θα ενισχυθεί οικονομικά μέσω του φετινού Γύρου Καλαμάτας έδωσε συγχαρητήρια στον ΣΔΥΜ, την Περιφέρεια και το Δήμο για το διπλό σκοπό του αγώνα «Αφενός να ξεσηκώσει τους συμπολίτες μας να τρέξουν και να χαρούν τις ομορφιές της πόλης και δεύτερον να τους δώσουμε την ευκαιρία να τους ενημερώσουμε πώς μπορεί να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών. Μια διαδικασία απλή, την υπηρετούμε όλοι ούτως ώστε να καταγράψουμε όσο περισσότερους δότες μπορούμε. Στόχος μας να καταγράψουμε 200.000 δότες ούτε ώστε το 80% των Ελλήνων που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών να βρίσκουν μόσχευμα από Έλληνες συμπολίτες μας. Επιπλέον συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την ιδέα που είχαν να αφιερώσουν τον αγώνα στην όμορφη ιδέα του εθελοντισμό και της δωρεάς μυελού των οστών» ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβασή του ο Ι. Αδαμόπουλος.
 
Αλέξης Ζάννης (πρόεδρος ΣΔΥΜ) 
«Καλούμε όλους να έρθουν να τρέξουν και να περπατήσουν στον αγώνα της πόλης μας σε μια γρήγορη και πανέμορφη διαδρομή δίπλα στην θάλασσα στην καλύτερη εποχή του χρόνου, στην καρδιά της Άνοιξης» παρότρυνε αρχικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, Αλέξης Ζάννης και συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους θεσμικούς φορείς για την υποστήριξή τους όπως και τα ΜΜΕ για την συμπαράστασή τους για την διάδοση του αγώνα. Ο αγώνας είναι σε μια πολύ γρήγορη διαδρομή, με προδιαγραφές της Ομοσπονδίας για να μπορέσουν οι αθλητές που το επιθυμούν να κάνουν γρήγορο χρόνο. Έχουμε την τιμή να έχουμε 4 διακεκριμένους αθλητές που θα έρθουν για να διεκδικήσουν χρόνο. Ο Δημήτρης Καλιακούδης (ΑΕ Μεσογείων) ο οποίος είχε συμμετέχει και το 2014, ο δεύτερος νικητής του μαραθωνίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Συμιριώτης, ο συντοπίτη μας Νικολακέας Νικόδημος, ο Χρήστος Παπούλιας ανερχόμενος πρωταθλητής με πολλά ρεκόρ στην κατηγορία Παίδων και Εφήβων.
Επίσης, καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτές τις on line εγγραφές, μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει προλάβει να εγγραφεί μπορεί να το κάνει στη φόρμα που θα βρει μέσα στο σάιτ του συλλόγου μας».
 
Θύμιος Αλεξόπουλος (μέλος του ΣΔΥΜ και της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα) 
«Εγώ από τη μεριά μου θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν πλαισιώσει την εθελοντική ομάδα και θα περιφρουρήσουν τον αγώνα σε όλους τους κάθετους δρόμους.
Θέλω ακόμα να καλέσω τον κάθε συμπολίτη μας να βγει στους δρόμους και να χειροκροτήσει και να ενθουσιαστεί με τους αθλητές γιατί αυτό θα προσθέσει κεφάλαιο στην πόλη μας» ήταν η λιτή παρέμβαση του Θύμιου Αλεξόπουλου.
 
Χρήστος Μπένος (αντιπρόεδρος ΣΔΥΜ) 
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΔΥΜ, Χρήστος Μπένος, παρέθεσε οδηγίες και τεχνικές λεπτομέρειες των αγώνων:
«Να πούμε πρώτα απ’ όλα ότι όλος ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, πρέπει να είναι περίπου στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Στις 6:00 μ.μ. θα αρχίσει το δυναμικό βάδισμα που είναι κι αυτό 10 χλμ. και στις 6.30 μ.μ. θα έχουμε το τρέξιμο των 10 χλμ. για τους μεγάλους. Η απόσταση είναι από την Κεντρική Πλατεία, τα αγάλματα των ηρώων στην Αριστομένους, θα κατέβουμε την Αριστομένους, θα πάμε από τη Γεφυροπλάστιγγα (μπροστά από το Τζάμπο), τη Ναυαρίνου, αναστροφή στο Φιλοξένια και μετά ξανά επιστροφή.
Όπως είπε και ο πρόεδρος, είναι ένα πολύ γρήγορο 10άρι που προσφέρεται για αυτούς που θέλουν να τρέξουν για να κάνουν χρόνο.
Από εκεί και πέρα έχουμε μια καινοτομία που θα δούν οι μεγάλοι μας φίλοι στον αγώνα και στο τρέξιμο και στο δυναμικό βάδισμα, την οποία κρατάμε για έκπληξη…
Για τους μικρούς έχει αλλάξει η απόσταση για λόγους ασφαλείας, επειδή γίνονται έργα στην Αριστομένους. Θα ξεκινήσουμε ανάποδα, θα πάμε από την Αριστομένους, από τα αγάλματα των ηρώων προς τον πεζόδρομο στην Αριστομένους, θα στρίψουμε αριστερά στην 23ης Μαρτίου και ξανά αριστερά στη Νέδοντος, την οποία θα κατέβουμε, πίσω από το ιστορικό Δημαρχείο, και θα μπούμε πάλι στην Αριστομένους με τη βοήθεια των εθελοντών και στο τέρμα της Αριστομένους, στο παλιό συντριβάνι θα κάνουν μια αναστροφή και θα τερματίσουν. Είναι περίπου 2 χλμ., νομίζω 100 μέτρα λιγότερη η διαδρομή, αλλά επιλέχθηκε για λόγους ασφαλείας μιας και έγινε σύσταση κι από την Τροχαία και την Αστυνομία» εξήγησε ο κ. Μπένος, επισημαίνοντας στη συνέχεια και τα παρακάτω:
«Θέλω να τονίσω αυτό που είπε και ο κ. Αδαμόπουλος, ότι ο σύλλογος δείχνοντας την κοινωνική του ευαισθησία είχε ξεκινήσει παλιά με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καλαμάτας και κατά καιρούς έχει προσφέρει από τα έσοδα του αγώνα στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, στα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ, στους Διαβητικούς, στο Ξαναρχι-ζω, στον Αυτισμό και φέτος στους Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών.
Νομίζω κι εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε ούτως ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο.
Να παρακαλέσουμε για μια ακόμη φορά τον κόσμο, όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, να δείξει μια υπομονή και καρτερικότητα, να χαρεί, να τρέξει οποίος θέλει, να ενθαρρύνει και να χειροκροτήσει την προσπάθεια μικρών και μεγάλων.
Όσον αφορά στις συμμετοχές, έχουν αγγίξει τις 1000, πάμε για ρεκόρ συμμετοχών»!
 
Της Χριστίνας Ελευθεράκη