336 δράσεις με συμμετοχή 3.704 ατόμων από τον Ιανουάριο έως και τις 21 Απριλίου 2017 από το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας

336 δράσεις με συμμετοχή 3.704 ατόμων από  τον Ιανουάριο έως και τις 21 Απριλίου 2017 από το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας

Από τον Ιανουάριο έως και τις 21 Απριλίου του 2017 το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), σύμφωνα με το Πενταετές Επιστημονικό Πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης,
υλοποίησε 336 δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.704 άτομα.
Συγκεκριμένα, η Επιστημονική Ομάδα έχει υλοποιήσει 14 δίωρα σεμινάρια τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 222 γονείς και 3 Σχολές Γονέων, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 35 γονείς (Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο Ι.Μ. Μεσσηνίας, 5ο, 8ο, 18ο και 19ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Πύλου, 3ο, 8ο, 14ο, 16ο, 21ο Δ.Σ. Καλαμάτας, Δ.Σ. Θουρίας, Γυμνάσιο Παραλίας).
Τα θέματα τα οποία είχαν την ευκαιρία να πραγματευτούν οι γονείς ήταν τα εξής: Μεγαλώνοντας Αυτόνομα και Ευτυχισμένα Παιδιά. Η Καλλιέργεια της Αυτοεκτίμησης του Παιδιού. Αποτελεσματική Επικοινωνία: Ευτυχισμένα Παιδιά. Ο έφηβος στη σύγχρονη εποχή: Σκέψεις και συναισθήματα. Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, Μεταβάσεις. Ενδοσχολική Βία, Η Επικοινωνία στην Οικογένεια.
Επίσης, στο συγκεκριμένο διάστημα, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υλοποίησε 128 δράσεις σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συμμετείχαν συνολικά 2.358 μαθητές/-τριες των ακόλουθων σχολείων: 1ο, 2ο, 5ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο, 17ο, 18ο, 19ο, 21ο, 22ο, 24ο, Δ.Σ. Λεΐκων, Βέργας, Ασπροχώματος, 1ο και 3ο Δ.Σ. Μεσσήνης, Δ.Σ. Θουρίας, Σπερχογείας, Άριος, Χανδρινού, Δυτικής Μάνης, Κάμπου, 7ο, 18ο και 19ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας και 10ο Νηπιαγωγείο Μεσσήνης.
Παράλληλα, απευθυνόμενη σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποίησε 21 δράσεις στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 784 μαθητές/-τριες των ακόλουθων σχολικών δομών: Γυμνάσιο Παραλίας, 1ο, 2ο, 3ο, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης, Γυμνάσια Πύλου, Κορώνης και Λύκειο Φιλιατρών.
Διοργανώθηκε σε συνεργασία με το αθλητικό σωματείο ΚΑΛΑΜΑΤΑ BC ημερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα «Αυτοεκτίμηση & Αθλητισμός», την οποία παρακολούθησαν 30 άτομα. Επίσης, η επιστημονική ομάδα συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης της 6ης Περιφέρειας Ν. Μεσσηνίας, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου, του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, με θέμα εισήγησης «Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας», την οποία παρακολούθησαν 70 άτομα.
Παράλληλα, συμμετείχε ως συνεργαζόμενος φορέας, στην ενημερωτική εκδήλωση για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου «Θέλω να γνωρίζω!», την οποία παρακολούθησαν 100 άτομα και διοργάνωσαν το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας Δ. Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις», η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, με θέμα εισήγησης «Δράσεις πρόληψης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου που αφορούν παιδιά και γονείς».
Επιπρόσθετα, η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας ανταποκρίθηκε άμεσα και σε 97 αιτήματα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με σύνολο 148 συνεδριών.
Στο πλαίσιο της  συνεργασίας με το ΤΕΙ Καλαμάτας, ανταποκρίθηκε σε 8 αιτήματα συμβουλευτικής υποστήριξης φοιτητών/-τριών με σύνολο 19 ατομικών συνεδριών.
Ακόμη, το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, υλοποιεί ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με θέμα «Παρεμβάσεις Δικτύωσης & Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες». Το συγκεκριμένο πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (20.05.2016). Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη ή/και ενδυνάμωση της συνεργασίας του εκάστοτε Κέντρου Πρόληψης και των τοπικών Αστυνομικών Υπηρεσιών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση περιστατικών ή/και ζητημάτων πρόληψης και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Στο ίδιο διάστημα, το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με το έργο και τις δράσεις του παρέχει δωρεάν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη και προσφέρει βοήθεια στη διαχείριση ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων (διαχείριση πένθους, απώλειας κ.τ.λ.).