Μετά, λοιπόν, τις ατέρμονες αναζητήσεις, τις αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και τις χαμένες ευκαιρίες πολλών ετών, το πρόβλημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας οδηγείται σε μια κάποια λύση, όπου δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει –με τα σημερινά δεδομένα- τους χαμένους από τους κερδισμένους.
Αν, όμως, ανατρέξουμε στις εξελίξεις της τελευταίας εικοσαετίας, τότε σίγουρα ο μεγάλος χαμένος είναι ένας: το προϊόν, άρα οι παραγωγοί του, οι (σωστοί) μεταποιητές και έμποροι / εξαγωγείς. Κερδισμένοι είναι οι ανταγωνιστές από τις άλλες χώρες και όσοι εγχώριοι λύκοι απέφευγαν τις λύσεις για να χαίρονται στην αναμπουμπούλα (διάβαζε ελληνοποιήσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός).
Στο ρεπορτάζ που υπάρχει στο olivenews.gr και υπογράφεται από τον Βασίλη Ζαμπούνη, αναφέρονται και τα εξής:
Η λύση του Δεκεμβρίου
«Επανέρχεται επισήμως η (υφ)υπουργική Απόφαση του Δεκεμβρίου. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν την αναίρεσε στ’ αλήθεια (!), απλά με ένα δελτίο Τύπου παρέκαμψε προσωρινά τις αντιδράσεις, που συνέπιπταν με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα.
Έτσι, το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας παραμένει στα γεωγραφικά όρια της Μεσσηνίας, ενώ οι ελιές της ποικιλίας Καλαμών (ή Καλαμάτα, ή Αετονυχιά ή Τσιγκέλι) θα μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά και να εξάγονται με την επισήμανση στην ετικέτα ‘Kalamata olives variety from…’.
Να διευκρινίσουμε ότι προκειμένου να αποφεύγεται η παραπλάνηση των καταναλωτών, όπως άλλωστε ρητά ορίζει το άρθρο 42 που προαναφέραμε, θα πρέπει να αναγράφεται η συγκεκριμένη περιοχή παραγωγής των ελιών. Δηλαδή, κατά περίπτωση, η Λακωνία, οι Λιβανάτες, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, η Άρτα κ.ο.κ., ενώ με μεγαλύτερη γραμματοσειρά θα πρέπει να αναγράφεται η κατηγορία του προϊόντος, δηλαδή Table Olives.
Το μεγάλο ερώτημα είναι: έχει η ελληνική Πολιτεία τη βούληση, αλλά και τα μέσα, να εφαρμόσει τους απαιτούμενους ελέγχους, δηλαδή την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος ή θα γίνει των ελληνοποιήσεων το πανηγύρι; Και επίσης πως θα εφαρμοστούν ανάλογοι αποτελεσματικοί έλεγχοι για την παραγωγή τρίτων χωρών; Προχθές γράφαμε στο olivenews.gr ότι ήδη φέτος στο πρώτο 4μηνο έχουν εισαχθεί περισσότεροι από 6 χιλ. τόνοι με άγνωστα κανάλια διακίνησης και τελικής κατάληξης.
Απελευθέρωση
των εξαγωγών
Το πρώτο βασικό θετικό αποτέλεσμα αυτής της απόφασης (αν τελικά δεν ανατραπεί) είναι ότι απελευθερώνονται οι ελληνικές εξαγωγές και ξεπερνούν το σκόπελο της απαγόρευσής τους σε Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, ξεπερνώντας και τον κίνδυνο επέκτασης των απαγορεύσεων σε άλλες χώρες.
Το τίμημα είναι βαρύ γιατί θυσιάζει το ΠΟΠ (το οποίο περιορίζεται στους 2.000 τόνους της Μεσσηνίας), ενώ οι ελληνικές ελιές ουσιαστικά εξισώνονται με των υπολοίπων ελαιοπαραγωγών χωρών, οι οποίες νόμιμα θα κυκλοφορούν τις δικές τους στη διεθνή αγορά με την ονομασία “Kalamata olives variety from…”».