Θέλει σχέδιο η πυροπροστασία στο Δήμο Δυτικής Μάνης , πριν είναι αργά

Θέλει σχέδιο η πυροπροστασία στο Δήμο Δυτικής Μάνης , πριν είναι αργά

Την προπερασμένη Παρασκευή 19  Μαϊου    συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Δυτικής Μάνης με θέμα «Προγραμματισμός και συντονισμός δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών έτους 2017». Εκτός από αυτά που αναφέρει το δελτίο τύπου του Δήμου και που δημοσιεύσατε  στο «Θ» την προ περασμένη Κυριακή, συζητήθηκαν και άλλα θέματα στη σύσκεψη. Όπως, η  εδώ και δύο χρόνια, αδικαιολόγητη κατάργηση από τη Δημοτική Αρχή του πιστοποιημένου Πυροσβεστικού Κλιμακίου που λειτουργούσε στο Δήμο μας, αποτελούμενο από 19 εξοπλισμένους εθελοντές της περιοχής, εκπαιδευμένους από τη Π.Υ, με μεγάλο κόπο ,και μπροστάρη το σημερινό αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Καπέλιο, διοικητή Π.Υ Καλαμάτας,  τότε, και άλλους αξιωματικούς του σώματος(2011).Το θέμα των δεξαμενών που έχουν τοποθετηθεί σε λάθος σημεία με αποτέλεσμα να είναι μη λειτουργούν αλλά να είναι  άδειες. Αλήθεια, πόσα χρήματα έχουμε πληρώσει γι’  αυτές και τους  χαλασμένους πυροσβεστικούς  κρουνούς . Και τέλος, η χωματερή που υπάρχει, από το περασμένο Σεπτέμβριο στα Μεγάλα Γκρεμά, πριν τη Πλάτσα (μιλάμε για τουλάχιστον 1.000 τόνους σκουπίδια. Τα υπόλοιπα, όπως πολλοί γνωρίζουν,  οδηγήθηκαν στην  παραλία  Πανταζί, για να μην αναφερθούμε στις δύο νέες χωματερές που ξεφύτρωσαν στο Πύργο και ανάμεσα σε Στούπα και Άγ.Νικόλαο.
Τα παραπάνω ήταν μερικά από τα ζητήματα που έθεσα και που δυστυχώς ενόχλησαν και εκνεύρισαν το δήμαρχο,  με αποτέλεσμα να σημειωθεί αδικαιολόγητη ένταση, απειλώντας, με αποβολές, λες και όλα αυτά που ανέφερα, ήταν συκοφαντίες.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι σε τέτοιες σημαντικές συσκέψεις , ο ρόλος του καθενός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι διακοσμητικός αλλά ουσιαστικός με προτάσεις, αν θέλουμε να μιλάμε για πυροπροστασία και πρόβλεψη σε μια δύσκολη περιοχή,. Εδώ πρέπει να γίνει αναφορά στο δάσος της Βασιλικής   σημειώνοντας  την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η φετινή χρονιά στη Μάνη, λόγω δασικών χαρτών . Πάντως οι αρμόδιοι για θέματα πυροπροστασίας (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δασαρχείο), έγιναν γνώστες των κινδύνων που υπάρχουν, κυρίως από την ύπαρξη χωματερών. Η δική τους παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Κύριοι εκεί στο Δήμο, πρέπει να καταλάβετε ότι τα προβλήματα απαιτούν ξεκάθαρες λύσεις .Δεν μπορεί όλα να μπαίνουν κάτω από το χαλί. Όταν μιλάμε για θέματα πυροπροστασίας,   βλέποντας και κάνοντας δεν έχει θέση, χρειάζεται σχέδιο πριν είναι αργά.
Προκαλεί εντύπωση και οργή η στάση σας, που για θέματα σοβαρά, επιλέγετε, για ακόμα μια φορά, να στρουθοκαμηλίζετε. Η άλλη άποψη ποτέ δεν έβλαψε, η αντίθεση στο τέλος δημιουργεί θέση. Μάθετε να  ακούτε. Το να είναι κανείς αρεστός είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι να είναι και χρήσιμος.
Αλέξης Ρουτζούνης
Δημοτικός Σύμβουλος Δυτ. Μάνης και μέλος του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου.