Με αφορμή τη μη κατάθεση πρότασης από πλευράς της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας στο πρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ)», λόγω συμμετοχής στο έτερο της “Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης”, ο δήμαρχος σημείωσε ότι 20 υπάλληλοι του Δήμου Καλαμάτας ασχολούνται καθημερινά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο ΕΣΠΑ. «Δε μας ξεφεύγει τίποτα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η απάντηση προήλθε έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη.
Από την άλλη πλευρά, όμως, εκτός από το παραπάνω χρηματοδοτικό εργαλείο, υπάρχει κι ένα πλήθος άλλων που η Δημοτική Αρχή… απαξιοί ή δεν έχει υπόψη της. Από μια πολύ πρόχειρη “πλοήγηση» στο διαδίκτυο βρήκαμε ότι η πόλη του Ρεθύμνου είναι η μοναδική στην Ελλάδα η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα CIVITAS.
Ρέθυμνο
Τι είναι αυτό; Αναφέρεται στη βιώσιμη κινητικότητα και τουριστική ανάπτυξη. Η ένταξη του Ρεθύμνου στο πρόγραμμα, όπως είπε ο περιφερειάρχης, αποτελεί επιτυχία της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι για το Ρέθυμνο, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του αποκτά μια επιπλέον αξία, καθώς «το θέμα εστιάζεται στις βέλτιστες πρακτικές και τις προκλήσεις που δημιουργούνται για τουριστικές πόλεις όπως το Ρέθυμνο. Κι αυτό αποδεικνύει πως όσοι υπηρετούμε τις τοπικές κοινωνίες οφείλουμε καθημερινά να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών».
Ζούμε, πρόσθεσε, «σε ένα νησί που η σύνθεση του πληθυσμού μεταβάλλεται ραγδαία κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα αστικά κέντρα της Κρήτης επιφορτίζονται με την καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, γεγονός που χωρίς αμφιβολία επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των ξένων επισκεπτών.
Το δεδομένο αυτό από μόνο του μας επιφορτίζει με την ευθύνη της εξεύρεσης εφαρμόσιμων λύσεων, προκειμένου από τη μια πλευρά να διευθετήσουμε τα έντονα κυκλοφοριακά ζητήματα και από την άλλη να εφαρμόσουμε καινοτόμες πολιτικές με όρους βιωσιμότητας».
Σημειώνεται ότι ο Δήμος συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με την επωνυμία «Civitas – Destination». Αυτό προβλέπει την ενίσχυση της βιώσιμης ενέργειας και κινητικότητας και την προώθηση του αειφόρου τουριστικού προϊόντος του Δήμου μέσα από δράσεις που θα εξειδικευτούν στην πορεία του.
Το πρόγραμμα θα αναπτύξει μια καινοτόμο ολιστική προσέγγιση για την οικοδόμηση βιώσιμων συστημάτων αστικής κινητικότητας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες. Η επίτευξη των στόχων θα αυξήσει την ελκυστικότητα της πόλης, τόσο για τους τουρίστες όσο και για τις επιχειρήσεις.
Αλήθεια, πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση το καλοκαίρι στην Καλαμάτα;
Σύρος
Άλλο παράδειγμα. Τον τίτλο του κορυφαίου αναδυόμενου τουριστικού προορισμού, που αξιοποιεί την υλική πολιτιστική κληρονομιά του προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου, πέρα από την πολιτιστική ατζέντα του, διεκδικεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας αποφασίσει τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ομόφωνα θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προβεί ο Δήμος στην κατάθεση σχετικού φακέλου έως και τις 29 Μαΐου του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχει απευθύνει ο ΕΟΤ στο σύνολο των ενδιαφερόμενων ελληνικών προορισμών, αποτέλεσε το «διαβατήριο» για την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών μέσω εταιρείας, που προτίθεται να παρέχει δωρεάν τις απαραίτητες υπηρεσίες υποψηφιότητας.
Όπως τονίσθηκε, μεταξύ άλλων, το όφελος που δύναται να αποσπάσει η Σύρος από τη διεκδίκηση του τίτλου αριστείας στον αναδυόμενο πολιτιστικό τουρισμό, δεν εξαντλείται μόνον σε έναν τιμητικό τίτλο, αλλά εστιάζεται επί της ουσίας στην προβολή του νησιού, εντός κι εκτός συνόρων της χώρας.
Αναλυτικά, η πρόσκληση του ΕΟΤ διευκρινίζει πως η συμμετοχή των διάφορων προορισμών θα πρέπει αποκλειστικά να εστιάζει στην υλική κληρονομιά των τόπων που θα λάβουν μέρος, με σκοπό τη σύνταξη ενός φακέλου που θα προκαλεί… αλλά και θα προσελκύει το ενδιαφέρον του τουριστικού κύματος που επιθυμεί να επισκεφθεί και να γνωρίσει τον υλικό πολιτιστικό πλούτο.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη