Διάλυση, γέννηση και σύνθεση νέου πολιτικού φορέα προτείνει ο Γιάννης Χριστόπουλος

Διάλυση, γέννηση και σύνθεση νέου πολιτικού φορέα προτείνει ο Γιάννης Χριστόπουλος

Πολιτικές αναταράξεις στο τοπικό ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το αποκλειστικό δημοσίευμα του “Θάρρους”, τις προηγούμενες ημέρες, για συνάντηση μελών του, σε κεντρικό καφέ της Καλαμάτας, με αφορμή το συνέδριο της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης” τον Ιούνιο.
Σήμερα, κρατώντας ανοιχτό το κεφάλαιο “Κεντροαριστερά” δημοσιεύουμε τις απόψεις του δημοτικού συμβούλου και μέχρι πρότινος γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Χριστόπουλου.
 Στις δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι από τον Ιανουάριο του 2016 είχε σταλεί ομόφωνη απόφαση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου έμπαινε θέμα διάλυσης του κόμματος και δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα είχε ως στόχο του το συγκερασμό των απόψεων των κομμάτων και των κινήσεων που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ο Γιάννης Χριστόπουλος δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις και εκφράζει μια ξεκάθαρη άποψη. Όλα από την αρχή. Αν στόχος είναι η προσέλκυση και πάλι των πολιτών και η ενασχόλησή τους με την πολιτική, όπως λέει και ο ποιητής, “συντομοτέρα πάσης άλλης οδού, η αλήθεια”! Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν μπορούν αυτοί που σήμερα εκφράζουν τη “Δημοκρατική Συμπαράταξη”, με κύριο κορμό το ΠΑΣΟΚ, να κάνουν το επόμενο βήμα.
Ακούγοντάς τον από την άλλη γραμμή, θυμηθήκαμε, για μια στιγμή, την ταινία “Όλα είναι δρόμος”. Εκεί ο Παντελής Βούλγαρης αφηγήθηκε τρεις διαφορετικές ιστορίες ανδρών και πως εκείνοι αντέδρασαν στο πιο κρίσιμο σημείο της ζωής τους.
 Στην ταινία όμως ξεχώρισε το τρίτο μέρος όπου ο Γιώργος Αρμένης ερμήνευσε τον ρόλο του Μάκη Τσετσένογλου ο οποίος βρέθηκε στο σκυλάδικο «Βιετνάμ», όπου άρχισε, για συγκεκριμένο λόγο,  να σπάει ότι υπάρχει και δεν υπάρχει στο μαγαζί, από πιάτα, ποτήρια μέχρι τα πλακάκια και τις λεκάνες από τις τουαλέτες του μαγαζιού.
Οπότε κάποια στιγμή φωνάζει τον ιδιοκτήτη και κόβει μια επιταγή κάποιων εκατομμυρίων δραχμών και αγοράζει το μαγαζί. Στην επόμενη σκηνή ο Μάκης βγαίνει έξω, αρχίζει να χορεύει ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, λούζεται με αλκοόλ, βάζει φωτιά στα ρούχα του και αναφωνεί το «Ηλία, ρίχ’το», δίνοντας την εντολή να γκρεμιστεί το μαγαζί. …
  
“Οι παλιοί να κάνουν δύο βήματα πίσω” 
Ο πρώην γενικός γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας τόνισε συγκεκριμένα: “Στο πέρασμα των δεκαετιών η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με κύριο εκφραστή το ΠΑΣΟΚ, σημάδεψε την ελληνική κοινωνία. Θεωρώ ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποτιμήσει θετικά τις πολιτικές του για την αλλαγή προς το καλύτερο της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, θα έλεγα, ότι τιμούμε το έργο που έγινε, αλλά η εποχή μας, απαιτεί άλλα πράγματα.
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, και, πρέπει να απαντηθεί άμεσα, είναι αν σήμερα μπορεί να υπάρξει μια ανάλογη προσπάθεια. Για πολύ κόσμο το ρόλο αυτό θα μπορούσε να τον παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τις ιδεοληψίες και τον καιροσκοπισμό που τον χαρακτηρίζουν, έχασε την ευκαιρία.
Θεωρώ ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, η οποία θα ενώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Κι αυτό για να επιτευχθεί θα πρέπει όλοι οι παλιοί που ηγήθηκαν μέχρι πρότινος της προσπάθειας αυτής, να κάνουν δύο βήματα πίσω. Να δώσουν χώρο σε νέους ανθρώπους και απόψεις, να βγουν μπροστά. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με κάθε είδους ‘παρασυναγωγές’, οι οποίες το μόνο που παράγουν είναι μιζέρια.
Για τη δημιουργία ενός νέου φορέα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει να συντρέξουν πρωταρχικά τρεις όροι: Πρώτον, απαιτείται η συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων. Δεύτερον, θα πρέπει να κατατεθεί μια ρεαλιστική πρόταση για την ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, η οποία θα έχει ως πυλώνες της, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα σταματήσει την…αιμορραγία εξόδου των νέων από την χώρα.
Τρίτον, για να γίνουν όλα τα παραπάνω πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες. Άλλωστε αυτή είναι και η απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το 2015. Έτσι όπως προωθείται η προσπάθεια, η κοινωνία θα μείνει αδιάφορη”.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη