Το δράμα του Ευριπίδη «Άλκηστη» θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Αρχαία Μεσσήνη στο χώρο του Εκκλησιαστηρίου, την προσεχή Τετάρτη 3 Μαΐου, στις 6.30 το απόγευμα.
Η παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και αυτή τη φορά δίνει τη δυνατότητα σε όσους αγαπούν το θέατρο να παρακολουθήσουν την εξαιρετική ματιά και ερμηνεία έφηβων μαθητών στο κείμενο του σπουδαίου μας τραγικού.
Η δε είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης κοστίζει 12 ευρώ για τους ενήλικες και 6 ευρώ για άτομα άνω των 65 ετών, ενώ για μαθητές έως 18 ετών και φοιτητές είναι ελεύθερη. Αν κάποιοι θέλουν βοήθεια στη δωρεάν μεταφορά τους, μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο στο email: fbougas@bougas-school.gr, στη σελίδα του σχολείου στο facebook: Εκπαιδευτήρια Μπουγά και στα τηλέφωνα: 27210-92022, 27210-92122, έως το μεσημέρι της Τρίτης 2 Μαΐου.
Στο έργο του που φέρεται να διδάχτηκε το 438 π.Χ., ο Ευριπίδης με τη χαρακτηριστική του ειρωνεία θέτει ζητήματα και προβληματισμούς για έννοιες όπως η θυσία, η προσωπική ευτυχία και η ανάγκη για ισχυρούς φίλους. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο. Ο Ευριπίδης μέσα από τη διαχείριση του μύθου, υποσκάπτει τις βεβαιότητες και οδηγεί ήρωες και κοινό σε διλημματικές καταστάσεις. Αυτό που κάποτε ήταν μια λύση χωρίς προβλήματα, αποδεικνύεται η αρχή μιας καινούριας δυστυχίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Kitto, το έργο είναι ατόφια τραγικωμωδία, μιας και τα κωμικά στοιχεία δεν επισκιάζουν ένα αμφίσημο από τη μεριά του ποιητή τέλος.
Η υπόθεση θέλει το βασιλιά των Φερών Άδμητο να διαθέτει το πλεονέκτημα της εύνοιας του θεού Απόλλωνα, στον οποίο χρειάστηκε κάποτε να επιβληθεί ποινή από τον Δία, τον οποίο είχε εξοργίσει.
Η ποινή του Απόλλωνα ήταν να υπηρετήσει άνθρωπο θνητό και συγκεκριμένα τον Άδμητο. Εκείνος, όμως, του φέρθηκε πολύ καλά και τον βοήθησε παρόλο που μπορούσε να τον ταπεινώσει χωρίς κίνδυνο να τιμωρηθεί. Έτσι ο θεός αναδεικνύεται σε προστάτη και οδηγό του.
Με τη βοήθεια του Απόλλωνα, ο Άδμητος ολοκλήρωσε τον άθλο του Πελία και παντρεύτηκε την Άλκηστη. Και όταν έπειτα από καιρό ο Άδμητος αρρωσταίνει και φαίνεται ότι θα πεθάνει, πάλι ο Απόλλωνας έρχεται να τον βοηθήσει. Ο θεός μεσολαβεί στις τρεις Μοίρες, Κλωθώ, Λάχεσις και Άτροπο, και τις πείθει να σώσουν τη ζωή του Άδμητου, με την προϋπόθεση ότι κάποιος άλλος θα πεθάνει στη θέση του.
Ο Άδμητος, χωρίς να σκεφτεί ιδιαίτερα τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας, την επικυρώνει αμέσως. Ωστόσο, ούτε οι φίλοι του ούτε οι γονείς του ήταν ενθουσιώδεις να θυσιάσουν τη ζωή τους γι’ αυτόν. Μόνο η Άλκηστη προσέφερε τον εαυτό της ως αντικαταστάτρια.
Όταν ο Θάνατος, ο θεός του κάτω κόσμου, φτάνει για να πάρει την Άλκηστη μακριά, ο Ηρακλής, ισχυρός φίλος του Άδμητου, που είχε επίσης απολαύσει τη φιλοξενία του, οπλισμένος με το ρόπαλο του θα αναγκάσει το Θάνατο να παραδώσει την Άλκηστη στο σύζυγό της, και να αποκαταστήσει την ευτυχία στη ζωή τους.
Τη διδασκαλία του δράματος έχει αναλάβει η ηθοποιός-φιλόλογος Χριστίνα Δίμιζα, ενώ υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας είναι η φιλόλογος Σταυρούλα Γιαννακοπούλου.
Τους ρόλους υποδύονται με τη σειρά που εμφανίζονται:
Απόλλωνας: Βασιλίνα Ναθαναήλ
Θάνατος: Κατερίνα Ρεκλείτη
Θεράπαινα: Αναστασία Πετροπούλου και Ειρήνη Λέφα
Άδμητος: Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος
Άλκηστη: Αγγελίνα Ανδριανού
Παιδί της Άλκηστης: Νεκταρία Αντωνοπούλου
Ηρακλής: Μανώλης Γκίζας
Φέρης: Ιωάννα Κουτέλα
Υπηρέτης: Αναστασία Πετροπούλου και Ειρήνη Λέφα
Κορυφαίοι του χορού: Νεφέλη Ανυφαντάκη, Μελίνα Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Μπουγάς.