«Καύσιμο» στην τοπική οικονομία η ανάρτησή της πολεοδομικής μελέτης Βέργας
Με τόσες υποσχέσεις που έχουμε ακούσει για την ολοκλήρωσή της, είναι δύσκολο πλέον να το πιστέψουμε. Την πάθαμε σαν τον τσοπάνη, το λύκο και τα πρόβατα. Βλέπετε, επί δεκαετίες ταλαιπωρούνται οι πολίτες από τη γραφειοκρατία αλλά και τις παρεμβάσεις… ημετέρων.
Παρ’ όλα αυτά, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Παναγιώτα Ντίντα, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης παραλίας Βέργας και από την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ανάρτηση, προκειμένου να λάβουν γνώση οι ιδιοκτήτες.
Βέβαια, μέχρι την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος υπάρχει ακόμα γραφειοκρατικός δρόμος, αλλά η ένταξη 1.400 στρεμμάτων στο Σχέδιο Πόλης δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να αρχίσουν να σκέπτονται, πλέον, σοβαρά για την εκμετάλλευση της περιουσίας τους και στον κατασκευαστικό κόσμο να ελπίζει ότι η παραπάνω εξέλιξη θα του δώσει ένα βήμα να βγει από το τέλμα που βρίσκεται εδώ και χρόνια. Με λίγα λόγια, είναι ευκαιρία να κινηθεί, κάπως, η οικοδομή, με ό,τι θετικό μπορεί να σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος σημείωσε ότι η επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης ήταν απαραίτητη, μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2011 της αρχικής μελέτης, η οποία είχε εγκριθεί το 2005, αναρμοδίως όμως. Κι αυτό, γιατί είχε υπογραφή από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ και όχι απόφαση Προεδρικού Διατάγματος, μια και η Βέργα είναι παραλιακή περιοχή.
Ως γνωστόν, η υλοποίηση της μελέτης ήταν θέμα του υπουργείου, αλλά κάτι η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, κάτι οι… πιέσεις φίλων και γνωστών, βάλτωσαν τη διαδικασία.
Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Δήμος Καλαμάτας ανέλαβε, μέσω των Τεχνικών του Υπηρεσιών, την ολοκλήρωσή της. Η διαδικασία, όμως, για την επανέγκριση της μελέτης απαιτούσε τη σύνταξη οριοθέτησης ρεμάτων και τη σύνταξη μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας. Οι όποιες αλλαγές έχουν επέλθει στη μελέτη απορρέουν από τα δεδομένα των δύο μελετών, αφού χρειάστηκε να γίνουν προσαρμογές. Μάλιστα, η αντιδήμαρχος τόνισε ότι οι όποιες ενστάσεις θα γίνουν μόνο επί των αλλαγών που προέκυψαν από τις δύο μελέτες.
Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η συγκεκριμένη άποψη διχάζει τον τεχνικό κόσμο, αφού, όπως επισημαίνουν ορισμένοι, από τη στιγμή που υπάρχει καινούργια πολεοδομική μελέτη, θα πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα αντιρρήσεων επί του συνόλου της.
Διαδικαστικά, μετά το πέρας των ενστάσεων, επί του θέματος θα γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το τοπικό ΣΥΠΟΘΑ, το αρμόδιο υπουργείο και, τέλος, θα υπάρξει το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολεοδομική μελέτη της Μικρής Μαντίνειας, η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι «και εκεί προχωράμε τις προσαρμογές οι οποίες είναι απαιτητές και πιστεύουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την ανάρτηση και αυτής της πολεοδομικής μελέτης».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη