Αναντίρρητα, μεταξύ Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού υπάρχει αμφίδρομη σχέση, καθόσον η Κληρονομιά προσφέρει στον Τουρισμό ένα προσοδοφόρο πεδίο δράσης και αυτός αντανακλά θετικά στον Πολιτισμό, ευνοώντας, μεταξύ άλλων την ανάδειξη και διατήρηση των πολιτιστικών αγαθών και δημιουργώντας έσοδα για τη συντήρησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, για εξασφάλιση πόρων σε δύο σημαντικά πολιτιστικά έργα στη Μεσσηνία, δίνει στην περιοχή μια περαιτέρω προστιθέμενη αξία ανάπτυξης.
Όπως ανακοινώθηκε, με εθνικούς πόρους διασφαλίζεται η προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Μεσσήνης και η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ειδικότερα, με απόφαση του κ. Χαρίτση εντάσσονται στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.
Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα για τον πολιτισμό και την τοπική οικονομία των δύο αυτών έργων, προχωράμε στη χρηματοδότησή τους με εθνικούς πόρους. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας στηρίζουμε και χρηματοδοτούμε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις που βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν το πολιτιστικό τους κεφάλαιο. Η ήπια και προσεκτική αξιοποίηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η χώρα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και να δώσει μεγάλη ώθηση στις τοπικές οικονομίες».
Ο μεν Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μεσσήνης, εκτός από σημαντικό πολιτισμικό κεφάλαιο της περιοχής, αποτελεί ισχυρό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης, κρίσιμο για την τοπική οικονομία. Το δε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μία διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών, στο πλαίσιο της οποίας φιλοξενούνται για δύο και πλέον δεκαετίες πολιτιστικές εκδηλώσεις εξαιρετικής ποιότητας, με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες.
Α.Π.